EVENT: TCEB Business Forum "Thailand Exhibition... Business Success for ASEAN Platform" (Part 2)

/
0 Comments
SAMBUNG....

Dalam pukol 2.04 pm lebih citer tu pon habis... so apa lagi.. aku bergegas ke tempat yang nak di tuju.IMPIANA HOTEL KUALA LUMPUR. Keluar je dari pintu utama KLCC, Hujan lebat gila kat luar.... Oopppssss! macam mana aku nak pergi ni? Hujan pulakkk.... Dah la aku tak tau jalan....

Aduuhhhh...macam mana aku nak pergi ni. Hotel tu sebelah mana ek? dekat area sini ke??

Tertoleh toleh gak aku tengok bangunan keliling KLCC tu. Kot kot la hotel tu area depan depan sini ke. So tak yah la aku susah-susah. Tapii sayang...aku memang tak nampak bayang. Mata aku dah terpandang dah kat teksi teksi yang tunggu seberang jalan tu. Tak payah pikir panjang, aku naik teksi sudah.

Aku pon tegur la sorang pakcik ni. Gaya memang macam pakcik teksi. Sebab masa tu dia pegang payung macam tunggu pelanggan. Lagi pulak masa tu dia tak pakai baju casual pemandu teksi. Jadi aku mula mula tu tak sure. Terus je aku tegur dia.

"Pakcik...saya nak ke Impiana Hotel Kuala Lumpur?"

Pakcik tu mula-mula macam taknak bawak. Aku agak sebab hotel tu dekat sangat area KLCC kot. So macam tak balik modal la kot kalau dia hantar aku. Tapi bila aku cakap nak ke hotel tu, dia terus sebut amount..

"Aaaa.. boleh la, tapi pakcik cas RM10 la."

Dan aku ni pulak, jenis yang kalau tu memang aku tengah urgent sangat. Aku memang tak kisah. Bayar je la. Janji aku sampai. Pakcik teksi tu cakap kat aku, kalau ikutkan biasa memang dia tak dapat bawak aku pegi hotel tu. Katanya sebab hotel tu memang dekat. Lalu kat KLCC Convention Center, ada jambatan tu terus ke Impiana Hotel. Tapi bila aku cakap aku tak tau lalu mana, plus masa tu pulak tengah hujan, so dia bawak la juga. Tu yang dia cas RM10. Tapi aku tak kisah pon. Dalam purse aku ada lagi Rm20 untuk aku cover nak balik nanti.

Sampai kat Impiana Hotel tu, aku dah start nervous. Masuk je hotel dah macam orang hilang arah. Betul  ke aku kat sini? sorang sorang? Dengan orang keliling yang macam-macam gaya. Tapi yang best nye bila pakcik teksi tu berhenti kat depan pintu hotel, penyambut tetamu hotel tu bukakkan pintu teksi. Pehhhhh...!! untuk beberapa saat aku rasa seperti orang kenamaan. Kahkahkah!!

Memang tak di nafikan, masuk hotel tu je aku jadi pending! blur! eemmm...aaaa nak pegi mana ni. Sempat gak aku mengerling kat orang-orang kat Ground Floor. Pastu mata aku terpandang sorang staff hotel yang seolah-olah memahami ke'blur'an aku. Jadi dia pon offer la service dia.

'May I help you miss?"

Alamokkk... omputih pulakkk... aku jawab..

" Can I know where is Ballroom 2?"

" You go straight there until end, then take lift go to level 2"

Setelah meninggalkan senyuman manis pada staff yang melayan aku tadi dan di tambah dengan ucapan Thanks ye miss! so aku jalan ke arah yang dah di beri tahu tadi. Kebetulan pulak ada sorang akak ni naik lift dengan aku, terus aku tanya dia "event TCEB kat mana ye?"

Fine,dia adalah urusetia event tu, so lucky me jumpa orang yang uruskan majlis tu. 

"Sini cik ya. Haaa sebelah kanan tu meja pendaftaran"

Kalau mereka tahu bahawa aku bukan datang dari mana-mana company, tapi hanya menghadirkan diri ke event tersebut untuk tambah pengalaman sebagai blogger bebas, tentu diorang akan terkejut kan. 


Masuk masuk je majlis dan mula. Wakil dari Thailand tengah present tentang Thailang Exhibition. Nasib baik dia free sit. So aku apa lagi amik tempat paling belakang yang kosong. Lagi satu, orang kat keliling aku semua pakai blazer, formal. Aku je yang macam santai je. Dah masuk tu, kepala aku keep thinking 

" Apa aku buat kat sini ni? Betul ke aku kat sini ni? Di kelilingi dengan businessman dan business woman? Betul ke ni?
 

So aku citer sikit la ye apa sebenarnya cerita di sebalik event yang aku datang hari tu. TCEB ni nama panjang dia THAILAND CONVENTION EXHIBITION BUREAU. Yang mana organisasi ni diorang yang bertanggung jawab handle event exhibition kat thailand. 

Macam mana aku nak bagi contoh ek? eemmm... haaaa.. korang biasa kan pergi shopping mall, and ada satu hari, ada orang buka booth jualan. Biasa nya lokasi kat center shopping mall tu. Sometime ada yang buat kat dewan besar. It depends la. So organisasi ni yang bertanggungjawab untuk setup everything untuk jalankan event tu. 

Company yang datang event ni dari pelbagai cabang. Ada F&B, Mechanical, Cosmetic, dan macam-macam lagi lah. So main objective forum ni diadakan adalah, diorang nak invite company-company kat malaysia untuk buat exhibition kat thailand. Dari segi advantage yang lain, diorang cuba untuk bukak platform atau market company malaysia ke thailand dan juga thailand ke malaysia. Kiranya, dengan exhibition ni company company yang involve selain target diorang nak dapatkan customer dan memperkenalkan product mereka ke mata luar, diorang juga boleh build network sesama sendiri. 

Haaaa... amik...kauuu..bila aku dah cakap bab bisnes dan marketing, sangat formal sudah ayat-ayatnya. Kalau nak citer lagi memang banyak pon. Mahu tak cukup satu entri ni. 


Gambar kat atas ni korang boleh tengok la sebahagian apa yang berlaku. Aku dok kat belakang ni main ketip ketip gambar jela. Bila aku focus, aku tulis la note sikit.

Hahaha... haaa nampak tak betapa rajin nye diri aku ini. Tulis note tau. Tapi ni memang dah jadi habit aku. Aku suka untuk menulis. Walau pon kadang-kadang aku tak guna atau refer lansung note aku tu, tapi aku akan rasa macam full of infirmation aku dapat plus aku rasa aku pergi ni bukan bawak otak kosong and balik pon kosong juga. At least berisi dengan beberapa ilmu. 

So dalam pukol 4.30pm macam tu event habis. Perut pon mula berkeroncong. Rasa nak makan sangat. Sebab masa aku nak masuk ballroom tu kat depan diorang dah hidangkan apa apa yang patut. Sempat gak la mengerling kejap. Yang tak boleh bla nya... Bila habis je program tu, aku cepat cepat pack barang. Aku nak keluar. Tak nak ada yang singgah singgah salam ke apa ke. Kot kot orang nak tegur aku ke. Hahaha senget sangat perangai aku masa tu. 

Tapi otw aku nak keluar..ada pulak tetiba akak ni tegur...

"Dari company mana?"
"EEeemm... Namia Network"
"Oo yeke... haaa ni kad akak... kad awak?"
"Oooppss! sori kak saya terlupa bawak kad"
"Isshh..apa lah bisnes pon bole lupa bawak kad.."
"Hehehe..."  menyengih aku kejap pluss rasa macam kena TAMPAR! pon ada...aduuhhhh..
" Haaa..awak company IT kan?"
"Aah...."
" Nanti awak bagi apa2 info tentang company awak sebab saya perlukan orang IT untuk company saya"
"Ooo... ok ok takde masalah... nanti saya call akak balik la..heeee"

sambil sengih aku keluar dan... aku terpikir apa aku cakap tadi..eerrrr ye ye je aku ni kan. Fiiuuhhhh... ok! lupakan saat nebes tadi now kita tengok apa yang aku bole makan kat luar tu...



Sori la aku tak amik pic satu satu makanan yang terhidang ni. Kalau ikutkan aku, memang nak je aku amik satu per satu. Tapi kang nampak pelik pulak orang orang kat sana "awat plak budak ni amik pic makanan tu.." Hahahah kerana diorang tak tau blogger memang suka amik pic gambar. Gambar itu penting kepada seorang blogger. Haaaa... yola sangat statement aku ni. Dannnn.. untuk pengetahuan korang aku tak makan semua makanan ni. Aku hanya amik mihun goreng dan kuih apa entah. Tapi sedap la. Kenapa aku tak rasa semua makanan ni? Ia adalah kerana tahap KEMALUAN aku tetiba memuncak. Dan betol la kata orang dulu dulu. 'Malu sangat nanti rugi'. Haaa gitu la.... eh! ada ke statement tu ek? Eeemm apa apa je la... Whatt ever... Kerana malu itu juga, aku makan tanpa minum air. 

Sebelum beredar, sempat aku tanya kat akak daftar tadi... 

" Surau kat mana ek kak?"
"Surau kat level satu.. hujung sekali..."
"Ok! Thanks ye..."

Sebelum ke surau, sempat aku ber'selfie' kat tandas level 2 ni. Cantik pulak view dia. Yang penting semangat ber'selfie' ni di sokong dengan adanya Handphone Lenovo di tangan tu. Kahkahkah!!



SURAU IMPIANA HOTEL KLCC.

 


BERSIH * CANTIK* KEMAS* SELESA* ada aircond... best! 

Gift yang aku dapat masa event TCEB hari tu. Pen Drive berapa GB entah. Mula-mula ingat gelang, rupanya pen drve. Heheheh macam tau tau je aku punya hilang entah ke mana. 

Habis dahhhhh!!!

**Aduuhhh.. lenguh kaki bersila ni haaa... dudok bawah jooo masa menaip entri ni... kebas udah kaki eden niii.... 











You may also like

No comments:

Terima Kasih Sudi Meniggalkan Komen di Blog AtikahNorbaki.Com

Labels

Blogger info terbaru info terkini info santai Blogger Popular info traffic blog #cabaran30hari Media Event Blogger review movie Produk Review SBB2014 BLOGGER IDOL Blogger Apps Buffet Ramadhan 2014 Instagram SBBYEOS2014 blog kontroversi lesen L AGENSI CARI JODOH Apps Playstore Baby Mia BlogIt Blogger contest Blogpost CARI JODOH MALAYSIA Drama Preview E-COSWAY EVENT Gadget Murah Google Playstore Impiana Hotel Impiana Hotel KLCC JODOH KHR AVI SELFIE Sepetang Bersama Blogger TCEB Thailand Exhibition baby sitter blog a.k.a Diari. cerita aku drama seludup fesyen plus size food review itisnotaboutsize kawan aku mati dalam rumah sewa networking blog pemenang #masukdramaseludup selfie dan keyakinan diri travel tips 1 MALAYSIA 7 Petala Cinta AIDILADHA 2012 AIDILAHDA 2012 ATURCARA AVI IDOL Account Keek Adam Ahmad Syukri Afdlin Shauki Anugerah meleTOP Era Apps Camera360 Apps Keek Aurora Italia Jewellery BALASAN DUNIA BLOG SURAM BLOGGER AREA MEDIA EXPERT (ADVERTORIAL MURAH) Baby skin care Baju Ibu mengandung Baju Trend Terkini Baling anak Bayi Terseliuh Berbaik sangka pada Allah Blouse Busker Butik Online CERITA KORBAN COSWAY CSR PROGRAMME Camera360 Campaign Power of Doing Good Career Cathing Fire Celebrity Faminine Scrub Wash Celebrity Lass Char Koay Teow Sg Dua Cinta Allah s.w.t. Cinta Manusia Clip Lens Coming Mommy Cool Hijab DATO' SITI NURHALIZA DERMAGIC SIMPLYSITI DOKTOR Daging Paprik Detik Terindah Bersama Fair & Lovely Disney Junior: Power of Doing Good Doa Ibu Doktorbudak Download Apps Keek Drama Bicara Hati Dress Duta Produk Chew N Glow Eman Manan Entertainment Fesyen Filem Animasi SuperSquad Filem Biopik Saloma Floria 2014 GEMA GEGAR VAGANZA Gadget Impian Gadget Tab Lenovo Gambar kahwin syanie Google Friend Connect Google Plus HARI RAYA AIDILADHA 2012 HASHTAG HUKUM DUNIA Harum Malam Original Hebahan Hospital Tengku Ampuan Rahimah Hotel Melaka Hotel Sixty Six Hujung minggu Iklan fair & lovely Ixora Hotel Penang JajaZz FashioniStaR Jalinan Kasih Ramadhan Jawatan Kosong Jenayah Jihad Iskandar Johnson's Baby KAMI HISTERIA KARMA KEDAI RAKYAT 1 MALAYSIA. KEDAI KAIN 1 MALAYSIA KTM KURSUS KORBAN Kawan Keek Kelas Memandu Kelebihan Harum Malam Keretapi Tanah Melayu Kerja kosong Kerjaya Kisah Adam dan Alya LAMAN SOSIAL Lady Boss Laman Kayangan Shah Alam. Food Review. Lifestyle Blog MAHARAJA LAWAK MEGA 2012 MASTER FOREX TERHEBAT 2015 MLM MULTI LEVEL MARKETING Malaya Bank Berhad Maleficent Mama Mia Mamil® MomMe Saturdays Masak Paprik Masakan Thai Maybank2u Meeracle Gemstones Beauty Mega Wedding Malaysia 2017 Minda Bawah Sedar Minuman Jus Walit Ginseng My Calendar Nasi Arab Mandy Neelofa OKI SETIANA DEWI OMGFEST PART 2 PESERTA MAHARAJA LAWAK 2012 Paste sup ani utara Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1 Pemikiran Bawah Sedar Penang Street Art Percutian Keluarga Perkahwinan Contract. Perniagaan Online Personal Blog Petua hilang bau badan Photo Grid Pintu Hati Neelofa Akhirnya Telah Terbuka Menerima Lamaran Power bank murah Produk hilangkan bau badan REJECTION Restu Ibu Roti Canai Chicken Curry Roti Canai Transfer Road SAPS Ibu Bapa SAPS Ibu Bapa - Saps NKRA SAPS Ibu Bapa 2017 SAPS Semakan Ibu Bapa SAPS semakan secara online SEKOLAH RENDAH AGAMA BATU BELAH SENARAI PESERTA SN GADGET Safety Seminar buat duit dengan affiliate Seri Emas Sindiket tarik kereta Sleeping Beauty Somebody Like Me Style 2013 Syarikat penerbangan persendirian Syawal 2014 Tab Lenovo Taman Buaya Melaka Telemarketing Teman tapi Mesra The Hunger Games The captain steamboat TruDtox UPDATE BLOG Uitm Uitm Final exam Uncle Jack Fried Chicken Vanilla Coklat slot Lestary TV3 Wak Doyok Walit Ginseng Wechat You Chew You Glow aidilfitri 2015 akademi fantasia 2014 alasan untuk bahagia ampang atikahnorbaki audition af azam 2015 baling tingkat tiga bangunan barang bayi pupular barangan bayi bazaar ramadhan 2017 bazaar ramadhan klang bazaar ramadhan shah alam belajar memandu beli online barang bayi bila kucing bercakap bina network blog blog tak mesra seo blogg bridesmaid buang anak buffet ramadhan de palma hotel shah alam busy cabaran iphone 5s catering catuan air catuan air selangor 2014 cerita adaptasi novel cityskin medispa contoh nilai kemanusiaan denaihati driving test e-ADVERT ekor kucing finas petaling jaya free postage gemok is ohsem! hair rich trichology hantaran mahal hantaran melambung tinggi hantaran perkahwinan hari guru 2014 hilang keyakinan diri iPhone 5s iklan iklan terbaru islamic conference islamic cruise jom jimat elektrik jpj kelompok kerja krisdayanti dan raul lemos krisdayanti sah menjadi isteri kuala lumpur kucing lesen P lesson monopod motherhood.com.my nadi putera nilai murni kepada kanak-kanak nursery pelayaran islamic pelayaran islamik 3.0 pelayaran kerohanian pengapit idaman pernikahan krisdayanti practical training program affiliate pusat jagaan kanak-kanak rashidun caliph conference raya 2015 resepi spaghetti cabonara salam kosong-kosong salam lebaran 2015 selamat hari bapa 2015 seludup shatris catering single housewife sohaini cookies spaghetti cabonara steamboat area klang steamboat murah student practical training suruhanjaya perkhidmatan awam syanie syanie bertunang syanie dan nadi putera tahun 2015 tahun baru 2015 tarik kereta ujibakat drama seludup wassap