Assalamualaikum korang

Baru ada kesempatan nak share dengan korang pasal percutian aku di Pulau Pinang. Actually pergi Pulau Pinang sebab ada seminar di Ixora Hotel. Seminar sekejap je dari 8 pagi hingga 3 petang. Dah alang-alang tu aku ajak member book terus bilik kat hotel tu. Dapat member yang 'sekepala', apa lagi percutian tak dirancang pon menjadi lah dengan jayanya. Bolehlah pusing-pusing makan angin di Pulau Pinang kan. Bila lagi nak pergi. Nak cari masa sendiri nak pergi memang tak ada masa nya. Acah-acah 'busy' mengalahkan pegawai atasan. Jadi orang kata kesempatan akan datang sekali. Jadi gunakan lah tempoh berkursus tu, kita 'holiday' lah!! Enjoy!!

Gambar Kredit Kepada Google

Untuk pengetahuan korang, hotel ini terletak di Seberang Jaya. Well located juga di mana just one block to the Megamall Penang. Selain itu, dari hotel nak ke airport is only 20 km dan approximately 25 minit by car melalui Penang Bridge. 10 minit ke KTM dan Stesen bas Butterworth.




Lepas habis seminar, terus jer check-in. Aku dah inform awal-awal kat pihak hotel check-in lewat sikit sebab seminar habis petang. Amik Deluxe Room. Bilik ni selesa la juga. Ada 2 katil single, tv flat, peti besi, iron dan iron board. Kat bilik air as usual ada berus gigi, ubat gigi, sikat, shower gel, shampoo. Yang bestnya bilik air ni, cermin dia besar giler. Haaa memang puas la nak tengok muka sendiri kan. Rasa nak bawak balik jer cermin tu ha. Haha. 

Antara services dan facilities yang ditawarkan oleh pihak hotel pula ialah 24 hour business centre, 24 hour concierge service, 24 hour in-room dining (sesuai korang yang asyik lapar tak kira masa tu haha), laundry and dry cleaning, fitness centre, swimming pool ada water slide, children playground, reflexology foot trail, hair salon, gift shop, facial dan nail services dan macam-macam lagi. Owh ye wifi ada. Do not worry okey. So far hotel ni best juga. Korang boleh book Ixora Hotel melalui official wesite traveloka. Harga kat sini memang terbaik.

Petang tu kami pergi round kat Megamall. Suasana Megamall ni agak suram sikit tapi barangan yang dijual dalam Megamall ni still menarik. Maybe sebab dah banyak Shopping mall yang dah dibuka. So ramai yang dah beralih arah. Huhu. Dalam Megamall ada Pacific. Banyak sale plak time tu especially beg dan kasut. Kita cuci-cuci mata saja. Memang kalau diikut naluri nafsu perempuan maunya aku pergi memborong. Tapi tak ada yang berkenan dihati. Jadi kita 'window shopping' saja lah.



Selesai solat maghrib misi mencari makanan sedap sekitar Butterworth. Dah datang Penang surelah kena makan Char Kuew Tiaw Sungai Dua. Drive lebih kurang 15-20 minit ke sana. Kedai ni tepi jalan. Nak cari parking memang azab sikit. Tapi demi nak makan jugak kat situ gigih menapak sebab parking agak jauh. Sekali masuk kedai dia. Perghh punya lah ramai orang. Mungkin sebab hujung minggu. Kena berdiri dalam 10 minit baru dapat duduk. Order char kue tiaw special. Udang dia bagi besar-besar. Kuah char kue tiaw super delicious. Pekat dan berlemak. Trade mark kedai dorang, telur dibasuh. Maksudnya dorang ni jaga kebersihan la kot. 

Roti Canai With Chicken Curry
Roti Bakar with Soft Boiled Egg

Hari ahad tu, pukul 7.30 dah check out. Nak pergi area pulau pastu terus balik. Senang! Pagi tu sarapan kat Roti Canai Transfer Road. Kedai di kaki lima je pun. Nak kata kedai takla juga. Stall kecik pastu buka meja di kaki lima. Tapi punya lah ramai. Bila dapat je tempat duduk tak tau nak order. Just cakap kat mamak tu nak makan macam orang sebelah. Haha. Tengok rata- rata orang order menu tu. Barulah tau roti canai with chicken curry adalah special menu kat situ. Serius memang sedap. Memang kene repeat kalau datang sini lagi. Oh ya, tak cukup dengan roti canai, kami order roti bakar with soft boiled egg dari sebelah kedai roti canai ni. Korang dating sini wajib cuba tau. Actually aku ini dalam proses nak diet. Tapi dah datang Penang ini hancur lebur semua diet aku. Hahahaha!!! Balik Klang kena berhempas pulas la gamaknya workout aku lepas ini. Tak boleh tahan dengan menu-menu makanan kat Penang ni.

Perut dah kenyang, hati dah riang barulah boleh pusing Penang. Sewa basikal kat Penang Street Art. Dibekalkan dengan peta dan kunci basikal, misi mencari lukisan di dinding banggunan sekitar Bandar Georgetown bermula.





Lukisan tersebut di lukis oleh artis jalanan Ernest Zacharevic. Serius!! Hasil lukisan beliau memang unik sebab kebanyakan lukisannya menceritakan tentang kisah hidup harian penghuni Pulau Pinang. Dah penat posing dengan lukisan yang awesome tu, kami sempat singgah makan rojak kat Padang Kota Lama.

Sebelum balik singgah Deen Nasi Kandar ler korang!! Tak pekena Nasi Kandar Penang memang tak lengkap lah percutian di Penang. Deen Nasi Kandar adalah nasi kandar yang paling sedap. Kesedapan yang tak dapat nak digambarkan. Korang kena datang sana dan rasa sendiri. Itulah serba sedikit percutian singkat di Pulau Pinang. Kalau ada rezeki dan masa nak pergi lagi dan round area Batu Ferringhi pula. Okey korang!! Bye.


(This is sharing info blogpost)

Assalamualaikum semua. Pagi-pagi masuk ofis dan on PC ternampak pulak notification dari facebook (Ooopppss! kantoi buka facebook dulu dari buat kerja hehehe) Afdlin Shauki  ada  create satu event for this coming 23 & 24 September 2017, Sabtu dan Ahad iaitu berkenaan Busking Competition. 

Kalau lah aku ada group busker tak tunggu minit dan sesaat aku akan join. Tapi nak buat macam mana aku tak ada banda busker. Impian nak nyanyi live dengan band tu membuak-buak. Tapi tak ada rezeki lagi. (U all yang ada group busker, jangan lah segan-segan invite aku. hahahah)


calling all buskers seantero Malaya.. pada 23 & 24 Sept (sabtu&ahad) 8pm - 11pm nih Afdlin's Comedy Planet menganjurkan "BUSKING COMPETITION"... jom tunjuk & pertandingkan bakat² anda di sini.. bakal juara akan di'shortlistkan' utk program SYIOK TV yg bakal dilancarkan tidak lama lagi..
.
ENTRANCE FEE hanyalah RM50 per group 
👉1st prize RM250.00 + (hadiah/hamper misteri)
👉2nd prize RM100 + (hadiah/hamper misteri) *sehari terhad kepada 20 GROUP SAHAJA..so better book sekarang!!! Syarat² penyertaan:
🔹terbuka kepada rakyat Msia,Singapura & Brunei
🔹tiada had umur (yg bawah umur tu sila dapatkan kebenaran dari parents/penjaga.. klau mak bapak korang dtg sesah korang dgn batang paip kat stage nanti anggap jela kami xkenal ko ye dik!!)
🔹sila bawa instrumen SENDIRI.. kami hanya provide mic & sound system sahaja
.
untuk uolls yg nk walkin/dine-in waktu show tiket dikenakan..murah jerrr

early-bird RM15 per person (valid b4 23 sept, saturday)
angry-bird RM20 per person (if u purchase on saturday & sunday)
*1tix valid for 1day show only
*kids below 6 years old is free
.
jom set date & schedule anda weekend ni kita makan sambil berhibur di Afdlin's Comedy Planet, level 3 great eastern mall, jln ampang, kl
.
for booking & enquiry, sila call Yangyang Yong di 01152589434 atau
Sehandal HandalaH di 01110608140 atau
Comedy Planet KL di 03-27104050 atau
klik link ini utk online direct whatsapp http://afdlinscpkl.wasap.my/ ATAUhttp://cpenquiry.wasap.my/

SHARE JANGAN TAK SHARE . #afdlincomedyplanetkl #buskingcompetition#syioktv #toiletfree #parkingsinggit #makansmbilberhibur


Jadi buat group busker yang diluar sana, yang mana rasa nak grap peluang ini better join. Mana tahu ini rezeki permulaan untuk group korang dalam melangkah lebih jauh lagi dalam bidang nyanyian dan hiburan. Bukan senang nak dapat peluang depan mata tu. Hadir nya mungkin sekali. So jangan buang masa dan terus grap peluang ok!



Sebelum korang tutup post ni, meh tengok video aku kat youtube. Keep support me dan subscribe la ye. Thank You guys!!!

KHR AVI CSR PROGRAMME AVI IDOL | Assalamualaikum. Masih ingat lagi dengan syarikat penerbangan KHR AVI yang sebelum ini aku pernah kongsikan salah satu program CSR mereka KHR AVI CSR PROGRAMME: BOARD OF DIRECTORS BADMINTON CHAMPIONSHIP MALAYSIA 2017  yang berlansung pada bulan Mei 2017 yang lalu. Kali ini masih lagi mengekalkan 'relaltionship' goals antara business owner dan business owner yang lain, sekali lagi mereka come out dengan satu interesting program iaitu AVI IDOL "Retro Theme".

Objektif program: 

Bila dah stress kerja, tentu masing-masing nak something entertainment lagi-lagi bila dapat spend quality time between each of team member kan? Tambahan lagi program anjuran KHR AVI sebenarnya dapat membantu peniaga-peniaga semua untuk memperluaskan lagi skop kenalan mereka dalam masa yang sama dapat perkenalkan perniagaan masing antara satu sama lain. Mana tahu akan datang ada antara kita yang memerlukan khidmat perniagaan atau mungkin ingin join venture antara 1 dengan yang lain? Jadi ini lah masanya pemilik perniagaan/syarikat boleh sama-sama grap peluang disamping berhibur dan memperluaskan business opportunity dengan yang lain.





Antara CSR program yang pernah diadakan oleh KHR AVI dalam menyatukan pemilik syarikat/perniagaan yang terdiri daripada latar belakang perniagaan yang berbeza. 


Siapa yang layak?

Sebelum itu mesti ramai yang tertanya business apa yang layak untuk join semua aktiviti CSR KHR AVI ini kan?Level business yang macam mana yang dimaksudkan? Mesti masing-masing terbayang bila syarikat private jet buat aktiviti mesti mereka aim business person yang ada syarikat yang besar-besar, projek juta-juta (macam dalam drama petang-petang).


Jangan salah anggap ye. KHR AVI tak aim pun pada syarikat atau peniaga yang high level sahaja. As long as anda adalah peniaga yang mengadakan aktiviti penjualan barang atau servis kepada public atau orang awam, yang selalu bermain dengan cash flow bagi setiap penjualan barang atau servis, anda sememangnya layak untuk join semua aktiviti CSR dari syarikat penerbangan persendirian ini KHR AVI. 

Berbalik kepada program AVI IDOL ini, of course program ini terbuka kepada semua yang ingin join. Detail info adalah seperti dibawah: 


Date: 30th September 2017 (Saturday)
           7 October 2017
Time: 3pm-10pm

           5pm - 10pm
Location: Villa @ KL

Theme: Retro (bell-bottom jeans, big sunglasses, funky jackets and all things Retro)

Price: RM200/pax

**For payment purposes, you may contact our Head of Avi-Strategies at khr.aviation@gmail.com.

Visit also:


Pintu Hati Neelofa Akhirnya Telah Terbuka Menerima Lamaran |  Siapa sahaja yang tidak kenal dengan empunya nama ini Noor Neelofa Mohd Nor atau Neelofa yang lebih mesra dipanggil 'Lofa' adalah merupakan Bekas Juara bagi pertandingan Dewi Remaja 2009/10 dan dari situ bermula lah karier beliau sebagai seorang anak seni yang telah menghiasi kaca TV anda dan kini dengan berani beliau telah mengorak langkahnya ke dalam dunia perniagaan dan berjaya menjadi usahawan yang disegani dan menjadi ikon kepada peniaga muda dan para wanita diluar sana. Beliau bukan sahaja menjadi ikutan dan panduan di dalam bidang perniagaan semata-mata, malah Neelofa juga sentiasa menjadi ikutan dari aspek berfesyen dan juga penjagaan kecantikkan. Lamaran apakah yang telah diterima Neelofa?

Neelofa Duta Produk Chew N Glow


Oleh kerana kredibiliti yang kukuh diperolehi oleh aktres tersebut, CEO Syarikat Sun Fabulous Sdn Bhd  telah pun berhasrat untuk melamar beliau sebagai Duta Produk keluaran syarikat nya iaitu Chew n Glow. Siapakah gerangan sebenarnya ahli perniagaan ini yang berjaya memikat Neelofa yang akhirnya telah terbuka menerima lamaran untuk bekerjasama dengan syarikat beliau?

Izdihar Bin Rosland CEO Sun Fabulous Sdn Bhd

Encik Izdihar Bin Rosland, nama yang mungkin baru untuk sesetengah mereka yang belum mengenalinya. Beliau merupakan CEO bagi syarikat Sun Fabulous Sdn Bhd dan pernah menjadi salah seorang Finalist of International Young CEO Match 2007.Oleh kerana beliau mempunyai pengalaman yang luas dalam bidang perniagaan, beliau berjaya mengambil alih Sun Fabulous Sdn Bhd dari pemilik sebelum ini. Beliau juga telah membangunkan jenama produk terbaru iaitu Chew N Glow.

Dengan pengalaman yang diperolehi beliau didalam dunia perniagaan dan pernah juga bekerjasama dengan aktres terkemuka seperti Zakiah Anas, Anzalna Nasir dan Ramona Zamzam. Berpegang pada pengalaman yang dimiliki itu lah kemungkinan juga membuatkan hati Neelofa yang juga mempunyai marketnya tersendiri terbuka untuk menerima dan  bekerjasama dengan beliau bagi menjadi Duta kepada produk barunya iaitu Chew N Glow.


Izdihar Bin Rosland bersama Duta Produk Chew N Glow Neelofa pada malam Meet & Greet Dinner pada 9 September 2017 di Ballroom Mercu Mustapha , Damansara Perdana menyampaikan hadiah kepada pemenang bertuah.
Encik Izdihar Bin Rosland bersama Neelofa pada sesi Photoshoot promosi produk Chew N Glow



Apakah produk Chew N Glow?



Terdapat 21 Manfaat yang bakal anda dapat selepas mengamalkan Chew N Glow:

1) Memberi impak pencerahan kulit yang maksimum
2) Membantu kelihatan lebih muda dan menghilangkan tanda-tanda penuaan
3) Mengurangkan garis-garis dan kedutan halus 
4) Meratakan warna kulit
5) Mengembalikan kelembutan dan keanjalan kulit
6) Mengurangkan minyak dimuka
7) Mengatasi masalah kulit kusam
8) Melindungi dari kerosakkan kulit akibat sinaran UV
9) Menghindari pembentukkan jerawat
10) Merawat luka pada kulit
11) Memperbaiki rupa dan tekstur kulit
12) Mencegah kulit menjadi terlalu kering
13) Merehatkan kulit dan mengurangkan kerengsaan
14) Melegakan kulit dan menenangkan kulit mengalami kemerahan, kegatalan, atau terbakar
15) Menghilangkan tompok/bintik hitam
16) Mempercepatkan penyembuhan luka
17) Menguatkan sel kulit sehingga ke lapisan terdalam
18) Membantu menyingkirkan toksin, sel kulit mati dan mencatikkan sttruktur kulit dan membina sel-sel baru.
19) Membantu sistem pembuangan dengan mencegah sembelit
20) Membantu menguatkan dan menyihatkan rambut dan kuku
21) Meningkatkan daya tahan tubuh


Kandungan yang terdapat didalam Chew N Glow

Cara pengambilan Chew N Glow sangat mudah. Boleh diambil pada waktu pagi sebelum sarapan atau malam sebelum tidur atau semasa perut kosong. Boleh dihisap / dikunyah atau ditelan bersama air. Amalkan minum air masak sekurang-kurangnya 2-3 liter sehari untuk kesan cepat. Elakkan atau kurangkan minuman yang mengandungi kafein, berkarbonat, alkohol atau jarakkan masa pengambilan sekurang-kurangnya 1 jam


.
Sebagai maklumat tambahan mengenai Syarikat Sub Fabulous Sdn Bhd, bagi mengukuhkan lagi kewujudan syarikat tersebut dan penghasilan produk yang meyakinkan pengguna berikut adalah beberapa inisiatif yang dilakukan oleh syarikat dalam mengeluarkan produk berkualiti tinggi untuk pengguna di Malaysia dan Asia iaitu dari segi produk berkualiti, produk yang selamat, harga mampu milik, jaminan kualiti dan servis selepas belian, dan juga mempunyai sijil kelulusan sah daripada pihak berwajib di Malaysia. 

Untuk maklumat lanjut:

Syarikat Sun Fabulous Sdn Bhd:
RK-G-03, Kelab D'Shire, Jalan Camar 4/1, PJU 5,
Kota Damansara
47810 Petaling Jaya, Selangor

Phone: 010-8878 8783
Email: chewnglowofficial@gmail.com









Assalamualaikum semua.

Alahai... tengah boring-boring ni tiba-tiba pula teringat dan terimbau zaman-zaman sekolah. Terutama zaman sekolah rendah. Makin dewasa ini, makin banyak pula masalah hidup yang datang. Otak jadi stress tahap melampau. Walaupun zaman kanak-kanak dulu bukan lah zaman yang paling aku suka (sebenarnya lah), tapi zaman kanak-kanak adalah zaman yang aku tak perlu untuk fikir banyak benda. Aku hanya tahu, hidup aku tidur, bangun, pergi sekolah, jumpa kawan-kawan, main tiang, main kejar-kejar, main nyorok-nyorok, main getah. Begitu lah seterunya hidup aku zaman kanak-kanak selepas peraliran zaman tadika.

Kalau korang tengok gambar kat atas tu, mesti boleh spot kan mana satu aku. Kah kah kah kah! Budak perempuan. Bulat-bulat. Debab-debab. Itulah aku. Muka budak comot sungguh aku. Tapi sekarang aku dah jadi gadis jelita. Bertambah comel. OK! OK! aku dah mula nak melalut jauh. Mari kita kembali ke tajuk asal aku. Sekolah Dahulu dan Sekolah Sekarang.

Apa beza ya Sekolah Dulu dan Sekolah Sekarang? Kejap. Aku cuba mencari spot perbezaan apa yang aku cuba nak highlightkan dalam entri santai aku ni. Pertama perbezaan dari segi bangunan sekolah. Boleh dikatakan bangunan sekolah sekarang makin cantik (sure!) . Perkara itu boleh dibuktikan bila aku sendiri tengok bangunan sekolah aku dahulu dan bangunan sekolah yang sama tapi telah ditambah baikkan. Beruntung adik-adik sekarang perhimpunan pagi tak perlu duduk ditapak perhimpunan yang basah. Lepas tu, tak dapat nak merasa main baling batu-batu kecil ditapak perhimpunan yang beralaskan jalan tar. Kalau nak tahu, aktiviti main baling batu-batu kecil ini akan berlaku bila mengantuk dengar guru besar berucap yang pada awalnya dikatakan,

"kini dijemput tuan/puan guru besar untuk menyampaikan ucapan beliau sepatah dua kata".
(sekali setengah ke 1 jam dicelotehnya)

Perbezaan kedua adalah menikmati mainan tradisi kanak-kanak. Aku rasa kalau tanya adik-adik sekarang ini, mereka mungkin tak tahu apa itu main getah, main tutup botol, main lawan pemadam, main batang ais krim, main tangkap tiang, main polis and thief, main kad "Happy Family", main kad "Dongky", kalau di senaraikan banyak mainan nya. Bukan maksud aku nak highlight kan disini tentang mainan semata-mata. Tapi sebenarnya benda itu semualah yang memeriahkan dan menjadikan ada perbezaan diantara sekolah dahulu dan sekolah sekarang. Boleh dikatakan kanak-kanak sekarang telalu advance dari segi kehidupan mereka kerana sekarang dikatakan sebagai "zaman IT". Bayangkan umur 12 tahun dan layan segala jenis sosial media, jadi kebarangkalian yang amat tinggi bahawasanya mereka tidak tahu jenis-jenis mainan yang disenaraikan diatas. 

Perbezaan ketiga adalah guru-guru. Dah kenapa pula guru-guru pun termasuk dalam cerita perbezaan Sekolah Dahulu dan Sekolah Sekarang ni? Ok bab ini keberuntungan nya adalah kepada adik-adik sekarang. Zaman aku sekolah dulu jarang nak dapat guru muda-muda. Baik cikgu lelaki atau cikgu perempuan. Semuanya had-had umur yang sebaya ibu dan ayah kita. Tapi adik-adik sekarang ini seronok la ya. Boleh jadi kawan-kawan dengan cikgu masing-masing. Sekarang ramai dah cikgu yang muda cantik dan hensem. Pakat-pakat reramai jadi adik angkat lah gamaknya dengan cikgu masing-masing. Ini bukan cerita dongeng. Kisah dari adik aku sendiri. Rupanya cikgu kelas dia kakak angkat dia. Berani sungguh budak-budak sekarang. Kita dulu takut lah dengan cikgu. Mungkin sebab dulu dapat cikgu sebaya ibu sendiri. Memang tak lah cikgu nak layan atau terlalu rapat dengan anak murid. Kita dulu nak rapat dengan cikgu caranya tolong angkat beg atau buku. Selalu buat macam tu, memang boleh rapatlah dengan cikgu. Sekarang cikgu muda dah pakat macam kakak dan abang sendiri. 

Perbezaan keempat adalah kewujudan group whatsapp. Dalam pada peningkatan zaman IT sekarang ini, yang kebanyakkan masyarakat umum memandang perkembangan IT ini lebih kepada keburukkan, tapi di sudut kebaikkan nya wujudnya group antara cikgu dan anak murid atau dengan ibu bapa pelajar sebenarnya membantu lagi proses komunikasi antara mereka. Sebagai contohnnya dahulu bila pelajar tidak dapat hadir ke sekolah, tertinggal subjek pelajaran pada masa itu sudah pastinya berlaku. Bila pelajar datang sekolah keesokkannya dia akan terpinga-pinga. Tak tahu semalamnya belajar tajuk apa atau ada homework yang perlu diselesaikan. Tapi dengan adanya group cikgu dan pelajar, pelajar yang tak datang pada hari kejadian boleh mesej dalam group tersebut untuk bertanya terus kepada cikgu atau kawan-kawan apa subjek yang di ajar pada hari tersebut dan apa kerja yang perlu diselesaikan. Jadi tiada alasan yang pelajar sekarang boleh bagi untuk excuse kerja mereka. 

Kebaikkan bagi group cikgu dan ibu bapa pula boleh dilihat dari sudut untuk mengetahui perkembangan aktiviti di sekolah atau perkembangan anak masing-masing. Contohnya jika ada mesyuarat PIBG yang selalunya akan diadakan pada setiap tahun, atau apa sahaja aktiviti yang perlu melibatkan ibu bapa pelajar untuk hadir, guru tersebut boleh secara terus memaklumkan kepada ibubapa berkenaan perkara tersebut dan boleh update secara terus siapa yang akan hadir. Selain dari itu kelebihan ini boleh juga digunakan oleh guru untuk maklumkan mengenai peperiksaan yang bakal diadakan pada tarikh-tarikh tertentu sebagai persediaan untuk ibu bapa sendiri memantau anak masing-masing sebelum menghadapi peperiksaan yang dijalankan. Sebab ada sesetengah anak-anak ini, bila dah dapat jadual peperiksaan atau surat memaklumkan peperiksaan akan dijalankan pada tarikh yang ditetapkan mereka tidak akan memaklumkan terus kepada ibu bapa. Jadi penambahbaikkan sistem group whatsapp yang banyak di "implement" dalam sistem persekolahan sekarang merupakan inisiatif yang bagus yang boleh dilihat dari sudut kebaikkan untuk masa sekarang.

Perbezaan kelima adalah "duit belanja" harian. Dulu masa aku sekolah rendah, aku ada dua (2) sesi persekolahan. Pagi sekolah agama, petang pula kebangsaan. Masa ni darjah 1-3. Masuk darjah 4-6 sesi bertukar kepada pagi kebangsaan, petang agama. Aku rasa sesi dua waktu ini masih diguna pakai dalam sistem persekolahan sekarang. Jadi tiada perbezaan sangat mengenai sesi persekolahan tersebut. Cumanya yang amat drastik sekarang adalah duit poket adik-adik sekarang ini. Duit belanja aku dulu ibu atau ayah akan bagi aku RM2. RM1 pagi dan RM1 petang. Cukup atau tidak memang itulah jumlah duit yang dibekalkan. Tapi alhamdulillah jumlah yang diberi jarang lah tak cukup. Semuanya cukup. Naik sekolah menengah baru lah aku merasa dapat duit belanja RM5. Itulah dia duit makan, duit tambang bas. Ada aktiviti petang dapatlah extra lagi RM5. Tapi kos belanja sekolah sekarang, untuk sekolah rendah sahaja dah tak valid dah kalau diberi RM1. Paling tidak pun mungkin RM3 ke RM5. Bayangkan lah kalau nasi lemak sahaja dijual dengan RM1.50, kalau kita bagi RM1 sahaja alamat tak makan lah anak-anak kita. Tapi sebenarnya jarang ada anak-anak yang sensitif bab duit ini. Pada mereka tak cukup duit belanja, jadi ibu bapa perlu bagi mereka lebih. Jadi kesannya dapat kita lihat sebenarnya susah untuk zaman ini nak didik anak-anak kita apa itu erti susah. Oleh kerana perubahan masa sekarang ini, apa sahaja keperluan yang anak-anak mahu pasti akan ditunaikan dan diberikan. tidak macam zaman aku dulu. Guna dan pakai apa yang ada sahaja. Kalau ada buat cara ada. Kalau tiada, buat cara tiada dan bersederhana. Pernah aku lihat adik-adik yang baru habis sesi persekolahan duduk lepak minum dengan kawan-kawan di restoran makan "secret recipe". Up to date sungguh budak-budak sekarang ini. Aku dulu balik sekolah tak sabar nak balik rumah dan rehat sepuas-puasnya.

Jadi kesimpulan yang aku boleh buat dari apa point yang aku utarakan ini, sekolah dahulu dan sekolah sekarang ada yang kita boleh nampak dari sudut kebaikkan dan ada yang kita boleh nilai dari sudut yang kurang. Tugas kita sebagai yang dewasa ini sepatutnya memainkan peranan penting untuk segala perubahan yang mana perlu sentiasa mengingatkan tanggungjawab mereka sebagai pelajar dan mengawal keinginan dan kehendak supaya berpada mengikut keperluan. Apa tidaknya seawal umur 7 tahun keinginan dah seperti mereka yang berumur lebih 13 tahun. Jika naik kepada umur 13 tahun, mungkin keinginan, sikap dan mentaliti lebih dari itu.






Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1 | Mohd Zaki Yamani Azman 28, atau lebih di kenali dengan pangilan Zaki Bijak. Berasal dari Jerantut Pahang, Zaki di diagnos menghidap kanser darah atau Hodgkin Lymphoma Tahap 3, ekoran bengkak di belakang leher pada Julai 2014. Namun beliau telah berhasrat ingin melengkapkan misi Hitch Hike ke seluruh kepulauan Borneo dengan hanya berbekalkan RM1 yang telah bermula pada 29 Ogos 2017 lalu.

Dengan membawa misi menjelajah #cancerbukantikeruntukmati dan erti kata lain cancer bukan bermakna kematian. Zaki mejelajah dengan hanya menumpang kenderaan orang awam dalam menyampaikan mesej tersebut. Negeri di bawah bayu, Sabah merupakan destinasi pertama beliau.

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Gambar Zaki Bijak Ketika ingin bertolak ke Sabah.
Walaupun beliau menghidap kanser tahap ke 3 , namun beliau tak pernah berputus asa dan menganggap bahawa penyakit ini merupakan satu semangat untuk beliau terus berjuang dan mengembara bagi memberitahu kepada semua bahawa #cancerbukantikeruntukmati.

''Program ini diinspirasikan rakan saya dari Finland yang pernah menumpang di rumah saya semasa mengembara. 

''Jadi, untuk program ini saya menyiapkan diri dengan maklumat berkaitan perjalanan, dokumen penting seperti lesen, mykad, wang RM1, sedikit pakaian dan peralatan khemah. 

''Tetapi, saya sangat bersyukur hidup di bumi Malaysia yang tinggi budi pekerti.. Walaupun tidak saling mengenali, saya bukan sahaja dibenarkan menumpang kenderaan, malah diajak bermalam dan diberi makan di rumah mereka sebelum meneruskan perjalanan pada keesokan hari,'' Zaki Bijak.

Menerusi laman Facebook beliau Zaki Bijak kini beliau telah 50% mengeliligi Kepulauan Sabah. Dan bakal menamatkan kembara Borneo Sabah dan masuk kepulauan Sarawak Pula. Sepanjang perjalananan beliau juga, beliau banyak memuji masyarakat Sabah yang sangat prihati dan bantuan dari pelbagai bentuk beliau dapat. Allahamdulilah Orang Sabah Bagus Bah !!!!

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak.

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak.

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak.
Kalau korang nak ikuti kisah beliau yang penuh liku-liku, korang boleh la follow Facebook beliau, setiap detik perjalanan beliau akan kongsikan bersama anda. Yang pastinya kekuatan dan ketabahan beliau sungguh luar biasa bukan seperti pesakit Kanser.

Kalau-kalau nampak beliau jangan segan-segan hulukan bantuan tau.. Sesungguhnya tangan yang memberi itu lebih baik dari menerima. Bukan wang ringgit yang di pinta namun nilai kemanusia itu lebih bermakna.

Jum kita support Zaki Bijak dalam misi ''CANCER FIGHTER'' Jelajah Borneo Dengan RM1 #cancerbukantikeruntukmati.

Segala pertanyaann atau bantuan yang ingin di salurkan ( mana tahu beliau singgah perkampungan kamu ) boleh la berhubung terus dengan beliau. PM je kat facebook Zaki Bijak.

Kredit : Sabahanblogger.com






Assalamualaikum. Selamat Petang.



Asyik cerita tentang product orang je. Terlupa perkenalkan produk sendiri ke mata pasaran. Untuk pengetahuan semua yang masih tidak tahu atau pernah nampak tapi tak tahu siapa punya la produk cookies letus-letus ..lazat sehingga orang craving bila ngapppp! 

Pemilik produk ini adalah empunya ibunda aku yang tercinta.


Puan Sohaini Kamsi

Sohaini Cookies adalah ilham dari nama ibunda tercinta. Kami adik beradik sepakat memilih nama Sohaini sebagai branding cookies kami sebagai simbolik hasil air tangan ibu. Dan sememangnya ini adalah air tangan original dan segala spicy dari ibunda. No other recipie ok! Bukan cilok cilok punya tau. 

Pada mulanya macam-macam nama yang kami nak letak. Cookies sedap lah. Coklat cookies la. Semua tak menggamit jiwa. Tapi nak fokus kan kepada branding itu wujud juga identiti, jadi SOHAINI COOKIES adalah pilihan terbaik. Berkat sebab guna nama ibu. Sweet tak kami?




FLAVOR COOKIES.


Sohaini Cookies ada 3 flavor atau perisa yang kami keluarkan. Flavor yang awal kami produce adalah Mocha dan diikuti dengan Milo dan Expresso Coffee. Nak rasa mana? Mana yang sedap? Mana yang biasa orang repeat order? Haaa yang ni aku tak boleh nak cakap sebab 3 flavor ni sama naik permintaan nya. Senang citer sebagai owner cookies aku akan katakan cookies ibu aku adalah yang TERBAIK!!! dari yang terbaik!!!

Kenapa aku cakap macam tu? Haaaa nak tau kena try order dan rasa Sohaini Cookies. Baru anda akan dapat jawapan.


PACKAGING DAN HARGA


RM20 = 250gram


RM38 = 450gram


Goodies

Untuk special edition dan permintaan, kami juga menerima untuk sebagai hantaran atau hadiah kepada yang tersayang. Kasi sweet-sweet sikit dengan rasa cookies yang enak, bertambah sayang pasangan pada u all.



INFO LANJUT:


Segala gambar, maklumat dan testimoni boleh refer page seperti diatas ye.


Segala tempahan dan pertanyaan atau yang ingin menjadi sebahagian team dan agen kami boleh contact:

Cik Su'aidah (Along): 012-847 5644
Cik Atikah (Angah): 017-239 1595/ 017-9145640
Puan Sohaini: 017-321 8613
Cik Amalina (Amy): 013- 8135872




Pakej Perkahwinan Lengkap Beramai-Ramai dan Eksklusif di Malaysia anjuran Mahligai Impian dan MEFA telah pun berlansung pada 12 Ogos 2017 di Marina Putrajaya. Majlis perkahwinan tersebut telah meraikan seramai 10 pasangan pengantin yang telah memberi kepercayaan kepada syarikat perancang perkahwinan ini untuk melaksanakan acara yang gemilang mengikut lunas Islam.


Dengan peruntukkan sebanyak RM7000.00 bagi setiap pasangan ianya lengkap dengan segala keperluan persiapan bermula dari persolekkan, majlis pernikahan, majlis resepsi, makan beradap, goodies dan bermacam lagi untuk memeriahkan majlis tersebut.  Jumlah yang di kenakan oleh pihak penganjur kepada pasangan pengantin sedikit sebanyak membantu mereka dan ahli keluarga dalam meraikan majlis perkahwinan tersebut. 

Dengan kadar kos kehidupan yang kian meningkat adalah menjadi tunjang utama Mega Wedding ini menjadi pilihan pasangan ini dalam menjayakan majlis yang penuh bermakna bagi mereka dan semestinya ia mengikut kepada syariat Islam yang ditetapkan.

Mega Wedding Malaysia kali ini telah memilih Marina Putrajaya sebagai memenuhi konsep 'Perkahwinan Taman Di Tepi Tasik' dan pastinya pemandangan ditepian tasik itu telah mewujudkan suasana yang romantis yang tak akan dapat dilupakan oleh pasangan pengantin serta keluarga.

Projek ini boleh dikatakan ‘bukan bermotifkan keuntungan’ dan merupakan ‘kesedaran’ dan bantuan untuk bakal pengantin dan ibubapa pengantin yang kurang mampu. Penganjur bersama acara ini ialah Qistina Avenue Events Management Sdn Bhd dan Mahligai Catering Sdn Bhd dengan kerjasama Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan, JAWI Putrajaya.

















Pasangan pengantin mendapat pakej seperti dibawah dengan bayaran RM7,000.00

1) 200 pax jemputan untuk setiap pasangan
2) Menu Katering istimewa
3) Live show daripada band terpilih
4) Deejay Jemputan dan PA System
5) “Door Gift” untuk setiap tetamu
6) Videografi dan Fotografi merangkumi seluruh perjalanan acara
7) Liputan khas daripada media
8) Hadiah misteri daripada pelbagai penaja istimewa
9) Cruise istimewa sepanjang Tasik Putrajaya untuk setiap pasangan
10) Pelamin Eksklusif istimewa
11) Pelamin Nikah di dalam Cruise
12) Pengurusan majlis nikah di Masjid Putra, Putrajaya
13) Percuma Kad Kahwin untuk setiap jemputan para pasangan
14) Kek Kahwin untuk semua pasangan
15) Penginapan Hotel satu malam di Shangri-La Putrajaya (5 Bintang)

Senarai Penaja
1) Ampire Events
2) Eddie Photo Video
3) Yann Rifft Team (Makeup)
4) Coffee Corner Faizal Azzuuri
5) Fynaz Wedding Favors
6) Butik Norjuma
7) Masjid Putra, Putrajaya
8) Shangri-La Putrajaya
9) Marina Putrajaya
10) Cruise Tasik Putrajaya

Untuk maklumat lanjut sila hubungi En. Azahari di 012-3871775



Labels

Blogger info terbaru info terkini info santai Blogger Popular info traffic blog #cabaran30hari Media Event Blogger review movie Produk Review SBB2014 BLOGGER IDOL Blogger Apps Buffet Ramadhan 2014 Instagram SBBYEOS2014 blog kontroversi lesen L AGENSI CARI JODOH Apps Playstore Baby Mia BlogIt Blogger contest Blogpost CARI JODOH MALAYSIA Drama Preview E-COSWAY EVENT Gadget Murah Google Playstore Impiana Hotel Impiana Hotel KLCC JODOH KHR AVI SELFIE Sepetang Bersama Blogger TCEB Thailand Exhibition baby sitter blog a.k.a Diari. cerita aku drama seludup fesyen plus size food review itisnotaboutsize kawan aku mati dalam rumah sewa networking blog pemenang #masukdramaseludup selfie dan keyakinan diri travel tips 1 MALAYSIA 7 Petala Cinta AIDILADHA 2012 AIDILAHDA 2012 ATURCARA AVI IDOL Account Keek Adam Ahmad Syukri Afdlin Shauki Anugerah meleTOP Era Apps Camera360 Apps Keek Aurora Italia Jewellery BALASAN DUNIA BLOG SURAM BLOGGER AREA MEDIA EXPERT (ADVERTORIAL MURAH) Baby skin care Baju Ibu mengandung Baju Trend Terkini Baling anak Bayi Terseliuh Berbaik sangka pada Allah Blouse Busker Butik Online CERITA KORBAN COSWAY CSR PROGRAMME Camera360 Campaign Power of Doing Good Career Cathing Fire Celebrity Faminine Scrub Wash Celebrity Lass Char Koay Teow Sg Dua Cinta Allah s.w.t. Cinta Manusia Clip Lens Coming Mommy Cool Hijab DATO' SITI NURHALIZA DERMAGIC SIMPLYSITI DOKTOR Daging Paprik Detik Terindah Bersama Fair & Lovely Disney Junior: Power of Doing Good Doa Ibu Doktorbudak Download Apps Keek Drama Bicara Hati Dress Duta Produk Chew N Glow Eman Manan Entertainment Fesyen Filem Animasi SuperSquad Filem Biopik Saloma Floria 2014 GEMA GEGAR VAGANZA Gadget Impian Gadget Tab Lenovo Gambar kahwin syanie Google Friend Connect Google Plus HARI RAYA AIDILADHA 2012 HASHTAG HUKUM DUNIA Harum Malam Original Hebahan Hospital Tengku Ampuan Rahimah Hotel Melaka Hotel Sixty Six Hujung minggu Iklan fair & lovely Ixora Hotel Penang JajaZz FashioniStaR Jalinan Kasih Ramadhan Jawatan Kosong Jenayah Jihad Iskandar Johnson's Baby KAMI HISTERIA KARMA KEDAI RAKYAT 1 MALAYSIA. KEDAI KAIN 1 MALAYSIA KTM KURSUS KORBAN Kawan Keek Kelas Memandu Kelebihan Harum Malam Keretapi Tanah Melayu Kerja kosong Kerjaya Kisah Adam dan Alya LAMAN SOSIAL Lady Boss Laman Kayangan Shah Alam. Food Review. Lifestyle Blog MAHARAJA LAWAK MEGA 2012 MASTER FOREX TERHEBAT 2015 MLM MULTI LEVEL MARKETING Malaya Bank Berhad Maleficent Mama Mia Mamil® MomMe Saturdays Masak Paprik Masakan Thai Maybank2u Meeracle Gemstones Beauty Mega Wedding Malaysia 2017 Minda Bawah Sedar Minuman Jus Walit Ginseng My Calendar Nasi Arab Mandy Neelofa OKI SETIANA DEWI OMGFEST PART 2 PESERTA MAHARAJA LAWAK 2012 Paste sup ani utara Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1 Pemikiran Bawah Sedar Penang Street Art Percutian Keluarga Perkahwinan Contract. Perniagaan Online Personal Blog Petua hilang bau badan Photo Grid Pintu Hati Neelofa Akhirnya Telah Terbuka Menerima Lamaran Power bank murah Produk hilangkan bau badan REJECTION Restu Ibu Roti Canai Chicken Curry Roti Canai Transfer Road SAPS Ibu Bapa SAPS Ibu Bapa - Saps NKRA SAPS Ibu Bapa 2017 SAPS Semakan Ibu Bapa SAPS semakan secara online SEKOLAH RENDAH AGAMA BATU BELAH SENARAI PESERTA SN GADGET Safety Seminar buat duit dengan affiliate Seri Emas Sindiket tarik kereta Sleeping Beauty Somebody Like Me Style 2013 Syarikat penerbangan persendirian Syawal 2014 Tab Lenovo Taman Buaya Melaka Telemarketing Teman tapi Mesra The Hunger Games The captain steamboat TruDtox UPDATE BLOG Uitm Uitm Final exam Uncle Jack Fried Chicken Vanilla Coklat slot Lestary TV3 Wak Doyok Walit Ginseng Wechat You Chew You Glow aidilfitri 2015 akademi fantasia 2014 alasan untuk bahagia ampang atikahnorbaki audition af azam 2015 baling tingkat tiga bangunan barang bayi pupular barangan bayi bazaar ramadhan 2017 bazaar ramadhan klang bazaar ramadhan shah alam belajar memandu beli online barang bayi bila kucing bercakap bina network blog blog tak mesra seo blogg bridesmaid buang anak buffet ramadhan de palma hotel shah alam busy cabaran iphone 5s catering catuan air catuan air selangor 2014 cerita adaptasi novel cityskin medispa contoh nilai kemanusiaan denaihati driving test e-ADVERT ekor kucing finas petaling jaya free postage gemok is ohsem! hair rich trichology hantaran mahal hantaran melambung tinggi hantaran perkahwinan hari guru 2014 hilang keyakinan diri iPhone 5s iklan iklan terbaru islamic conference islamic cruise jom jimat elektrik jpj kelompok kerja krisdayanti dan raul lemos krisdayanti sah menjadi isteri kuala lumpur kucing lesen P lesson monopod motherhood.com.my nadi putera nilai murni kepada kanak-kanak nursery pelayaran islamic pelayaran islamik 3.0 pelayaran kerohanian pengapit idaman pernikahan krisdayanti practical training program affiliate pusat jagaan kanak-kanak rashidun caliph conference raya 2015 resepi spaghetti cabonara salam kosong-kosong salam lebaran 2015 selamat hari bapa 2015 seludup shatris catering single housewife sohaini cookies spaghetti cabonara steamboat area klang steamboat murah student practical training suruhanjaya perkhidmatan awam syanie syanie bertunang syanie dan nadi putera tahun 2015 tahun baru 2015 tarik kereta ujibakat drama seludup wassap