SELAMAT DATANG KE BLOG **atikahnorbaki.com** FEEL FREE TO FOLLOW ME YA... =)
Assalamualaikum,

Alhamdulillah diam tak diam sudah hampir ke 10 syawal dah kita semua berhari raya. Kali ni rasa cuti raya macam lama sikit. Mungkin sebab raya jatuh pada hari Ahad. Jadi Isnin dan Selasa bertukar kepada cuti ganti bagi hari perayaan. Berbaloi rasa cuti kali ni. Berkesempatan juga kaki ni melangkah pergi menziarah saudara yang jauh.

Al-kisahnya aku nak share hari ini. Pagi tadi masa tengah panaskan enjin kereta sebelum gerak ke ofis, dengar lah kejap siaran radio Sinar.fm. Apa lagi dengar la celoteh Sepahtu dalam segmen 'kaunter aduan'. Ok masa tu ada seorang pemanggil perempuan call. Nak mengadu la kan.

Aduan dia lebih kurang macam ni, dia rasa tak suka/tak selesa bila tetamu masuk ke dapur. Aku rasa bukan dia je, aku pon kalau orang datang rumah pastu dok lepak kat dapur dengan kita, aku pon jadi tak selesa. Kalau yang nak tumpang tandas pun haa kes gitu aku redha je la. Yela nak pergi toilet kan, jadi pasrah lah diorang kena langkah ke dapur azimat tu.

Boleh dikatakan, dapur dan bilik tidur ni, sama level privacy nya. Macam mana kita tak nak orang nampak bilik kita bersepah, haa macam tu juga lah dapur. That time nak buat kerja pon jadi macam terbantut. Kita akan jadi tak selesa. Nak buat kerja orang dok  tengok. Lepas tu dapur pula kadang-kadang terlebih lintang pukang lepas kita buat kerja. Lagi lah bertambah segan.

Yang menjadi tak suka nya, tetamu yang kurang sikit sense of human diorang. Bila kita cakap 'tak payah duduk sini, pergi duduk depan je' nak juga datang ke dapur. Yang kisah akak ni, family dia yang datang beraya, suka nawwww lepak kat dapur. Bukan tu je, lepak dah satu hal, habis dia buka pulak semua tudung periuk. Intai lauk orang ni masak. 

Haiihhh...

Walaupun orang nampak ini hal remeh, tapi kena juga jaga hati tuan rumah. Walaupun family. Lagi-lagi family yang jarang datang ke rumah. Yang jumpa pon setahun sekali. So ada masa kena juga hormat tuan rumah. 

Kuih Dan Muih Beraneka Macam..
Makan lah Jangan Hanya Di Pandang..
Ketupat Rendang Sila Nikmati Kawan...
Penat Memasak Malam Ke Pagi..

Assalamualaikum...

Macam mana raya korang semua? As usual seperti tahun-tahun sebelum ni ke? Atau ada sedikit perubahan raya kali ini? Tapi dari pengamatan mata kita ni...rasanya raya tahun ni banyak yang lain nya terutama pada kawan-kawan.

Dulu raya sebagai bujang, sekarang raya sebagai suami/isteri.
Dulu raya berdua je. Sekarang ni beraya bertiga sebab baru dapat baby.
Ada juga yang baru dapat baby yang ke 2,3,4 dan seterusnya.

Takziah juga buat sahabat yang baru kehilangan salah seorang ahli keluarga pada bulan Ramadhan yang lalu. 

Apa-apa pun kehidupan tetap juga perlu diteruskan. Bukan bermakna melupakan yang tiada. Tetapi kehidupan dan peluang yang diberikan ini perlu juga dihayati dan dilaksanakan segala tanggungjawab yang masih ada.

WAKTU YANG SESUAI PERGI BERAYA.

3 hari lepas aku dan keluarga sempat balik ke kampung arwah ayah di Parit 15, Hutan Melintang. Alhamdulillah. Allah beri kesempatan itu untuk aku dan adik beradik yang lain menyambung silaturrahim dengan kelaurga arwah ayah. Dan kami sememang nya akan cuba menjaga perhubungan yang arwah ayah sayangkan ini. 

Macam biasa lah bila dah berjumpa dengan sepupu-sepupu ni banyak story morry yang diceritakan. Dan terbuka satu topik yang dibincangkan masa tu tentang masa sesuai nak ziarah atau beraya rumah orang. Kadang kita tak terfikirkan pon relevanya hal ini. Aku pon kadang-kadang terlepas pandang isu tu.

JANGAN AWAL PAGI (7am-9am) - 9.30am tu dah kira cun lah kalau nak beraya. Tak pun anjakkan ke pukul 10am gitu. Asbabnya awal pagi tu biasanya kan waktu orang baru bangun. Nak kemas rumah. Settle apa patut kat rumah. Nak cuci baju lah. Sidai kain la. Sarapan lah. 

JANGAN PUKUL 1pm-2pm. - Lepas dari tu ok. Kenapa? Masa tu lah orang nak makan tengahari. Bukan tak boleh beraya. Boleh je. Cuma kita cuba fikirkan tuan rumah tu. Takkan lah mereka nak makan tengahari tanpa hidangkan pada tetamu kan? OPEN HOUSE tu lain cerita. Kalau tengahari pon memang mereka akan prepare. 

JANGAN WAKTU 11pm dan keatas. Cuba limitkan masa kita nak beraya tu sampai 10.30pm je. Lagi pun waktu-waktu gitu waktu tuan rumah nak berehat. Walaupon riak muka nampak tak kisah. Tapi hati manusia kita tak tahu kan?

Apa-apa pon ini semua hanya pandangan dan bualan kosong kami je. Walaupun kebanyakkan nya jarang benda ni nak berlaku. Sebab biasanya mereka pasti akan maklum awal sebelum nak datang rumah. Jadi tuan rumah awal-awal lagi dah siapkan juadah untuk dihidang. Mungkin pesanan dan pandangan ini sesuai untuk mereka yang suka redah je datang nak beraya. Kalau maklum awal takde masalah pun. Biasanya tuan rumah suka je orang datang beraya. 

Jadi siapa yang nak datang beraya rumah aku, pleasa maklum awal tau. Kalau tak makan biskut raya je la ye. 




Assalamualaikum,



Selamat Hari Raya Aidilfitri. Alhamdulillah kali ini diberikan kesempatan sekali lagi untuk yang ke 29 tahun untuk merasai Syawal bersama keluarga tercinta. Walaupun sudah hampir 2 tahun kami beraya tanpa ayah sejak ayah pergi menghadap ilahi pada tahun 2015 dan kali ini pula, kami terpaksa berjauhan dengan salah seorang adik beradik aku yang jauh diperantauan orang. Hanya demi sesuap nasi dan mencari rezeki bagi menampung keluarga, tapi raya kami tetap juga berjalan seperti biasa.

Bukan bermakna kami melupakan insan yang tak dapat untuk bersama-sama merayakan syawal kali ini bersama kami, tapi kehidupan dan realiti harus juga diteruskan. Jadi semua yang berlaku sudah pun ditentukan Allah s.w.t. Mungkin ada terselit kebahagian yang tersirat yang Allah dah beri kepada kami sekeluarga. Jadi perlu sentiasa bersangka baik pada Allah.

KAMI TEAM MERAH KALI INI

Last minute decide. Pada awal masing-masing rancang nak warna hijau katanya. Itu pon kira plan 'ajak-ajak ayam' je. Confirmnya tak juga. At last sorang adik aku kata dia dah beli warna merah. So disebabkan dia dah beli, then finally kena lah pilih warna merah. Actually dalam kepala tak pernah terlintas color merah. Sebab rasa macam tak menarik je. Tapi bila dah seragam dan semua dah menggayakan dengan jayanya... Emmm not bad gak!










MUSIM RAYA NI JAGA KESIHATAN PERUT.

Haaaa... ini memang masalah yang selalu berlaku. Baik pada family aku atau pun kalian-kalian semua. Maklumlah baru lepas bulan puasa kan. Even masa puasa pun dah hadap melambak-lambak jenis makanan. Tapi bila raya, tetap jugak dengan tabiat nampak makanan macam nak terkam tak ingat dunia. 

So, sebelum anda semua beratur untuk bergilir-gilir check in ke toilet jaga setiap apa yang anda sumbat dalam perut tu ye. Jangan main telan je semua. Sat lagi orang beraya, awak tu yang dok tersandar kat rumah je sebab dik keracunan makanan. 

OK! Aku nak beraya lagi ni. 




Assalamualaikum,

Alhamdulillah. Program sempena bulan Ramadhan ini. Tercapai juga keinginan aku. Keinginan untuk merasai join program kemasyarakatan. Errr macam tu ke ek orang panggil? Heheheh lantak lah apa pon orang sebut. Tapi macam tu lah maksud aku. Allah beri peluang pada aku untuk merasai selepas 29 tahun. Syukur Allah kenalkan pada aku kawan-kawan yang sememangnya involve dengan aktiviti macam ni. Jadi melalui mereka la Allah beri kesempatan ini pada aku. 

Perjalanan program penyerahan ni bermula pada jam 2 petang macam tu. Dalam lingkungan masa gitu lah. Selama ni aku hanya tengok cerita yang orang dok ceritakan pada aku je. Macam mana pengalaman mereka pergi kerumah mereka yang susah. Bagi sumbangan. Takde pon aku tengok dalam FB aktiviti group-group yang ada buat donation macam ni. Nak join kita pulak tak tahu  nak melalui siapa. Lagi pulak takde kenalan yang rapat. Jadi segan gak nak join mereka.


Mualaf ni seperti yang kita tahu adalah mereka yang convert dari agama asal mereka dan memilih Islam sebagai panduan hidup. Setiap antara kita sememangnya dah pun Allah tetapkan kesukaran dan ujian jenis apa yang Dia nak kita diuji. For sure semua itu adalah kerana Allah nak tengok sejauh mana tahap keimanan, akidah kita, dan bagaimana kita meletakkan Allah sebagai tempat utama yang kita akan tuju dan bagaimana juga kita akan jadikan Dia sebagai sumber utama kebergantungan hidup kita. 

Kita yang sememangnya dilahirkan sebagai seorang Islam, kadang tu belum tentu mampu untuk menahan ujian yang sedikit sahaja dari Allah, ini kan pula seorang yang bernama Mualaf. Ya. Kita mungkin lebih faham apa itu takdir. Apa itu ujian. Apa itu sabar. Itu pon kadang tersasar juga. Bagaimana pula mereka yang sememangnya tidak pernah didedahkan suatu ketika dulu dengan segala ajaran Islam. How hard them to face every test given. Sangat menguji Iman mereka kepada Allah.

Dan sebenarnya, pandangan kita biasa memandang mereka yang dikalangan 'susah' adalah dari bangsa melayu kita sendiri. Tapi kita jarang membuka luas lagi pandangan kita untuk melihat mereka yang susah yang datang dari mereka yang seagama dengan kita tertutama golongan mualaf. Kita biasa saja didedahkan mualaf yang 'ada-ada' atau kata lain 'berada' iaitu yang masih mampu dari aspek kewangan. Dan sememangnya adalah wujud mereka yang 'daif ' atau 'susah' itu dari golongan mualaf.

Untuk rumah pertama di area Seliau Negeri Sembilan, (tak dapat dipastikan siapa nama puan ini) dia berasal dari sabah. Dahulunya dia beragama kristian. Suaminya memang asal negeri sembilan tu juga kalau tak silap. Mempunyai 4 orang anak. Suaminya tak bekerja. Jadi pendapatan mereka hanya bergantung pada kerja-kerja upah yang suami dia ambil, disamping menjual kembali hasil tanaman cili yang ditanam dihalam rumah. Rumah yang beliau duduk sekarang tak silap rumah tinggalan keluarga suami nya kot. (maaf, ingat-ingat lupa pula info tu)

Lokasi kedua juga di area negeri sembilan iaitu di Bengkel Seri Sembilan. Bengkel Seri Sembilan ini untuk makluman semua adalah sebuah pusat bagi mereka yang dari kategori OKU (ORANG KELAINAN UPAYA). Tapi sayangnya, kami tak dapat berjumpa dengan si penerima sumbangan ni. Masa ni dia takde. Tak dapat dipastikan pula aku mana dia pergi. Maklumalah kita ikut je. Tak tanya banyak. Cuma apa yang menarik pandangan aku dan juga pandangan sahabat aku waktu itu, kita terkadang lupa untuk memberi perhatian kepada golongan OKU (orang kelainan upaya) ni. Biasanya bila sambut ramadhan, mana-mana organisasi hanya lihat golongan anak yatim, warga tua untuk diberi dan dikongsi kegembiraan. Tapi jarang OKU ini dipandang penting juga dimata penyumbang. Bukan nya aku bermaksud perlu lupakan anak yatim dan warga tua. Tetapi kita juga harus ingat OKU juga menginginkan sedikit kegembiraan seperti mana insan lain perolehi.

Walau macam mana pun, sumbangan telah berjaya kami sampaikan kepada wakil mualaf berkenaan. Dan aku rasa team yang bawa aku tu mesti sedang merangka perancangan akan datang untuk aktiviti bersama golongan OKU ini pula.

Destinasi terakhir kami ke rumah seorang Ibu tunggal bersama 4 orang anak yang masih kecil. Untuk kisah wanita ini aku lebih memberi fokus pada masalah yang dia hadapi. Mungkin kerana aku dah mulai hadam dengan aktiviti waktu itu. (hahahah lambat pick up sungguh aku ni) Dia ditinggalkan suami masa mengandungkan anak dia yang bongsu. Anak sulong berumur 7 tahun, yang kedua berumur 5 tahun, yang ketiga 3 tahun, yang bongsu dalam setahun macam tu. Bekerja sebagai pengawal keselamatan di hospital berhampiran rumah dia. (tak ingat nama hospital) Gaji yang diperolehi RM1200. Rumah yang disewa sekarang RM450 sebulan. Dapat bantuan zakat tapi 3 bulan sekali hanya diberi bantuan RM70 untuk beli barang dapur instead sebelum ni dapat RM100 tiap bulan. Don't know why zakat bagi macam tu.

Betul lah, kadang dalam hidup kita ni, dalam setiap perjalanan hidup kita sememangnya kita perlu sekali untuk masuk kedalam dunia mereka yang jauh lagi suffer dari kita. Kadang kelebihan mereka yang dari mata zahir kita ini nampak mereka sebenarnya susah, serba kekurangan berbanding kita yang masih lagi ada rezeki yang diberi, dimata mereka dan wajah mereka terpancar mereka seolah tenang dengan dengan kesusahan hidup mereka. Walau pun mungkin dalam hati mereka merintih sedih hanya Allah saja yang tahu. Tapi yang dizahirkan dari mereka, seolah tiada apa yang membelenggu. Aku yang baru diuji sedikit susah, hampir terkadang tak mampu nak berfikir. Gusar memanjang. Kadang itu tak kuat untuk menghadapi. Rasa malu je dengan diri sendiri dan malu dengan insan-insan ini. Sangat menginsafkan diri aku. Pengajaran yang Allah nak beri pada aku memang aku deliver sebaik-baiknya. Pengalaman ini memberi 1001 erti pada aku sebagai manusia dan hamba Allah.

Selepas usai program penyerahan kepada keluarga mualaf ini kami pon terus bergerak ke destinasi 'kita-kita aje'. Lokasi berbuka puasa di Grand Beach Resort, Port Dickson.











Ok, itu saja perkongsian aku untuk aktiviti bermakna ini. In Shaa Allah next time panjang umur aku join untuk program macam ni juga. Bye.!!
Assalamualaikum.

Aku tak tahu lah betul ke tak tajuk yang aku cuba nak sampaikan pada semua. Harap semua faham la ye. Maklumlah bila sel-sel otak lambat berhubung agak celaru gak penggunaan ayat yang aku nak pakai tu. Apa yang aku maksudkan dengan produk kecantikkan tu? Haaa macam contoh kat bawah tu:-

Contoh Produk kecantikkan di shopping kompleks:




     

                                          


Gambar kat atas tu adalah sebahagian produk yang ada di jual di shopping kompleks yang pernah korang semua pergi. Tak kisah lah Jusco, Mydin, Tesco, Giant dan seangkatan dengan nya. Aku bukan nak cerita tentang kebaikkan dan keburukan produk-produk tu, cuma aku nak cerita tentang persepsi kita sebagai pembeli dan pengguna. 

Persepsi?

Ya. Mungkin ini adalah persepsi aku sahaja. Mungkin orang lain tak pernah terfikir macam yang aku fikirkan. Dulu sebelum aku terdedah dengan bermacam-macam jenis produk kecantikkan yang sekarang ni melambak giler  founder produk itu, produk ini. Sampai rasa tak tau mana actually yang terbaik. Jadi dulu aku selalu consume produk yang memang ada kat pasaran. 

Alhamdulillah. Kulit aku bukan jenis yang sensitif. Jadi kejap tukar cleanser brand ini, brand itu, tak pernah lah kulit aku dapat effect atau kesan yang teruk. Mungkin kerana aku memang dilahirkan mempunya kulit seperti 'baby face'. (ahaakkkkss! jangan muntah u all)

Kenapa aku beli produk skincare kat pasaran biasa je? Senang dapat. Mampu beli. Mini market yang biasa-biasa pun senang dapat. Tapi biasa yang jenis mini market ni tak banyak la produk line sesuatu brand tu ada. Setakat function yang basic je. Kalau nak serum ke, toner ke, yang jenis high function memang kena pergi shopping mall yang besar baru dapat. 

Merujuk kepada pasaran biasa yang aku maksudkan tadi, sebab produk tu dibawah kategori  sebagai produk yang aku mampu milik. Mampu dari segi kewangan aku nak beli. Dan selama aku pakai produk yang pada pasaran biasa ni, jarang aku ada masalah kulit. Nak tumbuh jerawat pon kadang susah. Senang-citer kulit orang kebanyakkan. So layak pakai murah-murah. Hahahah!

Takdelah sampai beratus aku perlu keluarkan duit semata-mata untuk cuci muka ni. Asal ada pon dah cukup. Berbanding dengan orang yang suka consume brand yang "kosmetik" baru nak up, kadang mereka rasa produk yang terjual kat shopping complex ni takde dalam level taste diorang. Kira takde special nya la gitu.  Tapi kalau kita sedar, makin banyak keluaran kosmetik yang nama baru nak up ni, banyak isu masalah yang timbul. Terutama isu dalam bahan yang terkandung dalam sesuatu produk.

Bukan itu sahaja, kesan penggunaan kosmetik tersebut yang mengandungi bahan terlarang telah memberi effect buruk pada muka pengguna. Actually aku pon pernah mengalami masalah berkenaan. Bila hati rasa teringin nak pakai produk yang "khusus" plus baru dalam pasaran kita. Bukan apa saja gatal nak berubah angin. Sekali macam-macam naik kat muka aku ni. Tak pernah timbul beberapa jerawat..even satu pun kadang susah nak tumbuh, lepas consume 'produk' yang baru ni haiihhh bagai subur jerawat tumbuh. Bukan setakat tumbuh je, kesan jerawat jadi hitam.

Jadinya, aku decide untuk tinggalkan produk yang konon berbrand ni. Yang acah-acah ikut peredaran masa sekarang, now i turn to use my basic product like before. Produk yang sedia ada ni kita jangan pandang rendah sangat. Terutama jenama yang memang lama dah bertahan. Kadang-kadang level kulit kita memang layak untuk consume jenama yang biasa-biasa ni. Tak perlu nak special sangat. Pasti takkan ada isu kandungan kimia la, bahan terlarang la,

Ya. Aku tau kadang kita pilih untuk beralih arah sebab nak cantik cepat. Lagi tengok orang pakai, flawless je muka. Tapi site effect yang tak elok jarang kita nak titik beratkan. So percayalah kadang consume produk dalam pasaran itu adalah pilihan terbaik. Sebab produk tu sah-sah tiada masalah dan surely selamat dari sebarang isu.






Apa itu SAPS Ibu Bapa ? Secara ringkas, sistem ini boleh di gelarkan sebagai online report card pelajaran anak-anak yang memudahkan ibu bapa menyemak keputusan peperiksaan/ujian walaupun mereka berada dirumah, dipejabat atau dimana-mana sahaja.

SAPS Ibu Bapa adalah singkatan kepada Sistem Analisis Pelajaran Sekolah yang dicipta khas oleh Kementerian Pelajaran Malaysia dan merupakan salah satu insiatif yang diwujudkan bagi melibatkan para ibu bapa dalam mengetahui perkembangan pelajaran anak-anak mereka di sekolah.



Dengan adanya SAPS Ibu Bapa ini, ibu bapa akan sentiasa dapat memantau prestasi pelajaran dan kecemerlangan anak-anak secara berterusan dan semudah di hujung jari sahaja. Maklumlah sekarang zaman internet. Tidak ada alasan bagi Ibu Bapa untuk tidak mengambil tahu perkembangan pelajaran anak-anak atau mungkin akan ada pihak ibu bapa yang hanya akan menunding jari menyalahkan guru-guru kerana kegagalan anak mereka didalam pelajaran kerana tidak memaklumkan kepada mereka mengenai pretasi pencapaian pelajaran anak-anak mereka.


Bagaimana untuk menyemak keputusan anak-anak?


Bagi Ibu Bapa yang ingin memeriksa keputusan peperiksaan anak-anak secara online sila klik di sini --> SAPS Ibu Bapa

Anda digalakkan menyemak keputusan peperiksaan anak anda melalui laman web ini kerana tidak akan terjadi masalah website down atau terjadi Laman tidak dapat diakses. Klik sahaja link tadi dan ikut arahan untuk menyemak keputusan peperiksaan anak melalui SAPS NKRA Ibu Bapa.


Jadi dengan adanya sistem SAPS Ibu Bapa ini,  walau dalam keadaan sibuk bekerja sekalipun ibu bapa boleh berkesempatan itu mengetahui rekod pelajaran anak-anak sekaligus membantu anak-anak dalam memantau mereka dalam mengulangkaji pelajaran dirumah terutama bagi mata pelajaran yang mereka lemah. 

Mungkin ada sesetengah ibu bapa yang kurang memberi perhatian penuh kepada anak-anak kerana terlalu sibuk menumpukan hal-hal urusan masing-masing dan mereka ini iaitu ibu bapa merasa sudah cukup dengan hanya menghantar anak-anak mereka disekolah dan menyerahkan sepenuh tanggungjawab kepada guru-guru adalah memadai sebagai cara menunjukkan mereka sangat mengambil berat tentang anak-anak mereka. 

Sebenarnya sistem SAPS Ibu Bapa ini boleh dianggap sebagai sebelah kaki penglibatan dari ibu bapa dalam menjalankan tanggungjawab mereka terhadap perhatian yang seharusnya mereka beri kepada anak-anak. Di sekolah hanya 50% sahaja dari pihak guru-guru. Dan sebahagian 50% adalah perlu datang dari ibu bapa itu sendiri untuk memantau perkembangan prestasi anak-anak. 

Jadikan kelebihan teknologi ini satu batu loncatan kepada kita mendidik anak-anak. InsyaAllah, tidak akan berlaku lagi perkara seperti anak sorok keputusan peperiksaan, anak tipu tandatangan buku rekod, anak tercicir dalam pelajaran dan pembelajaran dan lain-lain perkara tidak baik.

Sila share artikel ini semoga ia membantu lebih ramai orang lebih tahu mengenai SAPS Ibu Bapa 2017 ini dan boleh semak keputusan peperiksaan anak-anak mereka hanya secara online.



Assalammualaikum semua. Uishh sekejap dah nak masuk bulan Ramadhan kan? Dah bersedia ke u all semua? Nak lalui bulan mulia ini dengan penuh sabar dan ikhlas? Bila sebut je Ramadhan, mesti kita akan familiar dengan "Bazaar Ramadhan" kan? Mata ni dah dapat bayang dah suasana bazaar ramadhan tu. Dengan baju raya, kuih raya, kerepek-kerepek, mercun (yang dibenarkan sahaja ye), dan macam-macam barangan untuk persiapan raya nanti lah.

Ada juga yang membayangkan, bulan ramadhan ini adalah bulan "rezeki". Jadi aku nak berkongsi info dan rezeki pada korang semua terutama mereka yang duduk area klang Meru (dekat area umah aku tu) & mereka yang dari luar kawasan klang pun dialu-alukan juga mana tau ada agen yang berdekatan kan so ini semua peluang untuk anda. Bersempena dengan kedatangan bulan Ramadhan Al Mubarak, pihak penganjur Karnival Mega Harmoni mengadakan lokasi baru untuk Bazar Ramadhan Raya di Bandar Bukit Raja Klang, Selangor.

Khas buat penduduk di Bandar Bukit Raja Klang, anda tak perlu pergi jauh untuk mendapatkan juadah berbuka puasa, baju raya, persediaan raya dan banyak lagi produk jualan sempena musim perayaan tahun ini. 

Bila bazaar ini akan beroperasi?

Bazaar Ramadhan Karnival Mega Harmoni ini akan bermula pada 26 Mei 2017 sehingga 23 Jun 2017 sepanjang bulan Ramadhan. Gerai jualan akan mula dibuka pada jam 4.30 petang sehingga 12.00 malam. 

Semuanya boleh anda cari di Bazar Ramadhan Raya Karnival Mega Harmoni di Bandar Bukit Raja Klang. Lokasinya terletak berhampiran dengan laluan utama dari Klang/Port Klang/Shah Alam ke arah Meru/Klang Sentral/Setia Alam.



Lokasi bazaar  seperti dalam gambar diatas. 

Keunikkan pada Bazar Ramadhan Raya Karnival Mega Harmoni pada kali ini adalah lebih mengetengahkan konsep Islamik dan turut diserikan dengan kehadiran tetamu VVIP iaitu Jemputan Khas Raja Muda Selangor.

Untuk menjadikan bazaar kali ini lebih kepada Customer Friendly pihak penganjur menyediakan banyak kemudahan kepada vendor dan pengunjung. Antara yang utama ialah: 

1. Khemah di sediakan untuk (Vendor)
2. Kemudahan Air dan Elektrik (Vendor)
3. 24 jam Keselamatan (Vendor)
4. Emcee Promosi Booth Jualan (Vendor)
5. Sewa Tapak Perniagaan Yang Fleksibel (Vendor)
6. Ruang Parkir Di Sediakan (Semua)
7. Ruang Solat Terawih (Semua)
8. Ceramah Agama (Semua)
9. Persembahan Artis (Semua)
10. Sumbangan Amal (Semua)
11. Kemudahan Tandas (Semua)


Untuk Vendor yang berminat, masih ada lagi ruang kosong untuk anda sewa di Bazar Ramadhan Raya Karnival Mega Harmoni di Bandar Bukit Raja Klang ini. Harga sewa tapak adalah seperti berikut :

Pakej 1 Saiz 10 x 10 – Sewa RM100 x 28 Hari = RM2,800
Diskaun Penganjur RM800
Tolak RM500 Deposit
Harga Terkini – RM1,500


Pakej 1 Saiz 10 x 20 – Sewa RM150 x 28 Hari = RM4,200
Diskaun Penganjur RM1,200
Tolak RM500 Deposit
Harga Terkini – RM2,500

Pakej 1 Saiz 10 x 30 – Sewa RM250 x 28 Hari = RM7,000
Diskaun Penganjur RM2,000
Tolak RM500 Deposit
Harga Terkini – RM4,500

Berminat untuk punyai ruang niaga dengan potensi pengunjung melebihi 50,000 pengunjung, anda boleh terus hubungi wakil jualan 011-23292977 (Kimi) dan 012-3812379 (Yanti). Khas untuk peniaga, tawaran khas dan juga harga sewa terbaik boleh dirunding dengan pihak penganjur Bazar Ramadhan Raya Karnival Mega Harmoni di Bandar Bukit Raja Klang.
MOTHERHOOD.COM.MY | Assalamualaikum semua. Hari ni disebabkan aku rasa terlalu banyak masa free, so aku nak kongsi sesuatu yang mungkin berguna kepada anda semua. Terutama untuk ibu-ibu, bakal-bakal ibu, dan untuk mereka yang baru melangkah ke alam rumahtangga, mari sini aku nak share something.

Ada yang pernah dengar tak tentang MOTHERHOOD.COM.MY ?
Pernah google website MOTHERHOOD.COM.MY?
Pernah terjumpa dimana-mana media sosial tentang MOTHERHOOD.COM.MY?

Aku harap semua yang baca ni belum tahu lah ye tentang page tu. Kalau dah tau nanti aku tak boleh nak celoteh panjang-panjang untuk perkongsian ni. (hahahahahah) Haaa la dah kalau korang dah tau, apa yang aku boleh kongsikan. Ye dak? 

Heheheh ok! Saja melawak je. Takpelah yang mana dah tau tu anggap jelah sebagai bacaan ilmiah yang memberi manfaat kepada korang.