Advertisement

SELAMAT DATANG KE BLOG **atikahnorbaki.com** FEEL FREE TO FOLLOW ME YA... =)

CORETAN PENDEK ATIKAHNORBAKI

Saya seorang yang serba kekurangan tapi mahu ingin menjadi setanding dengan mereka yang cukup sempurna diluar sana. SIZE bukan lagi penghalang untuk menjadi yang terbaik. Apa yang di persembahkan dalam "DUNIA MAYA" ini, inilah kejujuran sebenar benar diri NOR 'ATIKAH BINTI NORBAKI. Kini aku buang segala ketakutan dan kerendahan diri hanya untuk mengukuhkan kaki untuk berdiri.

Thursday, May 18

SAPS IBU BAPA - SISTEM KHAS PEMANTAUAN PELAJARAN ANAK-ANAK BAGI IBU BAPA



Apa itu SAPS Ibu Bapa ? Secara ringkas, sistem ini boleh di gelarkan sebagai online report card pelajaran anak-anak yang memudahkan ibu bapa menyemak keputusan peperiksaan/ujian walaupun mereka berada dirumah, dipejabat atau dimana-mana sahaja.

SAPS Ibu Bapa adalah singkatan kepada Sistem Analisis Pelajaran Sekolah yang dicipta khas oleh Kementerian Pelajaran Malaysia dan merupakan salah satu insiatif yang diwujudkan bagi melibatkan para ibu bapa dalam mengetahui perkembangan pelajaran anak-anak mereka di sekolah.



Dengan adanya SAPS Ibu Bapa ini, ibu bapa akan sentiasa dapat memantau prestasi pelajaran dan kecemerlangan anak-anak secara berterusan dan semudah di hujung jari sahaja. Maklumlah sekarang zaman internet. Tidak ada alasan bagi Ibu Bapa untuk tidak mengambil tahu perkembangan pelajaran anak-anak atau mungkin akan ada pihak ibu bapa yang hanya akan menunding jari menyalahkan guru-guru kerana kegagalan anak mereka didalam pelajaran kerana tidak memaklumkan kepada mereka mengenai pretasi pencapaian pelajaran anak-anak mereka.


Bagaimana untuk menyemak keputusan anak-anak?


Bagi Ibu Bapa yang ingin memeriksa keputusan peperiksaan anak-anak secara online sila klik di sini --> SAPS Ibu Bapa

Anda digalakkan menyemak keputusan peperiksaan anak anda melalui laman web ini kerana tidak akan terjadi masalah website down atau terjadi Laman tidak dapat diakses. Klik sahaja link tadi dan ikut arahan untuk menyemak keputusan peperiksaan anak melalui SAPS NKRA Ibu Bapa.


Jadi dengan adanya sistem SAPS Ibu Bapa ini,  walau dalam keadaan sibuk bekerja sekalipun ibu bapa boleh berkesempatan itu mengetahui rekod pelajaran anak-anak sekaligus membantu anak-anak dalam memantau mereka dalam mengulangkaji pelajaran dirumah terutama bagi mata pelajaran yang mereka lemah. 

Mungkin ada sesetengah ibu bapa yang kurang memberi perhatian penuh kepada anak-anak kerana terlalu sibuk menumpukan hal-hal urusan masing-masing dan mereka ini iaitu ibu bapa merasa sudah cukup dengan hanya menghantar anak-anak mereka disekolah dan menyerahkan sepenuh tanggungjawab kepada guru-guru adalah memadai sebagai cara menunjukkan mereka sangat mengambil berat tentang anak-anak mereka. 

Sebenarnya sistem SAPS Ibu Bapa ini boleh dianggap sebagai sebelah kaki penglibatan dari ibu bapa dalam menjalankan tanggungjawab mereka terhadap perhatian yang seharusnya mereka beri kepada anak-anak. Di sekolah hanya 50% sahaja dari pihak guru-guru. Dan sebahagian 50% adalah perlu datang dari ibu bapa itu sendiri untuk memantau perkembangan prestasi anak-anak. 

Jadikan kelebihan teknologi ini satu batu loncatan kepada kita mendidik anak-anak. InsyaAllah, tidak akan berlaku lagi perkara seperti anak sorok keputusan peperiksaan, anak tipu tandatangan buku rekod, anak tercicir dalam pelajaran dan pembelajaran dan lain-lain perkara tidak baik.

Sila share artikel ini semoga ia membantu lebih ramai orang lebih tahu mengenai SAPS Ibu Bapa 2017 ini dan boleh semak keputusan peperiksaan anak-anak mereka hanya secara online.


BAZAAR RAMADHAN RAYA 2017: KARNIVAL MEGA HARMONI DI BANDAR BUKIT RAJA KLANG


Assalammualaikum semua. Uishh sekejap dah nak masuk bulan Ramadhan kan? Dah bersedia ke u all semua? Nak lalui bulan mulia ini dengan penuh sabar dan ikhlas? Bila sebut je Ramadhan, mesti kita akan familiar dengan "Bazaar Ramadhan" kan? Mata ni dah dapat bayang dah suasana bazaar ramadhan tu. Dengan baju raya, kuih raya, kerepek-kerepek, mercun (yang dibenarkan sahaja ye), dan macam-macam barangan untuk persiapan raya nanti lah.

Ada juga yang membayangkan, bulan ramadhan ini adalah bulan "rezeki". Jadi aku nak berkongsi info dan rezeki pada korang semua terutama mereka yang duduk area klang Meru (dekat area umah aku tu) & mereka yang dari luar kawasan klang pun dialu-alukan juga mana tau ada agen yang berdekatan kan so ini semua peluang untuk anda. Bersempena dengan kedatangan bulan Ramadhan Al Mubarak, pihak penganjur Karnival Mega Harmoni mengadakan lokasi baru untuk Bazar Ramadhan Raya di Bandar Bukit Raja Klang, Selangor.

Khas buat penduduk di Bandar Bukit Raja Klang, anda tak perlu pergi jauh untuk mendapatkan juadah berbuka puasa, baju raya, persediaan raya dan banyak lagi produk jualan sempena musim perayaan tahun ini. 

Bila bazaar ini akan beroperasi?

Bazaar Ramadhan Karnival Mega Harmoni ini akan bermula pada 26 Mei 2017 sehingga 23 Jun 2017 sepanjang bulan Ramadhan. Gerai jualan akan mula dibuka pada jam 4.30 petang sehingga 12.00 malam. 

Semuanya boleh anda cari di Bazar Ramadhan Raya Karnival Mega Harmoni di Bandar Bukit Raja Klang. Lokasinya terletak berhampiran dengan laluan utama dari Klang/Port Klang/Shah Alam ke arah Meru/Klang Sentral/Setia Alam.



Lokasi bazaar  seperti dalam gambar diatas. 

Keunikkan pada Bazar Ramadhan Raya Karnival Mega Harmoni pada kali ini adalah lebih mengetengahkan konsep Islamik dan turut diserikan dengan kehadiran tetamu VVIP iaitu Jemputan Khas Raja Muda Selangor.

Untuk menjadikan bazaar kali ini lebih kepada Customer Friendly pihak penganjur menyediakan banyak kemudahan kepada vendor dan pengunjung. Antara yang utama ialah: 

1. Khemah di sediakan untuk (Vendor)
2. Kemudahan Air dan Elektrik (Vendor)
3. 24 jam Keselamatan (Vendor)
4. Emcee Promosi Booth Jualan (Vendor)
5. Sewa Tapak Perniagaan Yang Fleksibel (Vendor)
6. Ruang Parkir Di Sediakan (Semua)
7. Ruang Solat Terawih (Semua)
8. Ceramah Agama (Semua)
9. Persembahan Artis (Semua)
10. Sumbangan Amal (Semua)
11. Kemudahan Tandas (Semua)


Untuk Vendor yang berminat, masih ada lagi ruang kosong untuk anda sewa di Bazar Ramadhan Raya Karnival Mega Harmoni di Bandar Bukit Raja Klang ini. Harga sewa tapak adalah seperti berikut :

Pakej 1 Saiz 10 x 10 – Sewa RM100 x 28 Hari = RM2,800
Diskaun Penganjur RM800
Tolak RM500 Deposit
Harga Terkini – RM1,500


Pakej 1 Saiz 10 x 20 – Sewa RM150 x 28 Hari = RM4,200
Diskaun Penganjur RM1,200
Tolak RM500 Deposit
Harga Terkini – RM2,500

Pakej 1 Saiz 10 x 30 – Sewa RM250 x 28 Hari = RM7,000
Diskaun Penganjur RM2,000
Tolak RM500 Deposit
Harga Terkini – RM4,500

Berminat untuk punyai ruang niaga dengan potensi pengunjung melebihi 50,000 pengunjung, anda boleh terus hubungi wakil jualan 011-23292977 (Kimi) dan 012-3812379 (Yanti). Khas untuk peniaga, tawaran khas dan juga harga sewa terbaik boleh dirunding dengan pihak penganjur Bazar Ramadhan Raya Karnival Mega Harmoni di Bandar Bukit Raja Klang.

Wednesday, May 17

MOTHERHOOD.COM.MY

MOTHERHOOD.COM.MY | Assalamualaikum semua. Hari ni disebabkan aku rasa terlalu banyak masa free, so aku nak kongsi sesuatu yang mungkin berguna kepada anda semua. Terutama untuk ibu-ibu, bakal-bakal ibu, dan untuk mereka yang baru melangkah ke alam rumahtangga, mari sini aku nak share something.

Ada yang pernah dengar tak tentang MOTHERHOOD.COM.MY ?
Pernah google website MOTHERHOOD.COM.MY?
Pernah terjumpa dimana-mana media sosial tentang MOTHERHOOD.COM.MY?

Aku harap semua yang baca ni belum tahu lah ye tentang page tu. Kalau dah tau nanti aku tak boleh nak celoteh panjang-panjang untuk perkongsian ni. (hahahahahah) Haaa la dah kalau korang dah tau, apa yang aku boleh kongsikan. Ye dak? 

Heheheh ok! Saja melawak je. Takpelah yang mana dah tau tu anggap jelah sebagai bacaan ilmiah yang memberi manfaat kepada korang.