SELAMAT DATANG KE BLOG **atikahnorbaki.com** FEEL FREE TO FOLLOW ME YA... =)

Pakej Perkahwinan Lengkap Beramai-Ramai dan Eksklusif di Malaysia anjuran Mahligai Impian dan MEFA telah pun berlansung pada 12 Ogos 2017 di Marina Putrajaya. Majlis perkahwinan tersebut telah meraikan seramai 10 pasangan pengantin yang telah memberi kepercayaan kepada syarikat perancang perkahwinan ini untuk melaksanakan acara yang gemilang mengikut lunas Islam.


Dengan peruntukkan sebanyak RM7000.00 bagi setiap pasangan ianya lengkap dengan segala keperluan persiapan bermula dari persolekkan, majlis pernikahan, majlis resepsi, makan beradap, goodies dan bermacam lagi untuk memeriahkan majlis tersebut.  Jumlah yang di kenakan oleh pihak penganjur kepada pasangan pengantin sedikit sebanyak membantu mereka dan ahli keluarga dalam meraikan majlis perkahwinan tersebut. 

Dengan kadar kos kehidupan yang kian meningkat adalah menjadi tunjang utama Mega Wedding ini menjadi pilihan pasangan ini dalam menjayakan majlis yang penuh bermakna bagi mereka dan semestinya ia mengikut kepada syariat Islam yang ditetapkan.

Mega Wedding Malaysia kali ini telah memilih Marina Putrajaya sebagai memenuhi konsep 'Perkahwinan Taman Di Tepi Tasik' dan pastinya pemandangan ditepian tasik itu telah mewujudkan suasana yang romantis yang tak akan dapat dilupakan oleh pasangan pengantin serta keluarga.

Projek ini boleh dikatakan ‘bukan bermotifkan keuntungan’ dan merupakan ‘kesedaran’ dan bantuan untuk bakal pengantin dan ibubapa pengantin yang kurang mampu. Penganjur bersama acara ini ialah Qistina Avenue Events Management Sdn Bhd dan Mahligai Catering Sdn Bhd dengan kerjasama Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan, JAWI Putrajaya.

















Pasangan pengantin mendapat pakej seperti dibawah dengan bayaran RM7,000.00

1) 200 pax jemputan untuk setiap pasangan
2) Menu Katering istimewa
3) Live show daripada band terpilih
4) Deejay Jemputan dan PA System
5) “Door Gift” untuk setiap tetamu
6) Videografi dan Fotografi merangkumi seluruh perjalanan acara
7) Liputan khas daripada media
8) Hadiah misteri daripada pelbagai penaja istimewa
9) Cruise istimewa sepanjang Tasik Putrajaya untuk setiap pasangan
10) Pelamin Eksklusif istimewa
11) Pelamin Nikah di dalam Cruise
12) Pengurusan majlis nikah di Masjid Putra, Putrajaya
13) Percuma Kad Kahwin untuk setiap jemputan para pasangan
14) Kek Kahwin untuk semua pasangan
15) Penginapan Hotel satu malam di Shangri-La Putrajaya (5 Bintang)

Senarai Penaja
1) Ampire Events
2) Eddie Photo Video
3) Yann Rifft Team (Makeup)
4) Coffee Corner Faizal Azzuuri
5) Fynaz Wedding Favors
6) Butik Norjuma
7) Masjid Putra, Putrajaya
8) Shangri-La Putrajaya
9) Marina Putrajaya
10) Cruise Tasik Putrajaya

Untuk maklumat lanjut sila hubungi En. Azahari di 012-3871775




TELOK PANGLIMA GARANG, 27 JULAI 2017 – Seramai 26 orang pelajar dan 3 guru pembimbing dari SMK Telok Panglima Garang (SMKTPG), Kuala Langat, Selangor telah berkunjung ke Taman Seri Medan yang terletak di Telok Panglima Garang untuk menjalankan program Kembara Jom Jimat Elektrik sempena pertandingan Toyota Eco Youth (TEY) 2017SMKTPG dipilih mewakili negeri Selangor dalam program tersebut di peringkat kebangsaan. Kumpulan pelajar dari SMKTPG yang dikenali sebagai Team Eco Panglima ini telah menjalankan program Kembara Jom Jimat elektrik selama 3 bulan. 


jimat elektrik, smk telok panglima garang, jom jimat elektrik, toyota eco youth, team eco panglima
Team Eco Panglima bersama guru pembimbing, Pn. Norazimah yang berdiri dua dari kanan


Meningkatkan kesedaran kepada penduduk tentang kepentingan menjimatkan elektrik


Tujuan program Kembara Jom Jimat Elektrik ini adalah untuk meningkatkan kesedaran kepada penduduk Taman Seri Medan tentang kesan penggunaan elektrik yang berlebihan kepada alam sekitar. Kesan penggunaan elektrik yang berlebihan ini membawa kepada pemanasan sejagat. 

Menjadi tanggungjawab Team Eco Panglima untuk memberi kesedaran kepada penduduk setempat akan kesan negatif penggunaan elektrik yang berlebihan ini disamping memberi tips menjadi pengguna yang bijak kepada penduduk Taman Seri Medan. 



jimat elektrik, smk telok panglima garang, jom jimat elektrik, toyota eco youth, team eco panglima
Bersama salah seorang penduduk Taman Seri Medan ketika menjalankan soal selidik

Pn. Norazimah Abd Talib selaku guru pembimbing Team Eco Panglima berkata, "Kami telah menyebarkan risalah tentang penggunaan serta kepentingan penjimatan elektrik kepada para penduduk di Taman Sri Medan tersebut. Disamping itu, kami juga menerangkan cara-cara untuk menjimatkan elektrik, seterusnya mengurangkan kadar bayaran bil elektrik."


jimat elektrik, smk telok panglima garang, jom jimat elektrik, toyota eco youth, team eco panglima
Bunting Kembara Jom Jimat Elektrik di Taman Seri Medan
"Melalui pemerhatian dan maklumat yang kami peroleh ketika pertama kali beramah mesra bersama para penduduk Taman Sri Medan, kadar bayaran bil elektrik mereka mencecah RM200 - RM500. Walau bagaimanapun, kami telah mencadangkan beberapa langkah untuk mengurangkan jumlah bil tersebut. Lawatan kali kedua pada bulan Julai, kami memperoleh keputusan yang agak mengejutkan di mana terdapat penduduk yang berjaya mengurangkan jumlah bil mereka daripada RM500 kepada RM200 ke atas dengan menggunakan langkah-langkah yang dicadangkan oleh kami."

Beliau mengakhiri wawancara dengan berharap agar lebih ramai lagi penduduk dapat mengurangkan kadar bayaran bil elektrik di samping dapat mengurangkan kesan penggunaan elektrik yang berlebihan kepada alam sekitar. 





Assalamualaikum.

"Miss V"
"Mahkota"
"Cik Bunga"

Itu adalah panggilan 'sweet' atau paling sopan untuk dipanggil. Bagi kaum wanita umumnya, selain dari wajah dan tubuh badan, Miss V juga adalah antara kawasan yang paling utama untuk dijaga. Senang cerita, level wajah dan Miss V adalah sama tahapnya pada seseorang yang bernama wanita.

Oleh kerana Miss V yang sememangnya terletak pada kawasan tertutup dan kurang menerima pengudaraan yang cukup, telah menjadi punca utama kawasan tersebut menjadi lembab  dan menjadi punca kepada masalah kegatalan dan jangkitan fungus/kuman. 

Antara masalah yang kerap berlaku selain kelembapan menjadi punca kegatalan, keputihan juga penyumbang utama kepada permasalahan Miss V terkena jangkitan kuman dan fungus juga menghasilkan masalah bau yang kurang menyenangkan. Masalah tersebut yang selalunya membuatkan kaum wanita menjadi tidak selesa dan mengganggu aktiviti seharian mereka.


Celebrity Feminine Scrub Wash (CFSW) yang mengandungi 7 bahan terpenting iaitu Manjakani, Witch Hazel, Pudina, Magnolia Stemcell, Sireh, Aloe Vera, Polyethylene Scrub (scrub kembut&halus) yang mana kesemua bahan tersebut adalah berfungsi untuk membersihkan dan merawat Miss V dari keputihan dan kegatalan serta membasmi kuman dan fungus dikawasan tersebut.

Kebaikkan CFSW:


  • Miss V akan sentiasa sejuk dan selesa.
  • Menghilangkan masalah berbau.
  • Mengembalikan ph pada Miss V iaitu pada kerana ph CFSW ini 3.8-4.3 (slightly acidic iaitu ph normal faraj)
  • Mencerahkan Miss V dan celah-celah peha kerana CFSW ini mengandungi scrub halus. (Jangan risau ye. Bukan macam scrub muka yang kasar-kasar tu.) Dan mampu memberikan keselesaan pada kawasan tersebut bagi mereka yang kerap berpeluh.
  • Meningkatkan keyakinan diri dan rasa selesa serta lebih sensual ketika bersama suami. (bagi mereka yang sudah berkahwin)
  • Melancarkan masalah datang bulan.
  • Membantu menyerap dan menarik kotoran didalam Miss V seperti keputihan terpendam, darah-darah lama yang berada di dinding vagina
  • CFSW ini bersifat sejuk dan dingin dan boleh membuatkan Miss V sentiasa segar, nyaman, nyah bau dan tiada lagi masalah kegatalan. Ianya juga mampu merawat luka halus akibat digaru.
Info lanjut:

Facebook - SkinStories ByAsyah
Whatsapp- 012-211 4690


Assalamualaikum semua.

Lepas dah guna baru lah kita boleh share pada umum. Aku rasa umum dah tau kot tentang product Meeracle ni. Boleh search je kat dalam Intagram akan jumpa tentang product ni. Aku ni jenis yang susah nak guna product-product yang baru. Impact nya sebab takut muka naik jerawat atau naik benda-benda yang tak sedap dipandang. 


Kalau tengok kat gambar atas ni, gambar yang belah kanan adalah gambar muka aku yang baru lepas naik jerawat selepas stop guna product XXXX. Tak pernah-pernah muka naik jerawat tiba-tiba wujud pulak dia. Cun-cun pulak masa tu nak dekat raya. Dan kerana itulah aku susah nak pakai produk yang baru keluar dalam pasaran. Tapi dik sebabkan nak cantik cepat, so aku pon pakai la. Kesanya naik segala Ibu Bapa jerawat memenuhi wajahku. So Stresss!!!

Of course aku tak nak muka aku nampak tak cantik. jadi aku cuba gunakan Meeracle. Sebab kalau ikutkan kebaikan guna produk ni, ia mampu untuk mengecutkan dan menghilangkan pembentukkan jerawat. Jadi aku pon cuba lah untuk guna 


GEMSTONE SERUM
Diamond - Ruby - Pearl - Alpha


GEMSTONE CLEANSER
Aloe Vera - Green Tea - Malachite Stone



Untuk pengetahuan korang, produk Meeracle ni ada 2 je produk complement dia. Cleanser dan Serum. Kandungan bagi setiap 2 produk dia tu seperti yang aku tulis pada bawah gamabr di atas. Amacam? cantik tak muka aku? sekata je kan tona wajah muka tu. Dan aku amat puas hati sebab kesan jerawat tu dah hilang. 



Fungsi bahan yang terkandung dalam produk: -

  • Diamond: Mencerahkan, menghilangkan kedutan diwajah, membentuk kolagen baru didalam lapisan kulit.

  • Ruby: Kaya dengan vitamin A, merujukan kulit wajah, mencerahkan aliran darah.

  • Pearl: Menjadikan kulit lebih licin dan halus 10 kali ganda lebih cepat kadar resapan, mengatasi masalah jeragat.

  • Aloe Vera: Bertindak sebagai pelindung pada kulit dari cahaya matahari.

  • Alpha: Agen pemutihan yang sangat berkesan diestrak daripada tumbuhan semua jadi

  • Malachite Stone: Mengeluarkan lebihan minyak pada kulit dan membuatkan kulit wajah kelihatan bersih dan bersinar

  • Green Tea: Menyegarkan kulit pada wajah dan mencegah proses penuaan.


Info: Facebook Cik Ana Nina

Whatsapp: 017- 680 7726




Assalamualaikum.

Lama nya aku peram post ni dalam draft. Dik kerana kekangan masa kerja dan ada beberapa perkara urgent yang aku perlu uruskan dengan kadar segera, jadi aku perlu letak tepi sekejap post blog aku. Dan bukan posting entry je tertunda. Job review pon banyak yang delay. Aku minta maaf sangat-sangat pada sahabat yang beri kepercayaan mereka pada aku. Tapi berlaku sedikit kelewatan yang tak dijangka. Walaupon mereka mungkin nampak aku seolah-olah free boleh je post macam-macam kat FB or IG, tapi sebenarnya aku ke'busy'an yang tak di jangka. Harap ampun dan maaf aku ucapkan.

Ok berbalik pada tajuk entri aku ni, aku nak share tentang perkataan "Terima Kasih" yang command orang ucapkan. Tapi perkongsian ucapan Terima Kasih ni adalah kesinambungan dari pengalaman aku masa aku buat part time kedai makan a.k.a salah satu restoran di IOI City Mall. Meanwhile ni aku off dulu. Sebab aku dalam proses baru bertukar tempat kerja pluss ofis baru ni dalam proses nak pindah ke bangunan baru, so need to hold that job la. Lepas settle semua In Shaa Allah aku sambung semula. Tapi kalau manager tu nak terima aku balik la. Hahahahaha.

Kerja kedai makan ni antara kerja yang mencabar sebenarnya. Sebab nak layan ragam customer. Dan dik kerana kita semua berpegang kepada kuota "Customer Always Right" jadi lagi besar kepala la kan ragam customer yang datang. Tapi tak semua yang bernama customer itu banyak cekadak perangai nya. Alhamdulillah masa time aku kerja tu customer semua behave je. Bebaik semuanya. Hahahaha pandai tak aku cover balik. 

Masa aku kerja tempoh hari alhamdulillah, aku tak lah kekok sangat nak buat kerja on the floor. Sebab family aku dulu pernah buka kedai makan dekat uptown. Jadi basic layan customer dan handle kedai makan tu masih segar dalam ingatan. So di pendekkan cerita normal aku rasa bila kita pergi kedai makan akan ada situasi order lambat, order tersalah bagi, makanan yang di order ada yang tak cukup sifat means ada yang habis ke or what so ever la. Kadang ada setengah customer tak boleh lansung nak accept situasi gitu. Dan staff pulak akan jadi kelam kabut time pick hour atau masa staff tak cukup. Walau macam mana pon kami sebagai pekerja ni kena juga layan semua. Yang mana customer panggil tu kena lah datang kat mereka, layan apa yang mereka nak. Dapat customer yang meragam, dengan pakej muka lah sekali dia bagi. Masammmm je. Kita tengah penat pon kadang panas hati gak tengok. Tapi apa boleh buat sabar je la. Kita pekerja je. 

Tapi dalam penat-penat tu bila ada customer yang masih ada budi bicara, masih ada kesopanan berkata-kata dan tau untuk sebut "Terima Kasih" kat kita ni, actually bole reduce kepenatan kita sebagai pekerja. Dan sebenarnya ucapan Terima Kasih tu bukan hanya sekadar ucapan yang orang padang sebagai berbudi bahasa, tapi miracle nya ucapan tu boleh effect beri aura positif pada diri kita. Bila kita semua dalam dunia ni amalkan ucapan Terima Kasih ni, tak kisah lah kepada sesiapa pon, kita pasti akan rasa aura positif dalam diri dan rasa amat dihargai. 

JADI JANGAN BERAT UNTUK UCAP TERIMA KASIH YE SEMUA.



Assalamualaikum,

Alhamdulillah diam tak diam sudah hampir ke 10 syawal dah kita semua berhari raya. Kali ni rasa cuti raya macam lama sikit. Mungkin sebab raya jatuh pada hari Ahad. Jadi Isnin dan Selasa bertukar kepada cuti ganti bagi hari perayaan. Berbaloi rasa cuti kali ni. Berkesempatan juga kaki ni melangkah pergi menziarah saudara yang jauh.

Al-kisahnya aku nak share hari ini. Pagi tadi masa tengah panaskan enjin kereta sebelum gerak ke ofis, dengar lah kejap siaran radio Sinar.fm. Apa lagi dengar la celoteh Sepahtu dalam segmen 'kaunter aduan'. Ok masa tu ada seorang pemanggil perempuan call. Nak mengadu la kan.

Aduan dia lebih kurang macam ni, dia rasa tak suka/tak selesa bila tetamu masuk ke dapur. Aku rasa bukan dia je, aku pon kalau orang datang rumah pastu dok lepak kat dapur dengan kita, aku pon jadi tak selesa. Kalau yang nak tumpang tandas pun haa kes gitu aku redha je la. Yela nak pergi toilet kan, jadi pasrah lah diorang kena langkah ke dapur azimat tu.

Boleh dikatakan, dapur dan bilik tidur ni, sama level privacy nya. Macam mana kita tak nak orang nampak bilik kita bersepah, haa macam tu juga lah dapur. That time nak buat kerja pon jadi macam terbantut. Kita akan jadi tak selesa. Nak buat kerja orang dok  tengok. Lepas tu dapur pula kadang-kadang terlebih lintang pukang lepas kita buat kerja. Lagi lah bertambah segan.

Yang menjadi tak suka nya, tetamu yang kurang sikit sense of human diorang. Bila kita cakap 'tak payah duduk sini, pergi duduk depan je' nak juga datang ke dapur. Yang kisah akak ni, family dia yang datang beraya, suka nawwww lepak kat dapur. Bukan tu je, lepak dah satu hal, habis dia buka pulak semua tudung periuk. Intai lauk orang ni masak. 

Haiihhh...

Walaupun orang nampak ini hal remeh, tapi kena juga jaga hati tuan rumah. Walaupun family. Lagi-lagi family yang jarang datang ke rumah. Yang jumpa pon setahun sekali. So ada masa kena juga hormat tuan rumah. 

Kuih Dan Muih Beraneka Macam..
Makan lah Jangan Hanya Di Pandang..
Ketupat Rendang Sila Nikmati Kawan...
Penat Memasak Malam Ke Pagi..

Assalamualaikum...

Macam mana raya korang semua? As usual seperti tahun-tahun sebelum ni ke? Atau ada sedikit perubahan raya kali ini? Tapi dari pengamatan mata kita ni...rasanya raya tahun ni banyak yang lain nya terutama pada kawan-kawan.

Dulu raya sebagai bujang, sekarang raya sebagai suami/isteri.
Dulu raya berdua je. Sekarang ni beraya bertiga sebab baru dapat baby.
Ada juga yang baru dapat baby yang ke 2,3,4 dan seterusnya.

Takziah juga buat sahabat yang baru kehilangan salah seorang ahli keluarga pada bulan Ramadhan yang lalu. 

Apa-apa pun kehidupan tetap juga perlu diteruskan. Bukan bermakna melupakan yang tiada. Tetapi kehidupan dan peluang yang diberikan ini perlu juga dihayati dan dilaksanakan segala tanggungjawab yang masih ada.

WAKTU YANG SESUAI PERGI BERAYA.

3 hari lepas aku dan keluarga sempat balik ke kampung arwah ayah di Parit 15, Hutan Melintang. Alhamdulillah. Allah beri kesempatan itu untuk aku dan adik beradik yang lain menyambung silaturrahim dengan kelaurga arwah ayah. Dan kami sememang nya akan cuba menjaga perhubungan yang arwah ayah sayangkan ini. 

Macam biasa lah bila dah berjumpa dengan sepupu-sepupu ni banyak story morry yang diceritakan. Dan terbuka satu topik yang dibincangkan masa tu tentang masa sesuai nak ziarah atau beraya rumah orang. Kadang kita tak terfikirkan pon relevanya hal ini. Aku pon kadang-kadang terlepas pandang isu tu.

JANGAN AWAL PAGI (7am-9am) - 9.30am tu dah kira cun lah kalau nak beraya. Tak pun anjakkan ke pukul 10am gitu. Asbabnya awal pagi tu biasanya kan waktu orang baru bangun. Nak kemas rumah. Settle apa patut kat rumah. Nak cuci baju lah. Sidai kain la. Sarapan lah. 

JANGAN PUKUL 1pm-2pm. - Lepas dari tu ok. Kenapa? Masa tu lah orang nak makan tengahari. Bukan tak boleh beraya. Boleh je. Cuma kita cuba fikirkan tuan rumah tu. Takkan lah mereka nak makan tengahari tanpa hidangkan pada tetamu kan? OPEN HOUSE tu lain cerita. Kalau tengahari pon memang mereka akan prepare. 

JANGAN WAKTU 11pm dan keatas. Cuba limitkan masa kita nak beraya tu sampai 10.30pm je. Lagi pun waktu-waktu gitu waktu tuan rumah nak berehat. Walaupon riak muka nampak tak kisah. Tapi hati manusia kita tak tahu kan?

Apa-apa pon ini semua hanya pandangan dan bualan kosong kami je. Walaupun kebanyakkan nya jarang benda ni nak berlaku. Sebab biasanya mereka pasti akan maklum awal sebelum nak datang rumah. Jadi tuan rumah awal-awal lagi dah siapkan juadah untuk dihidang. Mungkin pesanan dan pandangan ini sesuai untuk mereka yang suka redah je datang nak beraya. Kalau maklum awal takde masalah pun. Biasanya tuan rumah suka je orang datang beraya. 

Jadi siapa yang nak datang beraya rumah aku, pleasa maklum awal tau. Kalau tak makan biskut raya je la ye. 




Assalamualaikum,



Selamat Hari Raya Aidilfitri. Alhamdulillah kali ini diberikan kesempatan sekali lagi untuk yang ke 29 tahun untuk merasai Syawal bersama keluarga tercinta. Walaupun sudah hampir 2 tahun kami beraya tanpa ayah sejak ayah pergi menghadap ilahi pada tahun 2015 dan kali ini pula, kami terpaksa berjauhan dengan salah seorang adik beradik aku yang jauh diperantauan orang. Hanya demi sesuap nasi dan mencari rezeki bagi menampung keluarga, tapi raya kami tetap juga berjalan seperti biasa.

Bukan bermakna kami melupakan insan yang tak dapat untuk bersama-sama merayakan syawal kali ini bersama kami, tapi kehidupan dan realiti harus juga diteruskan. Jadi semua yang berlaku sudah pun ditentukan Allah s.w.t. Mungkin ada terselit kebahagian yang tersirat yang Allah dah beri kepada kami sekeluarga. Jadi perlu sentiasa bersangka baik pada Allah.

KAMI TEAM MERAH KALI INI

Last minute decide. Pada awal masing-masing rancang nak warna hijau katanya. Itu pon kira plan 'ajak-ajak ayam' je. Confirmnya tak juga. At last sorang adik aku kata dia dah beli warna merah. So disebabkan dia dah beli, then finally kena lah pilih warna merah. Actually dalam kepala tak pernah terlintas color merah. Sebab rasa macam tak menarik je. Tapi bila dah seragam dan semua dah menggayakan dengan jayanya... Emmm not bad gak!










MUSIM RAYA NI JAGA KESIHATAN PERUT.

Haaaa... ini memang masalah yang selalu berlaku. Baik pada family aku atau pun kalian-kalian semua. Maklumlah baru lepas bulan puasa kan. Even masa puasa pun dah hadap melambak-lambak jenis makanan. Tapi bila raya, tetap jugak dengan tabiat nampak makanan macam nak terkam tak ingat dunia. 

So, sebelum anda semua beratur untuk bergilir-gilir check in ke toilet jaga setiap apa yang anda sumbat dalam perut tu ye. Jangan main telan je semua. Sat lagi orang beraya, awak tu yang dok tersandar kat rumah je sebab dik keracunan makanan. 

OK! Aku nak beraya lagi ni. 




Assalamualaikum,

Alhamdulillah. Program sempena bulan Ramadhan ini. Tercapai juga keinginan aku. Keinginan untuk merasai join program kemasyarakatan. Errr macam tu ke ek orang panggil? Heheheh lantak lah apa pon orang sebut. Tapi macam tu lah maksud aku. Allah beri peluang pada aku untuk merasai selepas 29 tahun. Syukur Allah kenalkan pada aku kawan-kawan yang sememangnya involve dengan aktiviti macam ni. Jadi melalui mereka la Allah beri kesempatan ini pada aku. 

Perjalanan program penyerahan ni bermula pada jam 2 petang macam tu. Dalam lingkungan masa gitu lah. Selama ni aku hanya tengok cerita yang orang dok ceritakan pada aku je. Macam mana pengalaman mereka pergi kerumah mereka yang susah. Bagi sumbangan. Takde pon aku tengok dalam FB aktiviti group-group yang ada buat donation macam ni. Nak join kita pulak tak tahu  nak melalui siapa. Lagi pulak takde kenalan yang rapat. Jadi segan gak nak join mereka.


Mualaf ni seperti yang kita tahu adalah mereka yang convert dari agama asal mereka dan memilih Islam sebagai panduan hidup. Setiap antara kita sememangnya dah pun Allah tetapkan kesukaran dan ujian jenis apa yang Dia nak kita diuji. For sure semua itu adalah kerana Allah nak tengok sejauh mana tahap keimanan, akidah kita, dan bagaimana kita meletakkan Allah sebagai tempat utama yang kita akan tuju dan bagaimana juga kita akan jadikan Dia sebagai sumber utama kebergantungan hidup kita. 

Kita yang sememangnya dilahirkan sebagai seorang Islam, kadang tu belum tentu mampu untuk menahan ujian yang sedikit sahaja dari Allah, ini kan pula seorang yang bernama Mualaf. Ya. Kita mungkin lebih faham apa itu takdir. Apa itu ujian. Apa itu sabar. Itu pon kadang tersasar juga. Bagaimana pula mereka yang sememangnya tidak pernah didedahkan suatu ketika dulu dengan segala ajaran Islam. How hard them to face every test given. Sangat menguji Iman mereka kepada Allah.

Dan sebenarnya, pandangan kita biasa memandang mereka yang dikalangan 'susah' adalah dari bangsa melayu kita sendiri. Tapi kita jarang membuka luas lagi pandangan kita untuk melihat mereka yang susah yang datang dari mereka yang seagama dengan kita tertutama golongan mualaf. Kita biasa saja didedahkan mualaf yang 'ada-ada' atau kata lain 'berada' iaitu yang masih mampu dari aspek kewangan. Dan sememangnya adalah wujud mereka yang 'daif ' atau 'susah' itu dari golongan mualaf.

Untuk rumah pertama di area Seliau Negeri Sembilan, (tak dapat dipastikan siapa nama puan ini) dia berasal dari sabah. Dahulunya dia beragama kristian. Suaminya memang asal negeri sembilan tu juga kalau tak silap. Mempunyai 4 orang anak. Suaminya tak bekerja. Jadi pendapatan mereka hanya bergantung pada kerja-kerja upah yang suami dia ambil, disamping menjual kembali hasil tanaman cili yang ditanam dihalam rumah. Rumah yang beliau duduk sekarang tak silap rumah tinggalan keluarga suami nya kot. (maaf, ingat-ingat lupa pula info tu)

Lokasi kedua juga di area negeri sembilan iaitu di Bengkel Seri Sembilan. Bengkel Seri Sembilan ini untuk makluman semua adalah sebuah pusat bagi mereka yang dari kategori OKU (ORANG KELAINAN UPAYA). Tapi sayangnya, kami tak dapat berjumpa dengan si penerima sumbangan ni. Masa ni dia takde. Tak dapat dipastikan pula aku mana dia pergi. Maklumalah kita ikut je. Tak tanya banyak. Cuma apa yang menarik pandangan aku dan juga pandangan sahabat aku waktu itu, kita terkadang lupa untuk memberi perhatian kepada golongan OKU (orang kelainan upaya) ni. Biasanya bila sambut ramadhan, mana-mana organisasi hanya lihat golongan anak yatim, warga tua untuk diberi dan dikongsi kegembiraan. Tapi jarang OKU ini dipandang penting juga dimata penyumbang. Bukan nya aku bermaksud perlu lupakan anak yatim dan warga tua. Tetapi kita juga harus ingat OKU juga menginginkan sedikit kegembiraan seperti mana insan lain perolehi.

Walau macam mana pun, sumbangan telah berjaya kami sampaikan kepada wakil mualaf berkenaan. Dan aku rasa team yang bawa aku tu mesti sedang merangka perancangan akan datang untuk aktiviti bersama golongan OKU ini pula.

Destinasi terakhir kami ke rumah seorang Ibu tunggal bersama 4 orang anak yang masih kecil. Untuk kisah wanita ini aku lebih memberi fokus pada masalah yang dia hadapi. Mungkin kerana aku dah mulai hadam dengan aktiviti waktu itu. (hahahah lambat pick up sungguh aku ni) Dia ditinggalkan suami masa mengandungkan anak dia yang bongsu. Anak sulong berumur 7 tahun, yang kedua berumur 5 tahun, yang ketiga 3 tahun, yang bongsu dalam setahun macam tu. Bekerja sebagai pengawal keselamatan di hospital berhampiran rumah dia. (tak ingat nama hospital) Gaji yang diperolehi RM1200. Rumah yang disewa sekarang RM450 sebulan. Dapat bantuan zakat tapi 3 bulan sekali hanya diberi bantuan RM70 untuk beli barang dapur instead sebelum ni dapat RM100 tiap bulan. Don't know why zakat bagi macam tu.

Betul lah, kadang dalam hidup kita ni, dalam setiap perjalanan hidup kita sememangnya kita perlu sekali untuk masuk kedalam dunia mereka yang jauh lagi suffer dari kita. Kadang kelebihan mereka yang dari mata zahir kita ini nampak mereka sebenarnya susah, serba kekurangan berbanding kita yang masih lagi ada rezeki yang diberi, dimata mereka dan wajah mereka terpancar mereka seolah tenang dengan dengan kesusahan hidup mereka. Walau pun mungkin dalam hati mereka merintih sedih hanya Allah saja yang tahu. Tapi yang dizahirkan dari mereka, seolah tiada apa yang membelenggu. Aku yang baru diuji sedikit susah, hampir terkadang tak mampu nak berfikir. Gusar memanjang. Kadang itu tak kuat untuk menghadapi. Rasa malu je dengan diri sendiri dan malu dengan insan-insan ini. Sangat menginsafkan diri aku. Pengajaran yang Allah nak beri pada aku memang aku deliver sebaik-baiknya. Pengalaman ini memberi 1001 erti pada aku sebagai manusia dan hamba Allah.

Selepas usai program penyerahan kepada keluarga mualaf ini kami pon terus bergerak ke destinasi 'kita-kita aje'. Lokasi berbuka puasa di Grand Beach Resort, Port Dickson.











Ok, itu saja perkongsian aku untuk aktiviti bermakna ini. In Shaa Allah next time panjang umur aku join untuk program macam ni juga. Bye.!!

Labels

Blogger info terbaru info terkini info santai Blogger Popular info traffic blog #cabaran30hari Event Blogger Media review movie Produk Review SBB2014 BLOGGER IDOL Blogger Apps Buffet Ramadhan 2014 Instagram SBBYEOS2014 blog kontroversi lesen L AGENSI CARI JODOH Apps Playstore Baby Mia BlogIt Blogger contest Blogpost CARI JODOH MALAYSIA Drama Preview E-COSWAY Gadget Murah Google Playstore Impiana Hotel Impiana Hotel KLCC JODOH SELFIE Sepetang Bersama Blogger TCEB Thailand Exhibition baby sitter blog a.k.a Diari. cerita aku drama seludup fesyen plus size food review itisnotaboutsize kawan aku mati dalam rumah sewa networking blog pemenang #masukdramaseludup selfie dan keyakinan diri 1 MALAYSIA 7 Petala Cinta AIDILADHA 2012 AIDILAHDA 2012 ATURCARA Account Keek Adam Ahmad Syukri Anugerah meleTOP Era Apps Camera360 Apps Keek Aurora Italia Jewellery BALASAN DUNIA BLOG SURAM BLOGGER AREA MEDIA EXPERT (ADVERTORIAL MURAH) Baby skin care Baju Ibu mengandung Baju Trend Terkini Baling anak Bayi Terseliuh Berbaik sangka pada Allah Blouse Butik Online CERITA KORBAN COSWAY CSR PROGRAMME Camera360 Campaign Power of Doing Good Career Cathing Fire Celebrity Faminine Scrub Wash Celebrity Lass Cinta Allah s.w.t. Cinta Manusia Clip Lens Coming Mommy Cool Hijab DATO' SITI NURHALIZA DERMAGIC SIMPLYSITI DOKTOR Daging Paprik Detik Terindah Bersama Fair & Lovely Disney Junior: Power of Doing Good Doa Ibu Doktorbudak Download Apps Keek Drama Bicara Hati Dress EVENT Eman Manan Fesyen Filem Animasi SuperSquad Filem Biopik Saloma Floria 2014 GEMA GEGAR VAGANZA Gadget Impian Gadget Tab Lenovo Gambar kahwin syanie Google Friend Connect Google Plus HARI RAYA AIDILADHA 2012 HASHTAG HUKUM DUNIA Harum Malam Original Hebahan Hospital Tengku Ampuan Rahimah Hotel Melaka Hotel Sixty Six Hujung minggu Iklan fair & lovely JajaZz FashioniStaR Jalinan Kasih Ramadhan Jawatan Kosong Jenayah Jihad Iskandar Johnson's Baby KAMI HISTERIA KARMA KEDAI RAKYAT 1 MALAYSIA. KEDAI KAIN 1 MALAYSIA KHR AVI KTM KURSUS KORBAN Kawan Keek Kelas Memandu Kelebihan Harum Malam Keretapi Tanah Melayu Kerja kosong Kerjaya Kisah Adam dan Alya LAMAN SOSIAL Lady Boss Laman Kayangan Shah Alam. Food Review. Lifestyle Blog MAHARAJA LAWAK MEGA 2012 MASTER FOREX TERHEBAT 2015 MLM MULTI LEVEL MARKETING Malaya Bank Berhad Maleficent Mama Mia Mamil® MomMe Saturdays Masak Paprik Masakan Thai Maybank2u Meeracle Gemstones Beauty Mega Wedding Malaysia 2017 Minda Bawah Sedar Minuman Jus Walit Ginseng My Calendar Nasi Arab Mandy OKI SETIANA DEWI OMGFEST PART 2 PESERTA MAHARAJA LAWAK 2012 Paste sup ani utara Pemikiran Bawah Sedar Percutian Keluarga Perkahwinan Contract. Perniagaan Online Personal Blog Petua hilang bau badan Photo Grid Power bank murah Produk hilangkan bau badan REJECTION Restu Ibu SAPS Ibu Bapa SAPS Ibu Bapa - Saps NKRA SAPS Ibu Bapa 2017 SAPS Semakan Ibu Bapa SAPS semakan secara online SEKOLAH RENDAH AGAMA BATU BELAH SENARAI PESERTA SN GADGET Safety Seminar buat duit dengan affiliate Seri Emas Sindiket tarik kereta Sleeping Beauty Somebody Like Me Style 2013 Syawal 2014 Tab Lenovo Taman Buaya Melaka Telemarketing Teman tapi Mesra The Hunger Games The captain steamboat TruDtox UPDATE BLOG Uitm Uitm Final exam Uncle Jack Fried Chicken Vanilla Coklat slot Lestary TV3 Wak Doyok Walit Ginseng Wechat aidilfitri 2015 akademi fantasia 2014 alasan untuk bahagia ampang atikahnorbaki audition af azam 2015 baling tingkat tiga bangunan barang bayi pupular barangan bayi bazaar ramadhan 2017 bazaar ramadhan klang bazaar ramadhan shah alam belajar memandu beli online barang bayi bila kucing bercakap bina network blog blog tak mesra seo blogg bridesmaid buang anak buffet ramadhan de palma hotel shah alam busy cabaran iphone 5s catering catuan air catuan air selangor 2014 cerita adaptasi novel cityskin medispa contoh nilai kemanusiaan denaihati driving test e-ADVERT ekor kucing finas petaling jaya free postage gemok is ohsem! hair rich trichology hantaran mahal hantaran melambung tinggi hantaran perkahwinan hari guru 2014 hilang keyakinan diri iPhone 5s iklan iklan terbaru islamic conference islamic cruise jom jimat elektrik jpj kelompok kerja krisdayanti dan raul lemos krisdayanti sah menjadi isteri kuala lumpur kucing lesen P lesson monopod motherhood.com.my nadi putera nilai murni kepada kanak-kanak nursery pelayaran islamic pelayaran islamik 3.0 pelayaran kerohanian pengapit idaman pernikahan krisdayanti practical training program affiliate pusat jagaan kanak-kanak rashidun caliph conference raya 2015 resepi spaghetti cabonara salam kosong-kosong salam lebaran 2015 selamat hari bapa 2015 seludup shatris catering single housewife spaghetti cabonara steamboat area klang steamboat murah student practical training suruhanjaya perkhidmatan awam syanie syanie bertunang syanie dan nadi putera tahun 2015 tahun baru 2015 tarik kereta travel tips ujibakat drama seludup wassap