SELAMAT DATANG KE BLOG **atikahnorbaki.com** FEEL FREE TO FOLLOW ME YA... =)

SIARAN TERTUNDA itNas: [ CERITA AIDILADHA MYNAMEIKA]

/
0 Comments
Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua sahabat blog itNas A.K.A mynameika.

Lama juga ika biarkan story ni berbuku-buku lamanya sampai naik berkepam dah kat dalam 'hotak' ika ni. Maklumla masa agak singkat dah kan sejak-sejak berkerja ni.. 'wahhhh!!! busy la sangatttttt!' As usual la seperti kisah raya yang sudah biasa di war-war kan pasti akan ada kisah yang menarik setiap kali menyambut raya yang baru. Tak kisah la samada raya Aidilfitri @ raya Aidiladha... semuanya ada kisah yang tersendiri. Tapi kali ni raya Aidiladha ika agak banyak pengalaman yang ika lalui atau mungkin ianya sesuatu yang baru yang belum pernah ika alami sebelum ini.

Sebelum ini bila nak menyambut Hari Raya Aidiladha, tugas ika akan mengingatkan ibu:

"Ibu raya nanti nak MASAK LAUK apa?"

Soalan yang tak pernah tertinggal.. dan ika akan terus menyenaraikan apa lauk yang nak dimasak. Kali ni masih sama jugak.  Ika still perlu remind ibu tentang lauk lauk tu. Tapi before raya hari tu kitorang prepare agak lambat juga la..Selalu kitorang akan masak awal.. macam masak raya aidilfitri juga.. tapi masa ni tak tau la kenapa lambat. Maybe sebab ibu tak dapt cuti kot untuk beli barang masak. So kena hold sampai ibu balik keje la kan. 

Tapi sebelum hari kejadian episod memasak dan berperang di dapur, dekat sekolah ika kerja tu, kitorang ada buat kursus penyembelihan.. dan ika sempat gak amik gambar untuk di kongsikan kepada sahabat semua:

Masa ni ustaz yang dijemput untuk bagi ceramah tentang Penyembelihan 
mengikut islam tengah ajar murid-murid tahun 5&6 untuk test buat penyembelihan.
sampai ada tercabut dah kepala ayam tu budak-budak ni kerjakan sebab takut katanya.. huu pengalaman sungguh... ika pon dok jauh jauh ni.. takut kena darah nye...

Takut takut dak dak ni nak amik ayam tu.. yang kena patuk pon ada.. huuu cian ayam tu neves!

Selepas dah di sembelih.. ayam ni di basuh dulu dan dibuangkan darah darah yang ada tadi sebelumn nak di rebus untuk di 'togel'kan. =)

"Oooo.. macam ni rupanya kalau nak rebus ayam untuk ditogel kan... Baru tau.. " heee..
                                                     
Gambar 2 diatas ni Ustazah ustazah dan anak murid mereka sedang 'menogelkan' ayam ayam tersebut. Untuk pengetahuan kawan kawan semua masa kursus ni sekolah beli 15 ekor ayam untuk di 'pra-korbankan'. Haaa... memang dah bau macam pasar ayam dah hari tu.. ngeee..

 Akhir sekali ayam-ayam tadi telah di sumpah! menjadi MANUSIA... hahahah apa! ingat ini cerita Panca Dhelima ke citer P.Ramlee dulu.. heheh ni adik adik darjah satu.. saje je ngajak 'Adik jom amik gambar!' dan dan diorang semua beratur.. heheheh suka ek!

Korang mesti nak tau kan apa jadi pada ayam ayam yang telah disembelih tadi... Haaa.. selepas mengharungi detik detik cemas menyembelih! membasuh! merebus! menogel! sooooo last!! ayam itu telah menjadi ayam 
"K EP CI".. hahahahha yang ni tarakkk gambar la sebab semua sedang mengadap dan meratah ayam ayam tersebut... termasuk la ika sekali... heeee...

S.E.K.I.A.N

Yang Benar,

NOR 'ATIKAH BINTI NORBAKI




You may also like

No comments:

Terima Kasih Sudi Meniggalkan Komen di Blog AtikahNorbaki.Com