"KTM dan touch n go..." | IT IS NOT ABOUT SIZE


Advertisement

SELAMAT DATANG KE BLOG **atikahnorbaki.com** FEEL FREE TO FOLLOW ME YA... =)

CORETAN PENDEK ATIKAHNORBAKI

Saya seorang yang serba kekurangan tapi mahu ingin menjadi setanding dengan mereka yang cukup sempurna diluar sana. SIZE bukan lagi penghalang untuk menjadi yang terbaik. Apa yang di persembahkan dalam "DUNIA MAYA" ini, inilah kejujuran sebenar benar diri NOR 'ATIKAH BINTI NORBAKI. Kini aku buang segala ketakutan dan kerendahan diri hanya untuk mengukuhkan kaki untuk berdiri.

Sunday, February 9

"KTM dan touch n go..."

Bila naik KTM ni aku teringat la plak satu moment ni. Kira2 4 bulan yang lalu. Masa tu aku kerja kat subang. Jadi train ni la yang akan jd pengangkutan utama aku dari klang ke subang @ shah alam ke subang. Masa mula-mula aku naik hari2 la aku kena beli tiket pergi balik. Gaji RM900 je... memang agak payah la nak tanggung. Mana nak duit makan nya, transport lagi...duit nak bagi ibu lagi... Makanan kat subang tu bukan nya murah2. Dah setaraf KL pon.

Kawan aku siap dah pesan dah...

"Ika... awak guna la kad untuk naik train ni. Jimat pon jimat...pastu tak payah beratur lama-lama...bla...bla...bla.."

Haaa macam tu la panjangnya pesanan kawan aku tu. So nak di katakan rezeki aku kan... adik aku dia kata dia terjumpa 1kad Touch n Go ni. Kad tu dh nampak macam buruk sikit la. Maybe tuan nya dulu dah pkai lama. Aku mula mula tak nak pakai pon. Kang buang masa je amik tp x bole guna. Tapi bila try check balance n pkai kat tol ok plak. So memang Allah faham masalah aku kan... jadi kad tu pon bertukar tangan la dan bertuan kan aku...

Berlagak sehhhh bila dah pakai kad touch n go ni. Dulu aku je beratur beli tiket... kawan aku siap selesa je jalan dulu dengan touch touch dia tu... tapi sekarangggg!!!! hahaha aku pon adalah... Dari hari tu hidup aku berubah. Dan macam orang kaya tau tak payah beratur. Hahaha berlagak betol macam Mak tiri laki bapak kau...hadoiii...

So bila otak dah set tak payah beratur beli tiket... memang aku jadi sedap sedappp je lalu kat pagar penghalang tu. Nak di jadikan kisah episod kenangan terindah tu.. Lepas balik keje, dak ofis aku mintak aku temankan dia pergi pantai dalam. Nak jumpa scandal... katanya... so seperti yang aku katakan tadi... pengangkutan utama aku adalah train ni... so kami pon bergerak pergi sana dengan KTM.

Dah sampai kat sana scandal kawan aku tu tak jadi datang...so amat sia sia lah kmi gerak ke sana. Satu lagi membazir credit Touch N Go aku... (merungut niiii...) Pastu aku dengan kawan nak buat apa tercongok lama lama kat sana. Apa lagi? balik je la....

Kawan aku tu g beli tiket... dan aku..? Hahaha orang dah pakai kad kan... so 'Abang Kaunter' soriii... saya tumpang lalu dulu...dengan muka yang sangat berlagak berlalu di depan abang tu... ahaksss....!!

TIBA-TIBA!!!!!!

Entah macam mana fikiran aku melayang dan terpandang palang Touch N Go di station seterusnya selepas Pantai Dalam...aku teringat sesuatu....

"eh! aku touch tak tadi kad tu ek?? halamakkkkk!! aku tak ingat la pulak"

Padan dengan muka aku. Tu la berlagak tahap Mak Tiri... padan la muka.... Aku pon mula la dah tak reti dok diam. Dok terfikir lepas ke idak aku ni nk kuar nnti..? Kalo abang kerek tu tanya aku nak jawab apa?? adooiiiii.... dah la abang tu berlagak tahap #$%* betol.... Fuuhhhhh... takpe2... kita cuba tengok dulu apa jadi seterusnya... kalo aku touch juga apa jd....

Bila sampai je kat station Klang... aku pon dengan perasaan yang pura-pura berani tu... Sentuh pada kotak 'Touch N Go'

Tet! tet!...

Pura-pura buat muka terkejut... sentuh lagi....

Tet! tet!

Dan terus pergi kat abang berlagak tu...

"abang...saya punya kad tak bole detect la...macam mne?"

Abang tu amik kad aku...dan dia pon try... tet! tet! gak... dalam hati aku cakap...Huhu abang tertipu dengan saya.... :P Pastu abang tu datang kat aku. Aku dah risau dah...dia nak marah ke? Rupa-rupanya....

"Esok pagi datang bagi kat kaunter tu... biar diorang check"

Tu je??? Hahahah !! buat penat aku nebes... tapi esok bukan aku pegi pon. Sebab kad aku bukan ada masalah.... Kerana.......... oooppssss!! ok tak payah citer lagi...perkara dah lepas. Lain kali jgn berlagak yeee...

No comments:

Post a Comment

Terima Kasih Sudi Meniggalkan Komen di Blog AtikahNorbaki.Com