SELAMAT DATANG KE BLOG **atikahnorbaki.com** FEEL FREE TO FOLLOW ME YA... =)

Nak tau tak cam ne ika belajar masak mula mula dulu [buat-buat la korang angguk kepala nak tau ye =P]

/
4 Comments

Assalam semua ^_^

Eh eh eh!! Korang suka ye tajuk citer ika kali ni? (eemm mana ada, kitorang kena paksa untuk baca ok!)... heheh suka la ika tengok korang datang baca ika post citer kali ni... (sambil pandang keatas, tangan dibahu)

Di sebabkan korang sudi la nak dengar story ika kali ni, so ika akan teruskan la apa yang ika citer tadi... hhmmm biasa la, orang pompuan kan... pandai macam mana, tangan licin cam ne, muka cantik mana pon... akhirnye tempat pompuan juga la kat dapur tu...

So masa ika kecik kecik dulu, dalam umur 9,10,11 cam tu la... tak sure masa bila, first ibu ajar ika and akak masak adalah kitorang kena masak nasi.. standard la kan... permulaan sebagai pompuan untuk tau masak kena la belajar masak nasi dulu.. haa tu yang paling asas sekali... takkan la terus skip masak nasi tapi terus belajar masak lauk.. hhmm tak sesuai kan...

Masak air?hhmm masak air la paling senang... letak je kat dalam ceret, hidup kan api kat atas dapur masak tu.. letak kan die, then tunggu la sampai die berbunyiii.... tak payak belajar pon takpe... masak nasi tu yang penting sekali... kena tau ukuran nye,air sampai gat mana,semua kena di titik beratkan.. kalo salah je measure, hhmm nasi pon bole jadi bubur, tak pon korang makan beras balik... kan?

Lepastu, slow slow belajar goreng telur mata, then beralih kepada sayur goreng, and last baru la ke level memasak bermacam jenis lauk... kari ke, kuah lemak ke,sambal ke, asam pedas ke, masak kicap ke... dan lain lain... =) di atas didikan tu la... sekarang ika dah pandai masak... hehehhe (itu pon nak bangga!!?) eehhh mesti la... itu la kelebihan yang akan di nilai oleh bakal mak mertua kita nanti... kan abang abang semua?? ;) dengan nada gatal!! Auwww!!!

Haaaa !!! ni ada satu citer,,ika ingat lagi dulu ika nak belajar masak Maggie.. haa Maggie la... knp?terkejut?sekarang kalo ika cakap ika nak belajar masak Maggie memang la sesuai korang nak buat muka terkejut tu.. dah dah tak payah nak berkerut sangat dahi tuu... dengor je ika citer ni yee... ok .. masa kecik dulu kalo nak makan Maggie selalu nye ibu yang masakkan... tak pon nenek ika yang masakkan... kita budak budak dulu mana nak makan kongsi kongsi... kalo bole nak hadap sorang je.... 

so kalo diorang yang masakkan terpaksa la makan kongsi dengan adik beradik and sepupu semua.. hmmm x best... so ada satu hari tu, ika Nampak kakak sedara ika masak Maggie, ika tgk die just tuang air pastu letak serbuk perasa... dalam hati ika cakap “ ala.... cam tu je ke masaknye...hhmm senang sangat” wah! Berlagak tu.. pastu balik ika try la buat, amik Maggie , letak air , pastu perasanya... so bila makan, Maggie tu tak lembut lak... hhmm mana tak nya.. ika pakai air sejuk je... huhuh so apa la rupa Maggie di buat pakai air sejuk kan... heheh dah lama tu baru la tau.. rupe rupe nye pakai air panas..

**korang pulak? Cam ne korang belajar masak mula mula dulu?share la dengan ika... =)




You may also like

4 comments:

  1. fist masakan aku kambing gulai tempoyak masak asam pedas.

    ReplyDelete
  2. siryes dh umo 24 tahun ni pun xpndai msk tau..
    ni dh jaoh dgn mak n tnggl kt rumah sewa bru la blaja pelan2...
    stakat ni, ada la pndai beberapa bijik makanan ringkas~~

    ReplyDelete
  3. huhuhuh ooo ni mesti kes kena manje dengan mak selalu kan... sebab tu x pndai masak... hahahha sekrg rasakan.... dah dok jauh... cm no la kamu makan yee... =P

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Meniggalkan Komen di Blog AtikahNorbaki.Com

Labels

Blogger info terbaru info terkini info santai Blogger Popular info traffic blog #cabaran30hari Event Blogger Media review movie Produk Review SBB2014 BLOGGER IDOL Blogger Apps Buffet Ramadhan 2014 Instagram SBBYEOS2014 blog kontroversi lesen L AGENSI CARI JODOH Apps Playstore Baby Mia BlogIt Blogger contest Blogpost CARI JODOH MALAYSIA Drama Preview E-COSWAY Gadget Murah Google Playstore Impiana Hotel Impiana Hotel KLCC JODOH SELFIE Sepetang Bersama Blogger TCEB Thailand Exhibition baby sitter blog a.k.a Diari. cerita aku drama seludup fesyen plus size food review itisnotaboutsize kawan aku mati dalam rumah sewa networking blog pemenang #masukdramaseludup selfie dan keyakinan diri 1 MALAYSIA 7 Petala Cinta AIDILADHA 2012 AIDILAHDA 2012 ATURCARA Account Keek Adam Ahmad Syukri Anugerah meleTOP Era Apps Camera360 Apps Keek Aurora Italia Jewellery BALASAN DUNIA BLOG SURAM BLOGGER AREA MEDIA EXPERT (ADVERTORIAL MURAH) Baby skin care Baju Ibu mengandung Baju Trend Terkini Baling anak Bayi Terseliuh Berbaik sangka pada Allah Blouse Butik Online CERITA KORBAN COSWAY CSR PROGRAMME Camera360 Campaign Power of Doing Good Career Cathing Fire Celebrity Faminine Scrub Wash Celebrity Lass Cinta Allah s.w.t. Cinta Manusia Clip Lens Coming Mommy Cool Hijab DATO' SITI NURHALIZA DERMAGIC SIMPLYSITI DOKTOR Daging Paprik Detik Terindah Bersama Fair & Lovely Disney Junior: Power of Doing Good Doa Ibu Doktorbudak Download Apps Keek Drama Bicara Hati Dress EVENT Eman Manan Fesyen Filem Animasi SuperSquad Filem Biopik Saloma Floria 2014 GEMA GEGAR VAGANZA Gadget Impian Gadget Tab Lenovo Gambar kahwin syanie Google Friend Connect Google Plus HARI RAYA AIDILADHA 2012 HASHTAG HUKUM DUNIA Harum Malam Original Hebahan Hospital Tengku Ampuan Rahimah Hotel Melaka Hotel Sixty Six Hujung minggu Iklan fair & lovely JajaZz FashioniStaR Jalinan Kasih Ramadhan Jawatan Kosong Jenayah Jihad Iskandar Johnson's Baby KAMI HISTERIA KARMA KEDAI RAKYAT 1 MALAYSIA. KEDAI KAIN 1 MALAYSIA KHR AVI KTM KURSUS KORBAN Kawan Keek Kelas Memandu Kelebihan Harum Malam Keretapi Tanah Melayu Kerja kosong Kerjaya Kisah Adam dan Alya LAMAN SOSIAL Lady Boss Laman Kayangan Shah Alam. Food Review. Lifestyle Blog MAHARAJA LAWAK MEGA 2012 MASTER FOREX TERHEBAT 2015 MLM MULTI LEVEL MARKETING Malaya Bank Berhad Maleficent Mama Mia Mamil® MomMe Saturdays Masak Paprik Masakan Thai Maybank2u Meeracle Gemstones Beauty Mega Wedding Malaysia 2017 Minda Bawah Sedar Minuman Jus Walit Ginseng My Calendar Nasi Arab Mandy OKI SETIANA DEWI OMGFEST PART 2 PESERTA MAHARAJA LAWAK 2012 Paste sup ani utara Pemikiran Bawah Sedar Percutian Keluarga Perkahwinan Contract. Perniagaan Online Personal Blog Petua hilang bau badan Photo Grid Power bank murah Produk hilangkan bau badan REJECTION Restu Ibu SAPS Ibu Bapa SAPS Ibu Bapa - Saps NKRA SAPS Ibu Bapa 2017 SAPS Semakan Ibu Bapa SAPS semakan secara online SEKOLAH RENDAH AGAMA BATU BELAH SENARAI PESERTA SN GADGET Safety Seminar buat duit dengan affiliate Seri Emas Sindiket tarik kereta Sleeping Beauty Somebody Like Me Style 2013 Syawal 2014 Tab Lenovo Taman Buaya Melaka Telemarketing Teman tapi Mesra The Hunger Games The captain steamboat TruDtox UPDATE BLOG Uitm Uitm Final exam Uncle Jack Fried Chicken Vanilla Coklat slot Lestary TV3 Wak Doyok Walit Ginseng Wechat aidilfitri 2015 akademi fantasia 2014 alasan untuk bahagia ampang atikahnorbaki audition af azam 2015 baling tingkat tiga bangunan barang bayi pupular barangan bayi bazaar ramadhan 2017 bazaar ramadhan klang bazaar ramadhan shah alam belajar memandu beli online barang bayi bila kucing bercakap bina network blog blog tak mesra seo blogg bridesmaid buang anak buffet ramadhan de palma hotel shah alam busy cabaran iphone 5s catering catuan air catuan air selangor 2014 cerita adaptasi novel cityskin medispa contoh nilai kemanusiaan denaihati driving test e-ADVERT ekor kucing finas petaling jaya free postage gemok is ohsem! hair rich trichology hantaran mahal hantaran melambung tinggi hantaran perkahwinan hari guru 2014 hilang keyakinan diri iPhone 5s iklan iklan terbaru islamic conference islamic cruise jom jimat elektrik jpj kelompok kerja krisdayanti dan raul lemos krisdayanti sah menjadi isteri kuala lumpur kucing lesen P lesson monopod motherhood.com.my nadi putera nilai murni kepada kanak-kanak nursery pelayaran islamic pelayaran islamik 3.0 pelayaran kerohanian pengapit idaman pernikahan krisdayanti practical training program affiliate pusat jagaan kanak-kanak rashidun caliph conference raya 2015 resepi spaghetti cabonara salam kosong-kosong salam lebaran 2015 selamat hari bapa 2015 seludup shatris catering single housewife spaghetti cabonara steamboat area klang steamboat murah student practical training suruhanjaya perkhidmatan awam syanie syanie bertunang syanie dan nadi putera tahun 2015 tahun baru 2015 tarik kereta travel tips ujibakat drama seludup wassap