PENTINGKAH UNTUK TAHU PENGURUSAN HARTA SEBAGAI WARIS. | IT IS NOT ABOUT SIZE


Advertisement

SELAMAT DATANG KE BLOG **atikahnorbaki.com** FEEL FREE TO FOLLOW ME YA... =)

CORETAN PENDEK ATIKAHNORBAKI

Saya seorang yang serba kekurangan tapi mahu ingin menjadi setanding dengan mereka yang cukup sempurna diluar sana. SIZE bukan lagi penghalang untuk menjadi yang terbaik. Apa yang di persembahkan dalam "DUNIA MAYA" ini, inilah kejujuran sebenar benar diri NOR 'ATIKAH BINTI NORBAKI. Kini aku buang segala ketakutan dan kerendahan diri hanya untuk mengukuhkan kaki untuk berdiri.

Monday, April 13

PENTINGKAH UNTUK TAHU PENGURUSAN HARTA SEBAGAI WARIS.

Alhamdulillah... Unplanned sebenarnya urusan yang aku cuba lakukan hari ini. Actually everything was done by my uncle. Hari ini aku hanya follow up apa yang telah dilaksanakan bagi pihak aku dan adik beradik yang lain.



Ayah dan Ibu aku dah berpisah almost 7 years gak lah. Plus adik beradik aku semuanya adalah perempuan. Tiada lelaki. Aku adalah anak kedua. Dan kakak aku ada di Johor. Bukan senang untuk menjadi dan menggalas tanggungjawab sebagai yang tua dalam keluarga. Lagi-lagi bila tiada LELAKI sebagai wakil dalam keluarga aku. Except pakcik-pakcik aku belah ibu dan ayah.

So sebelum-sebelum ini aku dan maybe juga adik-beradik aku yang lain masing-masing tak pernah terfikir tentang apa yang biasa orang uruskan apa-apa saja jenis peninggalan. Sebab memang kami tak terfikir lansung. Perlu kah tuntut itu ini. Ambil tahu tentang perkara itu. Tapi hakikatnya sangat perlu.

Lagi pulak dalam keadaan Ibu aku tak boleh masuk campur urusan yang berkaitan disebabkan mereka dah bercerai. Jadi anak-anak lah haruskan kedepan dan mengambil tahu hal-hal yang berkaitan. Kalau tak pasti aku mintak ibu je yang uruskan segala hal. 

Bila aku turun padang dan berjumpa dengan pihak yang menguruskan, ini lah pertama kali aku merasakan diri aku adalah 'Seorang Anak' dan merasakan juga tanggungjawab yang bakal aku pikul demi untuk keluarga aku dan adik-beradik aku. 

Tiada halangan even kita tiada waris / adik beradik lelaki untuk kita sama-sama ambil tahu apa yang harus kita alertkan. Supaya orang takkan perkotak-katikkan diri kita dan di pandang kita dengan sebelah mata. Biasalah bila melibatkan harta peninggalan ni, macam-macam watak manusia akan timbul. So bagi pihak kita sebagai waris, walaupon kita perempuan semua nya kalau boleh kita perlu tahu segala-galanya from A to Z.




No comments:

Post a Comment

Terima Kasih Sudi Meniggalkan Komen di Blog AtikahNorbaki.Com