APLIKASI MY CALENDAR KHAS UNTUK WANITA

/
0 Comments
Gambar Sumber Google.

Dah lama sebenarnya aku nak kongsikan dalam blog aku ni. Mungkin ada sesetengah yang tahu dan mungkin ada yang tidak. Dan aku sendiri pun pada awalnya tak pernah tahu ada aplikasi ni dalam Playstore android tu. Pengguna Iphone pon boleh juga search apps ni. Sebab adik aku pengguna Iphone pun aku dah suruh dia Install. 

Aplikasi My Calendar.

Sebelum ni dan kebiasaan nya kaum wanita akan menggunakan cara manual iaitu dengan menandakan di kalendar peribadi masing-masing pada hari mereka datang bulan. Kenapa pentingnya setiap wanita untuk menandakan pada tarikh tersebut adalah sebagai langkah awal dalam perancangan untuk melihat kesuburan mereka (terutama kepada mereka yang telah berkahwin) dan juga persediaan bagi kedatangan bagi bulan seterusnya.

Tidak dinafikan ada juga wanita yang masih kurang arif dalam pengiraan waktu kesuburan mereka dan juga dalam menentukan keuzuran bagi bulan seterusnya. Jadi bagi mereka yang rasa perlu untuk tahu kitaran kesuburan dan sebaliknya boleh download/install My Calendar dalam smartphone masing-masing. 

Memandangkan zaman sekarang segala urusan hanya dihujung jari anda sahaja, jadi pasti takkan ada masalah terlupa atau terlepas untuk rekod peribadi masing-masing ini. 


Cara nak download as usual search pada Playstore dalam handphone "My Calendar" dan pilih seperti gambar yang pertama di atas tu. Dan gambar yang kedua ini adalah gambaran dalaman yang ada dalam apps tersebut. Jadi boleh lihat di situ apps tersebut akan bantu untuk kirakan berapa hari kita sedang datang bulan dan di berikan juga anggaran berapa hari bulan bagi kedatangan bagi bulan berikut.

Bagi "Next Fertile" pula adalah jangkaan bagi waktu kesuburan seseorang tersebut. Jadi bagi pasangan yang mungkin sedang dalam perancangan bagi menginginkan cahaya mata boleh lah rujuk apps ini sebagai bantuan tambahan dalam merancang kehamilan.

Dalam gambar diatas anda semua boleh lihat pada 8/7 adalah hari pertama datang bulan dan tertera disitu juga kiraan bagi hari pertama hingga pada hari terakhir. Mesti anda terfikir macam mana dan bagaimana apps ni boleh bantu kirakan jumlah berapa hari kita datang bulan dari hari pertama sampai hari terakhir (biasanya 7 hari normal datang bulan). 

Ok macam ni, masa mula-mula kita nak gunakan apps ni, kita kena setkan bila last hari pertama kita datang bulan dan bila tarikh kitaran tersebut habis. Kalau ada yang masih ingat dan ada di tanda pada calendar masing-masing untuk waktu datang bulan sebelum ini, boleh la setkan siap-siap dalam 'My Calendar'. Jadi untuk datang bulan seterusnya apps ni akan siap calculate kan terus. 


Cara kita nak setkan tarikh hari pertama datang bulan, anda boleh klik pada tarikh tersebut dan akan keluar 'Period Start' dan klik. Pada bila mana datang bulan anda berakhir, dengan method yang sama anda klik pada tarikh berkaitan dan klik pada ' Period Ends' seperti dalam gambar diatas.

Wanita yang telah berkahwin, sebagai bantuan kepada anda dalam merancang dan memilih tarikh atau hari yang bersesuaian untuk merancang kehamilan anda juga boleh merujuk pada apps ini. Seperti yang saya terangkan tadi selepas tempoh kita datang bulan akan ada sebenarnya hari dimana waktu kita adalah subur. Jadi anda boleh lihat seperti gambar diatas, sebagai contoh dari tarikh 15 hingga 21 haribulan ianya adalah expectation tarikh yang mana anda boleh gunakan untuk perancangan kehamilan. Walaupon mungkin ada yang berfikir "kalau" tak jadi macam mana?

Apa yang penting kita perlu ingat ketetapan rezeki itu perlu berserah kepada Allah s.w.t. Aplikasi ini hanyalah sebagai langkah atau rujukan dan asbab semata-mata untuk membantu anda semua dalam merancang dan juga mengambil berat tentang kesihatan masing-masing. Sebagai wanita, kitaran haid ini adalah sangat penting dan tidak boleh di pandang remeh. Jadi selagi ada cara yang boleh memabntu diri kita, tidak salah untuk kita gunakan sebagai rujukan diri. 


You may also like

No comments:

Terima Kasih Sudi Meniggalkan Komen di Blog AtikahNorbaki.Com

Labels

Blogger info terbaru info terkini info santai Blogger Popular info traffic blog #cabaran30hari Media Event Blogger review movie Produk Review SBB2014 BLOGGER IDOL Blogger Apps Buffet Ramadhan 2014 Instagram SBBYEOS2014 blog kontroversi lesen L AGENSI CARI JODOH Apps Playstore Baby Mia BlogIt Blogger contest Blogpost CARI JODOH MALAYSIA Drama Preview E-COSWAY EVENT Gadget Murah Google Playstore Impiana Hotel Impiana Hotel KLCC JODOH KHR AVI SELFIE Sepetang Bersama Blogger TCEB Thailand Exhibition baby sitter blog a.k.a Diari. cerita aku drama seludup fesyen plus size food review itisnotaboutsize kawan aku mati dalam rumah sewa networking blog pemenang #masukdramaseludup selfie dan keyakinan diri travel tips 1 MALAYSIA 7 Petala Cinta AIDILADHA 2012 AIDILAHDA 2012 ATURCARA AVI IDOL Account Keek Adam Ahmad Syukri Afdlin Shauki Anugerah meleTOP Era Apps Camera360 Apps Keek Aurora Italia Jewellery BALASAN DUNIA BLOG SURAM BLOGGER AREA MEDIA EXPERT (ADVERTORIAL MURAH) Baby skin care Baju Ibu mengandung Baju Trend Terkini Baling anak Bayi Terseliuh Berbaik sangka pada Allah Blouse Busker Butik Online CERITA KORBAN COSWAY CSR PROGRAMME Camera360 Campaign Power of Doing Good Career Cathing Fire Celebrity Faminine Scrub Wash Celebrity Lass Char Koay Teow Sg Dua Cinta Allah s.w.t. Cinta Manusia Clip Lens Coming Mommy Cool Hijab DATO' SITI NURHALIZA DERMAGIC SIMPLYSITI DOKTOR Daging Paprik Detik Terindah Bersama Fair & Lovely Disney Junior: Power of Doing Good Doa Ibu Doktorbudak Download Apps Keek Drama Bicara Hati Dress Duta Produk Chew N Glow Eman Manan Entertainment Fesyen Filem Animasi SuperSquad Filem Biopik Saloma Floria 2014 GEMA GEGAR VAGANZA Gadget Impian Gadget Tab Lenovo Gambar kahwin syanie Google Friend Connect Google Plus HARI RAYA AIDILADHA 2012 HASHTAG HUKUM DUNIA Harum Malam Original Hebahan Hospital Tengku Ampuan Rahimah Hotel Melaka Hotel Sixty Six Hujung minggu Iklan fair & lovely Ixora Hotel Penang JajaZz FashioniStaR Jalinan Kasih Ramadhan Jawatan Kosong Jenayah Jihad Iskandar Johnson's Baby KAMI HISTERIA KARMA KEDAI RAKYAT 1 MALAYSIA. KEDAI KAIN 1 MALAYSIA KTM KURSUS KORBAN Kawan Keek Kelas Memandu Kelebihan Harum Malam Keretapi Tanah Melayu Kerja kosong Kerjaya Kisah Adam dan Alya LAMAN SOSIAL Lady Boss Laman Kayangan Shah Alam. Food Review. Lifestyle Blog MAHARAJA LAWAK MEGA 2012 MASTER FOREX TERHEBAT 2015 MLM MULTI LEVEL MARKETING Malaya Bank Berhad Maleficent Mama Mia Mamil® MomMe Saturdays Masak Paprik Masakan Thai Maybank2u Meeracle Gemstones Beauty Mega Wedding Malaysia 2017 Minda Bawah Sedar Minuman Jus Walit Ginseng My Calendar Nasi Arab Mandy Neelofa OKI SETIANA DEWI OMGFEST PART 2 PESERTA MAHARAJA LAWAK 2012 Paste sup ani utara Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1 Pemikiran Bawah Sedar Penang Street Art Percutian Keluarga Perkahwinan Contract. Perniagaan Online Personal Blog Petua hilang bau badan Photo Grid Pintu Hati Neelofa Akhirnya Telah Terbuka Menerima Lamaran Power bank murah Produk hilangkan bau badan REJECTION Restu Ibu Roti Canai Chicken Curry Roti Canai Transfer Road SAPS Ibu Bapa SAPS Ibu Bapa - Saps NKRA SAPS Ibu Bapa 2017 SAPS Semakan Ibu Bapa SAPS semakan secara online SEKOLAH RENDAH AGAMA BATU BELAH SENARAI PESERTA SN GADGET Safety Seminar buat duit dengan affiliate Seri Emas Sindiket tarik kereta Sleeping Beauty Somebody Like Me Style 2013 Syarikat penerbangan persendirian Syawal 2014 Tab Lenovo Taman Buaya Melaka Telemarketing Teman tapi Mesra The Hunger Games The captain steamboat TruDtox UPDATE BLOG Uitm Uitm Final exam Uncle Jack Fried Chicken Vanilla Coklat slot Lestary TV3 Wak Doyok Walit Ginseng Wechat You Chew You Glow aidilfitri 2015 akademi fantasia 2014 alasan untuk bahagia ampang atikahnorbaki audition af azam 2015 baling tingkat tiga bangunan barang bayi pupular barangan bayi bazaar ramadhan 2017 bazaar ramadhan klang bazaar ramadhan shah alam belajar memandu beli online barang bayi bila kucing bercakap bina network blog blog tak mesra seo blogg bridesmaid buang anak buffet ramadhan de palma hotel shah alam busy cabaran iphone 5s catering catuan air catuan air selangor 2014 cerita adaptasi novel cityskin medispa contoh nilai kemanusiaan denaihati driving test e-ADVERT ekor kucing finas petaling jaya free postage gemok is ohsem! hair rich trichology hantaran mahal hantaran melambung tinggi hantaran perkahwinan hari guru 2014 hilang keyakinan diri iPhone 5s iklan iklan terbaru islamic conference islamic cruise jom jimat elektrik jpj kelompok kerja krisdayanti dan raul lemos krisdayanti sah menjadi isteri kuala lumpur kucing lesen P lesson monopod motherhood.com.my nadi putera nilai murni kepada kanak-kanak nursery pelayaran islamic pelayaran islamik 3.0 pelayaran kerohanian pengapit idaman pernikahan krisdayanti practical training program affiliate pusat jagaan kanak-kanak rashidun caliph conference raya 2015 resepi spaghetti cabonara salam kosong-kosong salam lebaran 2015 selamat hari bapa 2015 seludup shatris catering single housewife sohaini cookies spaghetti cabonara steamboat area klang steamboat murah student practical training suruhanjaya perkhidmatan awam syanie syanie bertunang syanie dan nadi putera tahun 2015 tahun baru 2015 tarik kereta ujibakat drama seludup wassap