Advertisement

SELAMAT DATANG KE BLOG **atikahnorbaki.com** FEEL FREE TO FOLLOW ME YA... =)

CORETAN PENDEK ATIKAHNORBAKI

Saya seorang yang serba kekurangan tapi mahu ingin menjadi setanding dengan mereka yang cukup sempurna diluar sana. SIZE bukan lagi penghalang untuk menjadi yang terbaik. Apa yang di persembahkan dalam "DUNIA MAYA" ini, inilah kejujuran sebenar benar diri NOR 'ATIKAH BINTI NORBAKI. Kini aku buang segala ketakutan dan kerendahan diri hanya untuk mengukuhkan kaki untuk berdiri.

Monday, April 24

Bagaimana ia bermula (Part 2)

Kesedaran hadir pada tahun 2015.

Perasaan tu macam orang dapat "hidayah". Takde benda atau perkara yang mendorong pon. Nak kata masa awal tu obses nak kurus pun takde lah jugak. Enjoy dengan food tu adal lah. Lagi-lagi kalau dapat ngadap makan favourite. Huuuhhh iman masa tu lari entah ke mana perginya. 

Ok! back to the topic, Saat tu dengan tiba-tiba je rasa "eemm nak diet lah". Haaa cenggitu rasanya.

 
Simpati je tengok diri sendiri yang dulu. Rasa bersalah dengan diri. 😔😭

Diet Atkins

Jadi masa tu aku ternampak 1 pages kat facebook. Kelab Diet Atkins (KDA). Sebelum ni pernah je ada orang sebut diet atkins, diet atkins, diet atkins. Tapi apa benda Atkins  tu pon aku tak tahu. Almaklum malas nak google cari info bagai.

Tapi dalam malas-malas tu pon sempat gak la  cari info sikit. Info secara kasar yang aku dapat tentang diet atkins ni:

  1. Tak makan nasi
  2. Tak makan roti
  3. Tak makan mee, kuew teaw, spaghetti, mihun (padahal ni semua favourite)😭
  4. No biskut jugak
  5. No air manis
Yang aku makan pagi, tengahari, malam adalah Telur. Memandangkan aku memang suka telur, so takde masalah lah aku nak makan. Sebab dari info yang aku dapat, ada yang kata "tak larat nak telan telur hari-hari" tapi aku ok je. Depends atas masing-masing. Tengahari aku bedal lauk je. 

P/S: Aku tak amalkan diet atkins secara berdisiplin ye. Cheat tu jangan cakap lah. Sokmo cheat. Jadi jangan ikut cara aku. Better korang yang nak amalkan tu cari info yang betul. Sebab tu penurunan aku ni makan masa.  Lambat dari testimoni orang lain yang buat atkins juga. 

Aku berada dalam fasa 1 untuk diet atkin ni agak lama. Kalau ikut betul-betul atkins fasa 1 tempoh biasa 2 minggu sahaja. 

(Atkins dia ada 4 fasa. Apa fasa nya hang pa google naaa 😜 & apa function bagi setiap fasa tu hang pa cari tau. Rajin-rajin kan lah diri anda untuk meng 'google' ok)

Adalah dalam 2-3 kali gak aku dok mulakan diet atkin fasa 1 ni. Sebab aku sendiri tak tau bila actually masa yang sesuai untuk aku bertukar ke fasa yang seterusnya.

Jadi aku keep maintain buat fasa 1 sampai aku rasa puas. Sehingga lah dalam bulan 7@8 tahun 2016 baru aku betul faham atkin fasa 1 ni, then baru lah aku mula berjinak dengan aktiviti gym.

Sambung....





Bagaimana ia bermula?

Assalamualaikum...

Part 1.

Aku nak kongsikan satu cerita tentang macam mana aku mula nak diet. Masing-masing ada cerita tersendiri. Dan ini adalah version cerita aku. Kesedaran aku nak kurus tu dah lama dah.  Of course bertahun. 



Tapi tahun 2006 - 2007 macam tu aku start ambil supplement kurus. Kalau korang pernah ingat Dr. Romzey, Jus mate. Masa ni aku mula berjinak dengan jogging. Untuk pertama kali nya. Nasib baik ada kawan yang sudi teman aku jog. Aku siap minta tolong lagi "weekend please teman aku". Punya semangat. Berkesan ke? 

Yup!

Masa tu kawan ada tegur. 
"Angah, nampak dah kurus sikit"

Tapi time tu aku tak pernah timbang pon berapa berat aku. Baik sebelum dan selepas diet. Yang aku tau masa tu berat aku almost reach 105kg 😜. 

105kg dari berapa aku tak pasti. Almaklumlah aku ni memang alergic sikit dengan barang bernama "penimbang" ni. Untill now aku tak suka. Tapi meanwhile ni aku mula akrab sikit lah dengan benda alah tu. Kalau nak timbang pon bukan depan orang. Tidak akan sama sekali aku akan timbang depan orang ramai. Biarlah kau family ke. Kawan baik ke. Lover aku ke. I WON'T!! 


Pemahaman aku tentang DIET suatu tika dahulu?

 

Cukup sekadar,

1) Minum Lite tea (teh kurus yang bermacam brand dah aku cuba)

2) Makan supplement kurus. (Contoh yang aku ambil dulu Jus Mate dan Susu Alpha Lipid)

That all. 

Macam tu je lah aku diet dulu. 

No exercise.
Makan masih sama. Quantiti yang sama (means banyak as usual)
Air manis. 
Fast food still juga ambil. 

Jadi dari pengurangan berat badan aku dari zaman diploma sampai aku sambung degree dan tahun-tahun selepasnya aku rasa bertambah kot. Cuma aku tak tau berat aku masa tu berapa. Yela kan aku bermusuh dengan penimbang tu 😡.

Dari selepas tahun 2006.. naik ke 2007... seterusnya tahun yang berikut sehinggalah tahun 2015.....

Dan pada tahun 2015....

Sambung.... 


Saturday, April 22

ANGAN-ANGAN MENJADI KENYATAAN







Aku ni official nya memang lah suka sangat-sangat "verangan". Eventhough "verangan" itu not nice habit orang kata. Tapi berangan itu terjadi bila kita tak yakin sesuatu itu akan kita miliki. Haaaaa..!! Dramatic tak statement tu. So untuk rasa seolah-olah kita boleh dapat apa yang kita impikan, berangan lah jawabnya. 


Tapi better jangan jadi habit sangat lah. Tak elok untuk kesihatan mental dan otak. Kang penuh dok berangan je, satu apa pon tak jadi.  

Actually aku sendiri pon tak tahu apa perangai dan diri aku sebenar. Kejap nak jadi macam itu. Kejap nak jadi macam ni. Kejap suka tu. Kejap suka ni. Dan kalau aku suka kan sesuatu pon, aku bukan jenis yang terlalu obses. Cukup sekadar "Suka pulak aku warna ni" "eh! Cantik nya baju ni" haaa cenggitu lah.

Princess.

I love princess. Macam Disney princess tu. Yang ada cinderella, snow white, sleeping beauty. Dan aku sukaaaa sangat dengan Sleeping Beauty! Entah lah. Tak tau kenapa aku suka. Tapi memang aku suka!! Admire sangat. Dan aku selalu terbayang aku nak kelihatan seperti Princess one day. Dan I look so sweet! 

At last!!! 

 




Akhirnya tertunai juga aku nak tengok diri aku bak princess. Walaupun tak macam princess Aurora, tapi aku sangat-sangat puas hati. 

Uish!! Boleh tahan mencabar gak la nak cari matching tudung, vail, dengan baju yang aku nak pakai tu. Sebab baju aku tu bukan exactly pink sangat. Dia macam pink purple gitu. Dah jenuh nak cari shawl tak match. Nak match dengan bunga, pelamin lagi. Masa deal dengan pelamin aku just sebut nak pink sweet. Tapi still was-was gak masa tu. 

Aahhhh!! Lantak la. Confident je. Ok kot. Mana tak nya pelamin tu aku request ikut apa yang aku nak. Bukan yang pernah diorang buat dlu. So contoh gambar macam yang aku nak memang takdelah jawabnya. Jadi aku tak dapat nak comparekan sesuai tak dengan baju yang aku nak pakai nanti. 

Masa beli vail dengan shawl pulak lagi haruuu. Beli tak bawak baju. Main agak-agak je colornya. Sampai rumah. Haaa ambikk, dah macam belacan je aku tengok. Awal-awal tu memang give up lah. Rasa menyesal pulak pilik color baju tu. Tapi semangat nak juga macam princess so redah je lah! Apa lagi.

 

Di sebabkan semangat princess berkobar-kobar, aku request nak tag ala-ala princess gak. Warna of course pink sweet la. 

 

Aku bukan lah nak menunjuk apa yang aku buat. Sebab aku dulu bukan aku yang sekarang. Aku dulu terlalu merendah diri dengan kekurangan diri aku. Aku rasa aku tak layak untuk jadi seperti yang lain. Tapi setiap manusia itu ada peluang di beri. Peluang itu datang bila diri kita dah bersedia untuk level seterusnya. Dan peluang datang bila kekuatan fizikal dan mental itu dah mula kukuh. 

So? I grap the chances! 


Friday, April 7

Alhamdulilah kerja gila menjadi.



"Macam tak percaya je"
"Betul ke aku buat ni?"


Assalamualaikum..

As usual lama dah aku tak menaip disini. Takde cerita. So takde menda la nak di update kan. Since komitmen kerja hakiki lebih utama. Jadi aku tak berkesempatan nak bermadah helah disini. Alhamdulillah aku sihat-sihat aja. Kalau yang mana friends dengan aku dalam Facebook, Instagram, then masing-masing tau lah perkembangan aku gitu... 

Hahahaha !!! penting sangat ke nak tau hal aku kan? Siapa lah aku ni. 

So bagi yang mengikuti perkembangan aku, now aku tengah berusaha untuk membuat transformasi diri aku. Now masih lagi dalam tahap 'berusaha'. Walaupun sudah nampak perbedaan ketara (alhamdulillah), tapi manusia itu tak pernah cukup kepuasan nya. 

Dapat gini... nak yang gitu pulak. Jadi oleh kerana aku kategori manusia biasa, so tak lari dari kekurangan dalam kehendak itu. 

Image may contain: 8 people, people smiling, people standing

This is the new me. 

Keinginan nak kurus. Nak cantik. Senang nak beli baju. Senang nak cari size seluar. Jalan tak mengah. Tak mudah semput. Semua tu lama dah tertanam dalam hati. Tapi TAK BUAT. NO ACTION yang aku amik. 


Aku dulu happy je dengan keadaan diri aku. Even aku dulu big size. Sekarang pon masih lagi kategori OBESITI ye. Tak nak ngaku diri kurus. Tak nak rasa puas awal sangat. Nanti rasa malas mula lah menyinggah. heheheh...

So aku tak kisah apa orang keliling nak pandang aku. Tapi adakala rasa kuat tu sekejap. Then mula la down..down...down..down... and goooooo down....jatuh tersungkur ke tanah. 

Tapi dah down..down gitu masih malas lagi. Makan pil la. Minum slimming tea la. Amik macam-macam. Tapi makan semuanya favourite. Senaman tak pernah fikir nak buat. Tak pernah terlintas kot nak bersenam ni. Mengharap makan supplement bagai semua tu haaa kurus la aku ni. Tapi memang hampehh la kan. Mana nak dapat resultnya. Kalau dah depan mata semua bedal. Ituu pon aku tak sedar lagi tu. Hhhmmm Atikahhh...atikahhhh..

 Tapi yang best nya aku ni, suka rasa confident lebih tau. Semua jenis fesyen aku nak cuba. Ahhh lantak la apa rupa pon. Orang nak tengok tak kena ke. Tak sesuai ke. Kisah pulak aku. Tapi dalam confident tu nak juga kot nampak nice macam orang kurus. Helloo Atikah, jangan bermimpi lah kalau dah diri tu malas. Takde effort. 



Tapi sampai 1 tahap, aku rasa aku perlu cabar diri aku. Bukan hanya tinggalkan kata-kata dan impian tu kosong. Perlu buat. Buat. Buat. dan Buat!! Sampai bila aku nak cakap kosong. Tak nak buat something pada diri sendiri ke. Sayangkan diri. Appreciated diri aku ni. Bagi peluang diri sendiri untuk rasa apa yang tak pernah rasa. 

Kadang betul orang macam aku ni, jujurlah aku cakap sebab aku sendiri fikir benda tu. Aku dulu nak orang ramai jangan mengata. Jangan pandang rendah kat diri ni, Macam-macam lah jangan. Tapi usaha untuk diri sendiri takde. Jadi fair ke diri kita nak terima yang lebih baik? 

Image may contain: 1 person, standing and outdoor

Image may contain: 1 person, close-up

Image may contain: 3 people, people smiling

Image may contain: 1 person, standing, shoes and outdoor

Aku tau bukan senang sebenarnya nak mulakan langkah pertama. Serius susah. Siapa yang cakap mudah nak mula tu memang aku salute!!! Tapi aku nak mula dulu memang payah. Berapa kali aku mula step pertama. Bukan sekali tau step pertama aku. Berkali-kali. 

Kenapa aku buat juga sebab aku tak nak duduk pada level yang sama. Aku nak berubah. Sebenarnya bila kita mula buat 1 perubahan dalam diri kita, percayalah lepas tu macam-macam benda kau akan berani untuk buat dalam hidup kau. 

Strenght kau akan jadi sangat luar biasa. Kau akan feel perbezaan dalam diri kau tu. Walaupon kau buat perubahan tu takde kena mengena dengan perubahan lain yang kau nak buat. Tapi energy tu akan support semangat kau untuk next transformasi tu. 

Image may contain: one or more people and people standing


Thursday, March 16

HIDUP SEBAGAI PENYEWA

Assalamualaikum....

Mata tak boleh nak lelap. (padahal dah terlelap dah tadi pon. Dok terjaga pulak. Sudahnya segar pulak mata kita ni) Sudahnya rasa nak menaip kat sini. Kita cot! cet! sat la naa. Hang pa rajin mai la sat baca sini. 

Hahahaha...

Menggediks sungguh nak berloghat sekarang ni. Tapi I all tetap bangga menggunakan bahasa Selangor. Oppsss!! sebab kita orang selangor la. So should be proud. Tak terikat nak cakap loghat apa. Semua boleh guna. 

Anyway dah hampir 2 minggu aku menyewa diluar. Oleh kerana beberapa kekangan yang tak dapat dielakkan, aku perlu juga memilih untuk menyewa. Terpaksa aku berjauhan dengan Ibu dan adik2 dirumah. Memberi tanggungjawab pada si Adik untuk jaga ibu dan rumah sementara aku menyewa di Putrajaya ni. 

Tapi weekends aku akan pastikan aku perlu balik tengok Ibu dan adik-adik. Cuba mendidik diri aku dengan rasa bertanggungjawab kepada keluarga. Hello... walaupun umur dah 29tahun, ada masa kadang aku terlalai. Almaklumlah aku ni manusia biasa. Kesilapan tu pasti akan berlaku pada aku yang bernama manusia ni. 

Tetapi....

Itu bukan lah lesen untuk kau stick melakukan segala bentuk kesilapan demi menegakkan statement "Kau adalah manusia biasa". Jangan terlupa kau manusia yang dikurniakan AKAL. Jadi kau perlu pandai menggunakan akal untuk menilai dan belajar memilih dalam membentuk dan lakukan kebaikan.

So, pengalaman menyewa untuk pertama kalinya sewaktu umur 29tahun ni, Adakah ianya terlewat? Sebagai seorang remaja (still remaja ok even umur 29tahun) untuk mengajar diri berdikari. Berdikari dalam segala hal. 

Fuhhhh!! ia agak nervous actually. 

Yup!! Nervous. Kenapa?

Pertama ... aku tak pernah duduk berjauhan dengan family. Except masa aku belajar diploma. Itu pon sebab belajar. Perlu duduk hostel. Masa degree tempat belajar dekat dengan rumah. Ulang alik je. 

Tapi sekarang Klang ke Putrajaya. Sakit dari segi kos. Mana duit tol nya..minyak nya. saving lagi.. Dan ketakutan kedua adalah aku takut solution aku menyewa ni takkan dapat membantu aku untuk minimize kan kos kewangan aku. Paling risau. Aku tak nak pilihan aku ni sebenarnya menambah beban. Bukan membantu.

Tapi aku tetap mencuba. Tak buat aku tak tau impactnya. Jadi aku perlu cuba. Dah buat...baru la aku bole belajar. Apa yang aku boleh do dan don't. 

Senang citer, bila dah pilih menyewa ni aku dah meletakkan segala keputusan apa yang aku nak buat semua atas tangan sendiri. Pilihan itu betul atau tak semua keputusan sendiri. 

Dia kira macam amaran yang aku perlu ingat "Jangan salah buat pilihan. Buruk padahnya" haaaa gitu. Untuk apa-apa hal lah. Bab duit ke. Masa ke. Semua lah. Cuma aku percaya pada satu perkara. Bila dalam keadaan macam ni, ALLAH jangan sekali lupa. Even kita bukan perfect. Ibadah kadang ada tersasar. Tapi kena selalu ingatkan diri keep stay on track. In Shaa ALLAH urusan kita DIA akan permudahkan segalanya. 

Friday, December 9

ASSALAMUALAIKUM

Assalamualaikum w.b.t.

Lama nya jari jemari ku yang comel ni tak meninggalkan jejak-jejak bicara dalam blog. Betul la orang cakap, kalau buat sesuatu tanpa ada misi dan visi, memang half way la tinggal nya. Kalau reveiw balik post aku yang lama-lama boleh tengok kot beberapa kali aku post kira come back selepas lupa diri dari dalam dunia blogging.

Always tinggal kan jejak pertama... pastu senyap. Tidur. Lena. Sampai dah bersawang dah blog aku ni. Tapi kali ni aku memang nak comeback betul-betul. Bukan angan-angan semata. I miss my old life. I miss what I have did before. Kadang bila kita leka dengan benda yang kita suka, boleh energize balik momentum diri kita sendiri sebenarnya. Ia akan berlaku secara tak lansung.

Kira aku kena merangkak, bertatih balik, mula balik macam mana aku mulakan dahulu. Walaupun bukan senang nak keluarkan idea atau cerita dan di adaptasikan didalam abjad. Tapi it depends on kita punya kreativiti. Now aku rasa aku masih lagi mempunyai kreativiti sebagai seorang blogger.

Haaaa... see.. mana ada orang nak mengaku dia blogger. Aku je makhluk yang suka masuk bakul angkat sendiri. (KAHKAHKAH!!)

_OFF CHAPTER_

Friday, December 11

HADAPI DULU. JANGAN JUDGE TERUS.



Sebelum ni aku ada masalah dengan tempat kerja.

Itu tak kena.

Ini tak kena.

Dah semua orang aku judge sama.

Dok fikir semua tak suka aku.

Termasuk dengan Bos-bos sekali aku fikir macam.

Sampai satu masa aku rasa stress nak datang kerja.

Nak menghadap manusia dalam pejabat aku ni.

Mereka, yang mungkin sebegitu memang takkan berubahnye la.

Yang dengki memang akan terus berperangai macam tu.

Yang suka show off depan bos pulak akan terus berdrama selagi mereka rasa orang tak nampak mereka.

Diorang memang takkan berubah. So yang perlu berubah itu adalah aku.

Aku memang takkan boleh untuk ubah keadaan. Tapi cara aku mengawal situasi itu boleh ubah keadaan tersebut.

Macam mana aku buat? Aku layan kan je apa yang aku hadapi masa tu. 

Sebelum ni emosi aku menolak untuk terima keadaan tersebut. Tapi now aku terima. Aku face masalah tu. Aku biarkan diri aku serap keserabutan tersebut. 

Bila dah serap, aku latih diri aku untuk jangan pernah ada rasa untuk ter'effect' dengan masalah tu.

Aku biarkan diri aku untuk rasa terbiasa dengan masalah tersebut.

Walaupun tidak 100% aku dapat hadam. Tetapi at last aku bole lawan semua. Dan menjadikan aku untuk takde perasaan dengan masalah tersebut.

So, aku rasa korang kat luar boleh apply cara aku ni. Seriously!!! 

Thursday, December 10

KEMBALIKAN MOOD BLOGGING DARI SURAM

Assalamualaikum...

Suram....

Memang aku nampak suram dah sekarang dunia blogging ni..

Mungkin sebab sekarang dah terlalu trend secara "live update" melalui FB, INSTAGRAM. TWITTER or what so ever laman sosial sekarang ni la.

Tambahan pulak penggunaan Hashtag # yang biasa akan digunakan oleh rakyat sekarang untuk search any info yang diorang nak.

So dik kerana kita sekarang mengejar sesuatu yang cepat dan tepat, jadi spend masa untuk menghadap PC @ Laptop demi nak mengupdate maklumat yang kita nak share tu agak berkurang sudah.

Itu dari pandangan kasar aku seorang yang suka berblog ini.

Mungkin kerana kita bermain dengan masa yang semakin hari semakin cepat,

Jadi benda yang kita rasa terlalu lambat ni sudah dipandang sepi sahaja.

Jadi bila kita dah terlalu menghadap benda yang mudah...macam FB, INSTAGRAM yang boleh kita layari melalui smartphone je sekarang so kita lebih fokus pada apa yang mudah ada didepan mata je la.

Kerana itu jugalah ramai blogger yang ketandusan idea bila nak mengarang. UNLESS!

Korang ada input dan bahan yang perlu di kongsi kan secara meluas. Then baru kita nampak fungsi blog itu masih relevan. JUST MY 20 CENT!

AKHIRNYA DIA BERNIKAH JUA

Tak sengaja... tapi ini terjadi....
Kau bersanding... duduk di pelaminan...
Air mata jatuh tak tertahankan...
Kau khianati cinta suci ini....



Assalamualaikum...

Nak kata frust, eemm taklah frust sangat.

Nak kata kecewa, eemm tak lah kecewa mana.

Tapi deep dalam hati tu aku rasa jugak lah.

Sampai akhirnya aku unfriend dia dari FB.

Memang la kami tak pernah buat apa-apa declaration pon.

Cuma bertegur sape je dalam whatsapp.

As usual aku buka FB tiap-tiap pagi. Then nampak ada orang tag dia dalam post gambar kahwin.

Dia dah kahwin???

Betul ke???

Aku terus klik nama dia, dan aku tengok ramai yang wish TAHNIAH!

OK! Aku suprise giler. Selama ini... dia hanya...eeemmmm...

Beberapa hari lepas tu dia dah selesai majlis belah wife dan belah dia...

Dan aku terus putuskan untuk UNFRIEND.