Advertisement

SELAMAT DATANG KE BLOG **atikahnorbaki.com** FEEL FREE TO FOLLOW ME YA... =)

CORETAN PENDEK ATIKAHNORBAKI

Saya seorang yang serba kekurangan tapi mahu ingin menjadi setanding dengan mereka yang cukup sempurna diluar sana. SIZE bukan lagi penghalang untuk menjadi yang terbaik. Apa yang di persembahkan dalam "DUNIA MAYA" ini, inilah kejujuran sebenar benar diri NOR 'ATIKAH BINTI NORBAKI. Kini aku buang segala ketakutan dan kerendahan diri hanya untuk mengukuhkan kaki untuk berdiri.

Friday, December 11

HADAPI DULU. JANGAN JUDGE TERUS.



Sebelum ni aku ada masalah dengan tempat kerja.

Itu tak kena.

Ini tak kena.

Dah semua orang aku judge sama.

Dok fikir semua tak suka aku.

Termasuk dengan Bos-bos sekali aku fikir macam.

Sampai satu masa aku rasa stress nak datang kerja.

Nak menghadap manusia dalam pejabat aku ni.

Mereka, yang mungkin sebegitu memang takkan berubahnye la.

Yang dengki memang akan terus berperangai macam tu.

Yang suka show off depan bos pulak akan terus berdrama selagi mereka rasa orang tak nampak mereka.

Diorang memang takkan berubah. So yang perlu berubah itu adalah aku.

Aku memang takkan boleh untuk ubah keadaan. Tapi cara aku mengawal situasi itu boleh ubah keadaan tersebut.

Macam mana aku buat? Aku layan kan je apa yang aku hadapi masa tu. 

Sebelum ni emosi aku menolak untuk terima keadaan tersebut. Tapi now aku terima. Aku face masalah tu. Aku biarkan diri aku serap keserabutan tersebut. 

Bila dah serap, aku latih diri aku untuk jangan pernah ada rasa untuk ter'effect' dengan masalah tu.

Aku biarkan diri aku untuk rasa terbiasa dengan masalah tersebut.

Walaupun tidak 100% aku dapat hadam. Tetapi at last aku bole lawan semua. Dan menjadikan aku untuk takde perasaan dengan masalah tersebut.

So, aku rasa korang kat luar boleh apply cara aku ni. Seriously!!! 

Thursday, December 10

KEMBALIKAN MOOD BLOGGING DARI SURAM

Assalamualaikum...

Suram....

Memang aku nampak suram dah sekarang dunia blogging ni..

Mungkin sebab sekarang dah terlalu trend secara "live update" melalui FB, INSTAGRAM. TWITTER or what so ever laman sosial sekarang ni la.

Tambahan pulak penggunaan Hashtag # yang biasa akan digunakan oleh rakyat sekarang untuk search any info yang diorang nak.

So dik kerana kita sekarang mengejar sesuatu yang cepat dan tepat, jadi spend masa untuk menghadap PC @ Laptop demi nak mengupdate maklumat yang kita nak share tu agak berkurang sudah.

Itu dari pandangan kasar aku seorang yang suka berblog ini.

Mungkin kerana kita bermain dengan masa yang semakin hari semakin cepat,

Jadi benda yang kita rasa terlalu lambat ni sudah dipandang sepi sahaja.

Jadi bila kita dah terlalu menghadap benda yang mudah...macam FB, INSTAGRAM yang boleh kita layari melalui smartphone je sekarang so kita lebih fokus pada apa yang mudah ada didepan mata je la.

Kerana itu jugalah ramai blogger yang ketandusan idea bila nak mengarang. UNLESS!

Korang ada input dan bahan yang perlu di kongsi kan secara meluas. Then baru kita nampak fungsi blog itu masih relevan. JUST MY 20 CENT!

AKHIRNYA DIA BERNIKAH JUA

Tak sengaja... tapi ini terjadi....
Kau bersanding... duduk di pelaminan...
Air mata jatuh tak tertahankan...
Kau khianati cinta suci ini....



Assalamualaikum...

Nak kata frust, eemm taklah frust sangat.

Nak kata kecewa, eemm tak lah kecewa mana.

Tapi deep dalam hati tu aku rasa jugak lah.

Sampai akhirnya aku unfriend dia dari FB.

Memang la kami tak pernah buat apa-apa declaration pon.

Cuma bertegur sape je dalam whatsapp.

As usual aku buka FB tiap-tiap pagi. Then nampak ada orang tag dia dalam post gambar kahwin.

Dia dah kahwin???

Betul ke???

Aku terus klik nama dia, dan aku tengok ramai yang wish TAHNIAH!

OK! Aku suprise giler. Selama ini... dia hanya...eeemmmm...

Beberapa hari lepas tu dia dah selesai majlis belah wife dan belah dia...

Dan aku terus putuskan untuk UNFRIEND.


Sunday, November 1

TAMPIL SIHAT JELITA BERSAMA CITYSKIN MEDISPA



Assalamualaikum semua. Terlambat rasa nya saya nak update dan kongsi dengan korang semua tentang pusat rawatan rambut yang di kendalikan oleh bangsa Bumiputera kita sendiri. Apa nama pusat rawatan tersebut? Korang kena baca sampai habis dulu perkongsian aku ni ye. 

Sedikit info yang aku nak kosngsi kan disini, Samada anda tahu atau tidak sebenarnya masalah keguguran rambut dan masalah pertumbuhan rambut seseorang itu sebenarnya bukan berpunca daripada masalah rambut itu sendiri. Tapi ianya adalah berpunca kepada perubahan hormon dalam badan yang tidak stabil dan ianya juga boleh berpunca dari keturunan. Yang mana kita mewarisi masalah tersebut dari ahli keluarga sebelum ini.


CitySkin MediSpa adalah pilihan tepat untuk tampil sihat dan jelita di bawah satu bumbung. Gabungan Klinik dan Spa ini bukan sahaja menawarkan khidmat nasihat bagi golongan yang pentingkan kecantikan dan kesihatan, malah turut menawarkan nasihat dan bimbingan kepada mereka yang mempunyai masalah kesihatan.



Cityskin Medispa merupakan gabungan inspirasi ibu dan anak, Wan Julia Sham Dato Ariffin, 53 tahun serta anak beliau, Siti Farah Azwin Abd Khalid, 26 tahun.  Keduanya sering mengimpikan gabungan klinik dan Spa patuh syariah khas untuk wanita dan lelaki demi memenuhi permintaan yang tinggi akhir-akhir ini.  Ramai di luar sana yang masih tidak faham tentang kepentingan gabungan MediSpa ini.  Penjagaan kecantikan dan kesihatan seharusnya berjalan seiring. Kedua-duanya amat berkait rapat.  Jika kesihatan tidak diutamakan pasti ia akan menggugat kecantikan luaran yang lain. 



Doktor Wan Julia Sham Dato Ariffin yang juga merupakan seorang Pakar Anti-Penuan dan Estetik berpendapat bahawa masyarakat harus diberi pendedahan yang lebih terperinci mengenai kaitan hormon dalam mempengaruhi kesihatan dan cara hidup seharian. Beliau merupakan antara doktor Melayu pertama di Malaysia yang menerima Board Certified In Anti Aging & Regenerative Medicine (ABAARM – A4M USA). 

ketidakseimbangan hormon berlaku kerana peningkatan usia, pemakanan tidak sihat, kurang senaman, pencemaran alam sekitar dan banyak faktor lain. Jika ini tidak dirawat, masalah pertumbuhan sel akan berlaku dan menyebabkan keguguran rambut sekaligus seseorang bakal berdepan dengan masalah kemurungan yang mana akhirnya boleh menjejaskan prestasi kerja dan kehidupan seharian. Antara simptom yang dihadapi akibat ketidakseimbangan hormon adalah keletihan, kemurungan, darah tinggi, kegemukan, insomnia, obesiti, ketidaksuburan, kelesuan, keguguran rambut, pusingan haid tidak teratur, migrain, senggugut dan sebagainya



Siti Farah, Graduan Keusahawanan Ijazah Sarjana Muda dari Lim Kok Wing Universiti, beliau telah melanjutkan pelajarannya dalam bidang Nutrisi, Certificate in Nutrtion & Health, Plaskett International College, London serta Diploma Human Nutrition & Health dari Open University, Malaysia. Ilmu dalam bidang nutrisi dipelajari bagi mencukupkan diri untuk mebantu golongan pelanggan yang menghadapi masalah pemakana yang tidak seimbang. Selain itu beliau melanjutkan pelajaran kedalam bidang Terapi Kecantikan dari City & Guilds London & Laurent Bleu, UCSI. Beliau juga telah melanjutkan pelajaran dalam bidang Paramedikal Trichology Diploma dari International Association of Trichologist, Sydney, Australia, dimana dengan ilmu yang dipelajari dapat membantu menyelesaikan masalah rambut gugur sesetangan individu. Ilmu yang dicari adalah seiring dengan cita-citanya untuk menjadi usahawan muda yang berilmu dan berdidikasi dalam memberi perkhidmatan terbaik kepada pelanggan CitySkinMediSpa dan Hair Rich World Integrated Trichology Center.

Lagi gambar:-





Sijil Pengiktirafan







Cawangan Cityskin Medispa & Hair Rich:-
Cityskin Medispa
B7/1/1 Jalan Ampang Utama 1/2,
One Ampang Avenue Business Centre
Taman Ampang Utama
68000 Ampang Selangor

Untuk sebarang keterangan lanjut tentang layari FB & Instagram : CITYSKIN MEDISPA atau hubungi : 03 – 4253 5257

Hair Rich World Integrated Trichology Center
2-09, Level 2, Wisma Life Care
5 Jalan Kerinchi
Bangsar South
59200 Kuala Lumpur


Tel : 03 2242 0880

Friday, October 16

APLIKASI MY CALENDAR KHAS UNTUK WANITA

Gambar Sumber Google.

Dah lama sebenarnya aku nak kongsikan dalam blog aku ni. Mungkin ada sesetengah yang tahu dan mungkin ada yang tidak. Dan aku sendiri pun pada awalnya tak pernah tahu ada aplikasi ni dalam Playstore android tu. Pengguna Iphone pon boleh juga search apps ni. Sebab adik aku pengguna Iphone pun aku dah suruh dia Install. 

Aplikasi My Calendar.

Sebelum ni dan kebiasaan nya kaum wanita akan menggunakan cara manual iaitu dengan menandakan di kalendar peribadi masing-masing pada hari mereka datang bulan. Kenapa pentingnya setiap wanita untuk menandakan pada tarikh tersebut adalah sebagai langkah awal dalam perancangan untuk melihat kesuburan mereka (terutama kepada mereka yang telah berkahwin) dan juga persediaan bagi kedatangan bagi bulan seterusnya.

Tidak dinafikan ada juga wanita yang masih kurang arif dalam pengiraan waktu kesuburan mereka dan juga dalam menentukan keuzuran bagi bulan seterusnya. Jadi bagi mereka yang rasa perlu untuk tahu kitaran kesuburan dan sebaliknya boleh download/install My Calendar dalam smartphone masing-masing. 

Memandangkan zaman sekarang segala urusan hanya dihujung jari anda sahaja, jadi pasti takkan ada masalah terlupa atau terlepas untuk rekod peribadi masing-masing ini. 


Cara nak download as usual search pada Playstore dalam handphone "My Calendar" dan pilih seperti gambar yang pertama di atas tu. Dan gambar yang kedua ini adalah gambaran dalaman yang ada dalam apps tersebut. Jadi boleh lihat di situ apps tersebut akan bantu untuk kirakan berapa hari kita sedang datang bulan dan di berikan juga anggaran berapa hari bulan bagi kedatangan bagi bulan berikut.

Bagi "Next Fertile" pula adalah jangkaan bagi waktu kesuburan seseorang tersebut. Jadi bagi pasangan yang mungkin sedang dalam perancangan bagi menginginkan cahaya mata boleh lah rujuk apps ini sebagai bantuan tambahan dalam merancang kehamilan.

Dalam gambar diatas anda semua boleh lihat pada 8/7 adalah hari pertama datang bulan dan tertera disitu juga kiraan bagi hari pertama hingga pada hari terakhir. Mesti anda terfikir macam mana dan bagaimana apps ni boleh bantu kirakan jumlah berapa hari kita datang bulan dari hari pertama sampai hari terakhir (biasanya 7 hari normal datang bulan). 

Ok macam ni, masa mula-mula kita nak gunakan apps ni, kita kena setkan bila last hari pertama kita datang bulan dan bila tarikh kitaran tersebut habis. Kalau ada yang masih ingat dan ada di tanda pada calendar masing-masing untuk waktu datang bulan sebelum ini, boleh la setkan siap-siap dalam 'My Calendar'. Jadi untuk datang bulan seterusnya apps ni akan siap calculate kan terus. 


Cara kita nak setkan tarikh hari pertama datang bulan, anda boleh klik pada tarikh tersebut dan akan keluar 'Period Start' dan klik. Pada bila mana datang bulan anda berakhir, dengan method yang sama anda klik pada tarikh berkaitan dan klik pada ' Period Ends' seperti dalam gambar diatas.

Wanita yang telah berkahwin, sebagai bantuan kepada anda dalam merancang dan memilih tarikh atau hari yang bersesuaian untuk merancang kehamilan anda juga boleh merujuk pada apps ini. Seperti yang saya terangkan tadi selepas tempoh kita datang bulan akan ada sebenarnya hari dimana waktu kita adalah subur. Jadi anda boleh lihat seperti gambar diatas, sebagai contoh dari tarikh 15 hingga 21 haribulan ianya adalah expectation tarikh yang mana anda boleh gunakan untuk perancangan kehamilan. Walaupon mungkin ada yang berfikir "kalau" tak jadi macam mana?

Apa yang penting kita perlu ingat ketetapan rezeki itu perlu berserah kepada Allah s.w.t. Aplikasi ini hanyalah sebagai langkah atau rujukan dan asbab semata-mata untuk membantu anda semua dalam merancang dan juga mengambil berat tentang kesihatan masing-masing. Sebagai wanita, kitaran haid ini adalah sangat penting dan tidak boleh di pandang remeh. Jadi selagi ada cara yang boleh memabntu diri kita, tidak salah untuk kita gunakan sebagai rujukan diri. 

Wednesday, August 19

KELOMPOK KERJA


Bila orang tak pakar tapi nak berbicara tentang bidang yang memerlukan kepakaran adalah sangat pelik. Tapi apa kan daya, aku nak juga menyusun abjad nak bercerita. 

Lain tempat kerja, lain situasi nya. Lain tempat kerja, lain la juga perangai makhluk-makhluk didalamnya. Cara orang, perangai orang bukan kita boleh ubah. Nak pulak bila kita ni baru je masuk dalam sesuatu organisasi yang dah diduduki mereka yang dah bertahun-tahun lamanya. 

So kau rasa kau nak ubah habit diorang? Memang tak lah kan.

Masa mula-mula masuk 'everything is ok'
Diorang kata A, kau pon A lah.
Diorang kata P, kau pon P lah.

Lepas tu sampai la satu saat dimana untuk sekali dua kau tak sekata, seiring, senada dengan diorang. Haaaa masa tu kau tengok la perangai sorang-sorang. Yang ok tu ok la kan. Yang tak ok ni. Kau rasa? 

Lagi satu. Hipokrit dan Talam Dua Muka. Banyakkkkk... 
Bila mereka bertanya seolah mengambil berat, jangan la terus 'expect' mereka sangat alert dengan kita. Actually not! 

Bila jumpa dan dok ghalik bercerita, haaa masa tu akan terkeluar lah topik tentang kita yang mana selama ni mereka dok bual-bual kan. Masa tu baru la kita realize yang 

"Ok! korang cakap tentang aku"

Mana tak nya bila dah dok kata 'selama ni dok perhati je tindak tanduk kita, means selama ni memang dok cakap topik tentang diri kita la kan.

AKAN TETAPI,

Walaupon secara kasarnya nampak mereka seperti salah, tapi sebenarnya solution itu perlu datang pada kita. 

Kita perlu letak effort untuk kenal siapa mereka. Kenal means bukan kena tahu background mereka semua. Tapi kita kena tahu dengan siapa kita bekerja. 

Lagi satu JADI DIRI SENDIRI. Contoh lah kalau kau bukan jenis yang suka merayap tempat orang, lepastu borak-borak kosong pon bukan cara kau, so be it la. Tetap dengan cara diri kita. Bercakap, berjumpa bila perlu.

Mula-mula tu memang diorang akan sebok hal kau. Tapi percayalah lama-lama diorang pon penat dengan apa yang diorang buat. So kau boleh terus dengan kerja kau dan fokus.

INI ADALAH KISAH AKU.

Yup! 


Tuesday, August 18

ALASAN UNTUK BAHAGIA


Bila dah lama simpan, dah lama pendam adakala boleh sempit juga dada ni. Bukan diri ni nak sangat simpan semuanya dan kepam lama-lama. Tapi sebab tak tahu dengan siapa boleh diluahkan, Jadi penyelesaian nya aku pilih untuk berdiam bersama dengan 1001 perasaan yang bercampur. 

Bila dalam keadaan yang bercelaru ni aku tercari-cari apa saja aktiviti dan perkara yang boleh aku focuskan untuk buang segala yang mengganggu fikiran aku. Kalau aku tak buat, aku akan terus ingat, ingat, ingat dan ingat. Beratnya hanya Allah je la yang tahu.

Bukan lah niat aku nak war-warkan apa masalah yang aku lalui ini kepada umum, tapi dengan cara aku menaip segala isi kandungan yang terbelengu dalam otak aku disini aku dapat rasa sedikit demi sedikit zarah dan molekul bebanan yang aku simpan keluar tanpa aku sedar. 

Kesakitan yang melibatkan hati bukan senang sebenarnya nak diredakan. Buat la perkara yang mem'busy'kan 24 jam pon, focus sampai pecah otak, dengar lagu sampai high volume, duduk termenung sampai terhantuk kepala, tidak semudah seperti yang disangka.

Bila ianya berpunca dari mereka yang kita kenali, rasa regret tu hanya Allah je yang tahu. Apa salah dan dosa yang aku buat sehingga dia sanggup lakukan semua ini pada aku. Dia pulak seolah-olah tak rasa bersalah pada aku. Jadi apa yang aku boleh harapkan untuk dia faham situasi aku? Dia boleh teruskan hidup dia seperti biasa, tapi aku?

Aku berterusan berfikir kenapa, kenapa, kenapa, dan kenapa. Tapi dia? 

Sememangnya takkan ada yang faham jadi segala-galanya aku perlu lakukan demi melupakan dan sebagai alasan untuk bahagia. 

Friday, July 17

SALAM AIDILFITRI DARI ATIKAH NORBAKI


Gambar Sumber Google

Alhamdulillah....

Selepas menempuh melawan Hawa Nafsu diri di bulan Ramadhan, seperti biasa Aidilfitri hadir sebagai ganjaran kepada setiap kita didunia selepas menempuh dugaan dengan jaya nya.

Walaupun... 

Hakikatnya makin dewasa... makin kuat dugaan kita sebenarnya berbanding anak-anak kecil. Kadang-kadang rasa macam nak kembali waktu kecil dahulu. Sangat berbeza usaha dan tekun nya kita dalam mengerjakan ibadah dan tanggungjawab kepada Ilahi...

Itu aku lah.... Aku rasa korang semua mungkin ada yang lebih baik dari aku.

Jadi kesempatan yang ada ini aku nak ucapkan SALAM LEBARAN, SALAM AIDILFITRI dan SALAM KEMAAFAN kepada semua sahabat yang aku kenal... secara lansung ataupun tidak diatas segala keterlanjuran kata dan perbuatan yang disengajakan ataupun sebaliknya.

Aku adalah manusia biasa yang dilahirkan yang mana tidak lari dengan salah dan silap yang mana mungkin ada kesilapan yang berulang yang sehingga boleh membuatkan ada hati yang terguris.

Semoga kita sama-sama diberikan umur yang panjang dan bertemu di RAMADHAN yang akan datang.

In Shaa Allah....

KOSONG-KOSONG =)